hvj
Lysette van Geel
Je kent ze wel, die meiden die alles mee hebben. Ze zijn knap, zien er altijd goed gekleed uit en hebben een bepaald overwicht waar je moeilijk omheen kunt. En op school is er ook altijd zo'n jongen die zogenaamd grappig is, maar wel ten koste van anderen. Als ze jou niet moeten dan zal je het weten ook.
Jonathan is zo'n jongen, hij maakt een opmerking tegen Enne Kiki die bij haar de stoppen doen doorslaan.
Maar voor het zover is, moet Enne Kiki wennen aan de plotselinge belangstelling van Kim en haar vriendinnen. Die zelfverzekerde Kim die de wereld in haar hand heeft en zo anders is dan de onzekere Enne. De plotselinge aandachtig vleit Enne, ze is er niet tegen bestand, ze wil erbij horen, meedoen. Zeker na die vreselijke tijd op de basisschool waar ze enorm gepest werd. Nu ze op de Middelbare school is, is dit haar kans denkt ze. Het gevolg is dat ze haar beste vriendin Mary steeds meer links laat liggen.
Maar Kim manipuleert, kleineert en prijst en maakt Enne behoorlijk afhankelijk van haar. Ze voelt dat Enne niet tegen haar op kan.
En dan wordt bekend waarom Enne vroeger zo gepest werd en het is Jonathan die daarover de 'grap' maakt. Enne weet dat Jonathan haar niet mag, ze denkt zelfs dat hij haar haat, en vanaf die dag is dat wederzijds. Daarom plaatst Enne iets op de @HZGosspgirl waarop alle schoolroddels geplaatst worden. Over de gevolgen heeft ze totaal niet nagedacht, en die gevolgen zijn heel ernstig.
Het gaat steeds meer aan Enne knagen maar ze weet niet wat ze kan doen om het terug te draaien, als het al terug te draaien valt.
Ondertussen krijgt Enne steeds meer bedreigingen, die ze al kreeg voor haar daad, nu willen haar bedreigers zelfs zwijggeld. Wat weten zij?
Het is een spannend maar vooral een schrijnend verhaal. De veroorzakers, de pesters, beseffen niet waar ze mee bezig zijn, hoe diep hun woorden mensen kunnen raken.
Dankzij die treiteraars doet degene die gepest wordt dingen uit wanhoop en/of onmacht om overeind te blijven. En soms barst gewoon de bom totaal, en dan ook op een heel heftige manier zoals ook bij Enne Kiki.
Het verhaal maakt de onmacht van Enne voelbaar maar laat ook heel goed zien hoe geraffineerd een pester bezig kan zijn. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan wil je niet beïnvloed worden.
Gelukkig loopt het goed af maar het leven van verschillende mensen zal nooit meer hetzelfde zijn. Er is uiteindelijk wel een enorme les geleerd, een les waarvan het fijn was geweest als die niet geleerd had hoeven worden.
Lysette van Geel heeft dit alles prachtig verwoord en in een aansprekende, invoelende vorm gegoten.
Na haar indrukwekkende boek Mijn moeder is een dekbed is dit opnieuw een boek dat je bijblijft. Lezen!
ISBN 9789062222841 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Volt | 26 november 2024
Leeftijd 10+
© Dettie, 2 december 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Groetjes uit Zeerijp
Lysette van Geel
Als je elf jaar bent en in groep 8 zit wordt het belangrijk om verkering te hebben.
Chrisje heeft wel pech in de liefde (al lijkt het er niet op dat er veel liefde of verliefdheid bij te pas komt): de jongens die zij kiest zijn net verhuisd, of ze willen geen verkering.
Dat die jongens verhuizen is niet zo vreemd. Ook haar vriendinnen verdwijnen. Ze wonen namelijk in Zeerijp, een dorp in Noordoost Groningen. En daar – misschien weet je dat wel – hebben mensen last van aardbevingen, omdat er al jaren gas uit de grond werd gehaald. En nog steeds eigenlijk, want ja, geld is belangrijk. Denken veel mensen. Maar zo komt het dus dat er mensen verhuizen.
Daar hebben ze op school ook last van. De groepen 7 en 8 zitten bij elkaar in één klas.
Dat is best gezellig, maar het betekent ook dat de school krimpt. En als er dan bovendien een beving komt waardoor de school niet meer veilig is, dan zit het er dik in dat ze naar een ander dorp zullen moeten.
Chrisje en haar vriendin Gemma vinden dat maar niks. Meester Piet ook niet. Ze bedenken acties voor een geldinzameling, dan kan de school hersteld worden.
Maar dan verdwijnt dat geld. Nog erger: ook meester Piet is verdwenen! En dan komt die akelige directrice hen les geven.
Nee, het leven is niet meer zo leuk…
Behalve dat dit boek aandacht vraagt voor de problemen in Noordoost Groningen, is het ook een detectiveverhaal. Want Chrisje en haar vrienden gaan op zoek naar de meester. Waar zou hij toch gebleven zijn? Ook is het een verhaal over een meisje dat probeert na te doen waar anderen goed in zijn. Zal ze ontdekken dat ze beter haar eigen talent kan zoeken?
Het boek is gebaseerd op echte gebeurtenissen zoals Lysette van Geel achterin vertelt. Zeerijp bestaat dan ook echt.
Lysette van Geel (1981, Amsterdam) is journalist en werkt bij de radio. Ze heeft jarenlang als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal gewerkt. In 2017 verscheen haar kinderboekendebuut, De vlucht van Omid, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Iraanse Omid Aghondi.
Iris Boter (1952 Sassenheim) is illustrator en schrijver. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Kampen en heeft al meer dan honderdtwintig jeugd- en kinderboeken geïllustreerd. Ook schreef ze meer dan dertig boeken voor zowel kinderen als volwassenen.
ISBN 9789021424286 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Volt | juli 2021
Leeftijd 10+
© Marjo, 21 september 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Mijn moeder is een dekbed
Illustraties: Tineke Meirink
Tekst: Lysette van Geel
Het begon allemaal met die eerst envelop die Adams moeder kreeg. Vanaf die tijd veranderde mama langzamerhand in een dekbed. Anders gezegd, ze kwam haar bed niet meer uit...
In het begin stonden Adam en zijn zusje Nina voor een raadsel. Waarom ligt mama altijd in bed? Totdat ze haar dagboek op tafel zagen liggen... stiekem lazen ze erin en toen begrepen ze alles. Mama had schulden!
Lysette van Geel laat zien wat voor impact de armoede op Adam en Nina heeft. Ze doen hun best om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Samen doen ze de boodschappen en het is voor hen bijna een sport geworden om zo goedkoop mogelijk de spullen te kopen die ze nodig hebben die week.
De kachel is niet meer aan, warm douchen doen ze ook niet meer. Adams gympen zijn te klein maar geld voor nieuwe is er niet, en hun geliefde hond moet naar een logeeradres.
Maar het gaat niet alleen om bezuinigen in de kosten... De armoede heeft veel meer gevolgen. Adam durft zijn beste vriendin niet meer thuis te vragen, terwijl dat vroeger altijd wèl kon. Straks is ze er ook als er op de deur geklopt wordt door de mannen met de brieven...
En hoe moet hij opboksen tegen de jongen van zijn klas die steeds zegt dat hij stinkt?
En aan wie kan Adam zijn zorgen kwijt? Praten met mama lukt niet meer, zij ligt in bed en doet niets.
Natuurlijk kan het zo niet doorgaan, de zorgen worden Adam teveel, maar voordat er werkelijk wat gebeurt, moet het eerst tot een soort van ontploffing komen.
Lysette van Geel wil met dit verhaal laten zien dat kinderen die in armoede opgroeien niet alleen staan. Een op de twaalf kinderen groeit namelijk op in armoede, dat zijn zo'n twee kinderen per klas.
Ze behandelt heel veel onderwerpen die kinderen ondergaan als er geen of nauwelijks geld in huis is. Ook de schaamte die zij voelen, ook het verlangen naar nieuwe kleren, en het missen van dingen en begrip die ervoor zorgen dat je verder kunt.
Dit alles is in een mooi, deels zelfs vrolijk verhaal, verpakt. En, om in de stijl van het niets kunnen kopen te blijven, heeft Tineke Meirink al haar afbeelding gemaakt rond gevonden voorwerpen, zoals o.a. steentjes en stukken hout, wat een heel apart effect geeft.
Prima verhaal om zelf of samen met de klas te lezen.
ISBN 9789021468624 | Hardcover | 133 pagina's | Uitgeverij Volt | 31 mei 2023
Leeftijd 10+
© Dettie, 5 juni 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER