jeugd 10-12 jaar

Coen de Kort

https://www.coendekort.nl

 

Tom Trubbels breekt in
Coen de Kort


De twaalfjarige Tom Trubbels gaat inbreken. Hij heeft zich goed voorbereid, en hij is reuze lenig, dus hij is snel weer weg. Hij is immers getraind!
Sinds hij vaak last heeft van spanningen, die drukte in zijn hoofd veroorzaken, heeft hij ontdekt dat hij dat te lijf kan gaan door lekker actief bezig te zijn: rennen, klimmen en springen. Als hij zo bezig is vergeet hij alles, en wordt hij rustig.


Tom woont vaak bij zijn oma, omdat zijn ouders hun leven eigenlijk niet ingesteld hadden op een kind. Ze moeten nogal vaak naar het buitenland voor hun werk. Nu vind oma Toke het helemaal niet erg dat Tom dan bij haar is, maar de laatste tijd is ze wel vergeetachtig aan het worden, dus Tom zorgt voor een deel voor haar!
Het was doordat hij zijn oma hoorde praten tegen een vriendin dat hij er achter kwam dat zijn opa ook die onrust in zijn lijf had! Als hij dan hoort dat zijn opa ging inbreken, denkt hij dat hij dat ook kan. Vandaar dat hij de situatie rond die grote villa goed bestudeerd heeft. Hij weet dat er een hond loopt, maar die lust vast wel gehaktballetjes...
En ja hoor, de hond is geen probleem, het inbreken ook niet. Tom vindt juwelen en onder een losse plank een etui.


‘Tom had een goed gevoel over zichzelf. Hij was er van overtuigd dat hij dit kon, en hij kon het ook. Het talent zat tenslotte in de familie. In een rustige draf liep de jongen naar huis. Hij had geen haast. Hij wilde genieten van het moment. De regen viel nog steeds met bakken uit de hemel, maar het deerde hem niet.’


Toch is hij natuurlijk een amateur te zijn: hij kan dan wel goed kunnen klimmen en rennen en zo, hij denkt niet aan alles…
En iemand heeft hem gezien. Nu is dat niet erg, want het is een politieagente. Nou ja, een jonge vrouw die bij de politie wil, maar haar carrière loopt niet zo lekker. Zij is in haar eentje een onderzoek aan het uitvoeren. En daarbij ziet ze de jongen. Dat blijkt maar goed ook, want het dreigt faliekant verkeerd te lopen.
En daar is behalve oma Toke ook Toms vriendinnetje, Lotte de dupe van!


‘Daarom was ik bij dat paleisje toen uw kleinzoon daar inbrak. Ik zag hem op de muur staan. Sindsdien ben ik Tom gevolgd. En gelukkig maar, anders zat u nu onder de blauwe plekken. Of erger.’
‘Jeetje!’ riep Tom. Breek ik ook eens een keer in. Heel de wereld op zijn kop.’


Een spannend verhaal, dat vol humor verteld wordt. Alleen de namen van de personages al: Tom Trubbels komt inderdaad in moeilijkheden. Lotte Lieveling is Toms liefje. Sandra Spoor is een duister zaakje op het spoor. Behalve een humoristisch spannend verhaal worden er ook maatschappelijke kwesties behandeld: oma Toke die misschien wel naar een tehuis moet.


Leuk verhaal dat door de ruime bladspiegel en korte hoofdstukken vlot weg leest. De tekeningetjes zijn van eigen hand.


Coen de Kort (1956, Tilburg) werkte lange tijd vooral als illustrator totdat hij met Moord en dat soort dingen debuteerde als schrijver. Hij leerde illustreren aan de Kunstacademie in Den Bosch en noemt zichzelf nog steeds in eerste instantie vormgever en illustrator. Toch is dit al zijn vijfde boek.


ISBN 9789044844122 | hardcover | 104 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 20 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER