jeugd 10-12 jaar

Ingrid Mulder/CircusPatz

Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken 
en het

Verloren Legioen
Ingrid Mulder/CircusPatz


Julius Maximus, de vader van Tom, werkt bij het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Tom ziet hem eigenlijk nooit en áls hij hem ziet dan is het in het maar héél eventjes. Zijn vader moet altijd gelijk weer weg vanwege een geheime, mysterieuze opdracht.  Ook deze keer gaat het weer zoals altijd. Tom staat 's avonds in de vrieskou, midden in de duinen bij het plaatsje Niemansfort, te wachten op zijn vader om een opdracht in ontvangst te nemen. Tom komt uiteindelijk in een  bunker terecht en spreekt daar een paar minuten met zijn vader en dan moet deze alweer overhaast weg. Tom in een moeilijke situatie achterlatend.


In hetzelfde plaatsje woont de veertienjarige Hubert die als vrijwilliger bij het fortenmuseum werkt. Hij kent ieder gangetje van het fort en weet veel meer dan de andere gidsen van het museum. Vanwege zijn kennis is hij uitgekozen om Tom te helpen het grote mysterie op te lossen rond het niet willen bevriezen van de gracht en de meren en sloten rond Niemansfort. Normaal gesproken vinden in hun dorpje de allereerste schaatswedstrijden op natuurijs plaats. Het is aan Tom en Hubert om dit mysterie op te lossen.
Hubert heeft echter helemaal geen zin in een bijdrage leveren aan deze Zeer Geheime Missie, maar of hij wil of niet, hij moet er toch aan geloven... Er wordt namelijk vermoed dat het niet willen bevriezen van de gracht door iets in het fort komt, en Hubert kent daar nu eenmaal het beste de weg. Houk, de andere jongen die ingeschakeld is, assisteert hem bij het ontraadselen van het mysterie.
Zoals Tom al vermoedde, speelt de aartsvijand van zijn vader, Redboth Grisewald, een grote rol in het geheel. Het blijkt dat Redboth gebruikt maakt van het geheime gangenstelsel van het fort dat gebuikt werd tijdens WO I. In die gangen spelen zich nu heel merkwaardige en angstaanjagende dingen af met o.a. een reus en gekloonde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog... het blijken de soldaten zonder angst van het Verloren Legioen.
Het nieuwsgierige, eigenwijze meisje Pip heeft zich inmiddels bij de twee jongens gevoegd en blijkt een goede en dappere hulp. Gelukkig maar want het wordt nog knap gevaarlijk voor de kinderen.
Tom bemoeit zich verder weinig met alles. Hij doet op de achtergrond mee maar speelt geen prominente rol.


De rol van Julius en Tom is eigenlijk niet helemaal duidelijk in het geheel. Ze lijken meer de aangevers naar het werkelijke verhaal. Ik heb het boek twee keer gelezen omdat ik  merkte dat het verhaal toch snel wegzakte, niet omdat het niet leuk of spannend is, integendeel, maar het verhaal zelf is érg druk. Je krijgt heel veel informatie en soms moet je goed opletten waar de Pip, Houk en Hubert zijn, wat er allemaal gebeurt en welke verbanden de ene en andere gebeurtenissen met elkaar hebben.
Erg leuk is dat bij het boek een kaart zit van het ondergrondse fortenstelsel en verspreid doorheen het boek wordt bewijsmateriaal middels een foto getoond. Speurneuzen kunnen hun hart ophalen!
Het boek is erg mooi en zorgvuldig uitgevoerd. Grote klasse.


Dit boek is een van de vier boeken over het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Twee daarvan zijn geschreven door Mariëtte Ciggaar, één door Ingrid Mulder en één door Ineke van den Boezem en Patz van der Sloot. 


ISBN 978909400500488 hardcover met fortenkaart 260 pagina's Uitgeverij CircusPatz november 2011
Leeftijd 11+

© Dettie, 8 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER