jeugd 10-12 jaar

Tamara Bos

Kapsalon Romy
Tamara Bos


Romy moet sinds haar ouders gescheiden zijn na schooltijd naar oma Stine. Echt blij is ze daar niet mee want oma is streng en kil. Maar mama maakt lange dagen op haar werk en papa heeft nog geen eigen woning. Gelukkig is er poes Mads en de lieve Emine die bij oma in de kapsalon werkt. Maar helaas Emine gaat weg en oma moet voortaan al het werk alleen doen.


Al snel merkt Romy dat oma dat niet trekt, oma is al in de zeventig, en Romy begint steeds meer te doen in de kapsalon. Maar het is niet alleen het vele werk dat oma niet meer aankan, ze vergeet steeds vaker iets. Ook weet ze niet meer zo goed hoeveel wisselgeld ze terug moet geven en vindt Romy een boek in de koelkast. Op gegeven moment is oma zelfs heel veel geld kwijt...


Romy voelt oma haarfijn aan, zij snapt waar oma haar geld laat, zij vangt alle kleine en grote problemen van oma op en de twee raken heel goed op elkaar ingespeeld. Het fijne is dat oma steeds liever wordt, ze knuffelt Romy nu steeds vaker en wat geeft het als ze dan ineens Deens praat, de taal van haar jeugd. Het is gewoon goed zoals het is. Romy krijgt zelfs een sleutel van oma, die is voor haar persoonlijk, want later mag Romy de kapsalon overnemen. Kapsalon Romy.


Maar oma vergeet steeds meer, en mama vindt dat oma naar een verzorgingshuis moet en dat gebeurt ook. Romy kan het niet aanzien. Haar levendige, speelse oma wordt steeds apathischer en somberder. Mama wil er niet over praten en papa heeft het te druk met zijn smartphone. Bovendien is Romy boos op papa dus met hem praat ze niet meer. Maar er moet wel iets gebeuren. Oma moet daar weg!


Het mooie van dit boek is, dat ondanks dat het een heftig onderwerp bespreekt en soms heel ontroerend is, toch een heel positief en humoristisch verhaal is geworden. Dat komt vooral omdat het verhaal vanuit Romy (in de ik-vorm) verteld wordt. Zij ziet niet de problemen die volwassenen zien, ze doet gewoon wat ze denkt dat goed is. Ze begrijpt oma, ondanks dat het soms best pittig is wat oma doet, ze helpt oma écht.


Tamara Bos heeft met dit boek een juweeltje van een verhaal neergezet dat niet alleen kinderen zal aanspreken maar ook volwassenen. Het boek heeft alles in zich om een regelrechte klassieker te worden. Lees en geniet!


ISBN 9789025771812 | Hardcover | 176 pagina's | NUR 283 | Uitgeverij Gottmer | oktober 2019
Eerder verschenen in 2016, en onlangs zeer succesvol verfilmd, zie cover. Leeftijd 10+

© Dettie, 3 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER