jeugd 10-12 jaar

Annet Jacobs

De TikTok Hack
Annet Jacobs


Meester Jaap is al bezig met de afscheidsavond van groep 8. Dat worden filmpjes die te maken hebben met wat de kinderen willen worden. Iedereen roept wel wat: politie- of brandweerman, minister-president of kok. Maar Yin, wat wil zij eigenlijk?


‘En als ik toch zelf mag kiezen, dan word ik liever acrobaat. Eentje die in de nok van het circus aan de trapeze zwiert. Maar mijn vader wil dat ik advocaat word. Of hartchirurg. ’ Yin rilt. (-)
‘Ik heb liever spotlights en applaus,’ zegt ze.’


Robbie snapt het meteen: ‘Eigenlijk wil je beroemd worden.’ zegt hij.
En dan beseft Yin dat hij gelijk heeft. Dat wil ze eigenlijk nu meteen. Beroemd worden. Zo snel mogelijk.


Ze is al heel actief op TikTok, dus misschien lukt het daar wel? Haar  vriendin Nova, die zelf niet op social media mag, maakt filmpjes, met Yin in de hoofdrol natuurlijk,  en plaatst die op Yins account.
Wat ze dan zoal doet? Dansjes, testjes, modedingen. En Nova bewerkt dat tot mooie filmpjes.
Dat is wel een dingetje: als Yin heel veel likes krijgt op TikTok, wie is er dan beroemd eigenlijk? Yin, of Nova? Want Nova is echt goed in trucage, ze maakt van Yins capriolen hele leuke dingen. Ze hebben elkaar nodig want voor Nova is TikTok verboden terrein.


Als plotseling Kiko, haar nichtje uit Australië bij hen komt wonen, ontdekt Yin dat je op meer manieren kan omgaan met TikTok. Want Kiko is ook fanatiek op dat medium.
En zij pakt het op een andere manier aan.
Maar dan verschijnen er op Yins account allemaal filmpjes waarin haar vrienden voor gek worden gezet. En ook zijzelf. Yin weet wel dat zij dat niet gedaan heeft, maar als die filmpjes veel succes hebben - heel veel likes krijgen - gelooft niemand haar. Maar wie doet het dan wel?


Dit enigszins spannende verhaal vertelt over het gevaar van social media, met name TikTok.  Dit boek blijkt het tweede deel te zijn. Eerder verscheen De TikTokChallenge. Ook daarin werd aandacht besteed aan de gevaren van TikTok. Hopelijk dringt dat tot de jonge lezers door.


Het boek is qua vormgeving aangepast aan het onderwerp: met hashtags, en gewoon grappige toepasselijke figuurtjes. En je ziet waar je filmpjes kunt vinden.  De zinnen zijn kort, het verhaal leest gemakkelijk. Achterin staat informatie over hacken: hoe weet je dat je bent gehackt? Wat moet je dan doen? Hoe kun je het voorkomen? En een advies voor als je last hebt van cyberpesten.


ISBN  9789493236295 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | juli 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 21 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER