jeugd 10-12 jaar

Anneriek van Heugten

http://www.anneriekvanheugten.com/

 

altHet verdwenen geweer
Anneriek van Heugten

Dit is zoals verluidt het laatste deel uit de serie met de titel Z.E.S. Deze serie gaat over zes kinderen die allemaal in het kleine kustplaatsje Zandplaat wonen. Amber, Daan, Lars, Gina, Izmet en Margot beleven in ieder deel steeds een spannend avontuur.
In dit deel heeft Gina, 12 jaar oud, de hoofdrol. Haar vader beheert een Italiaans restaurant waar Gina en haar broers vaak druk bezig zijn. Haar oudste broer is al twintig, Gina de jongste en omdat zij na de vakantie ook naar de middelbare school gaat, denkt haar vader dat ze toch niet meer zo vaak in de tuin zullen zitten. Dus heeft hij opdracht gegeven om de grote walnotenboom in de tuin uit te graven: er komt een wintertuin achter het restaurant.

In het gat van de boom vindt Gina een verroest blik, dat daar al heel lang begraven moet zijn geweest: er zit een 60 jaar oude brief in. Het valt nog niet mee die te lezen, zo klein is het handschrift. Wel zijn er twee namen goed leesbaar.
Dit moeten haar vrienden natuurlijk weten! Het betekent een nieuw avontuur en dat pept Gina weer een beetje op, want eigenlijk was ze erg teleurgesteld en verdrietig omdat haar vriendin Margot kwam vertellen dat haar vader terug gaat naar Denemarken. Natuurlijk gaan haar moeder en Margot zelf mee, het is namelijk voor altijd, Margots vader heeft er werk gevonden.
Gina ziet haar leuke leventje flink veranderen: Margot weg, Daan en Lars naar een andere middelbare school dan zijzelf. Dan blijkt ook nog dat Amber en Izmet ineens een kleffe relatie hebben: verkering!

Toch werken ze nog een laatste keer samen om het raadsel op te lossen en de kermis die toevallig in het stadje komt blijkt er verband mee te houden. Maar sommige mensen willen niet dat de geheimen die door de brief naar buiten komen, openbaar worden.
Zou hun laatste avontuur nu nog verkeerd aflopen?
Het is een leuk vlot verhaal dat door de onderlinge relaties zeer herkenbaar is voor jongere lezers.
Er zijn verwijzingen naar eerdere boeken, maar zonder dat het problemen oplevert. Eerder word je warm gemaakt om ook die andere boeken te lezen.
De bladspiegel is duidelijk, de hoofdstukken net lang genoeg, en de leuke tekeningen maken het boek af.
De hoeveelheid actie en pittige dialogen maken het erg leuk om dit boek te lezen. Spannend tot het eind.
 

ISBN 9789044820027  | hardcover | 223 pagina's | Clavis | juni 2013
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 22 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

boeken 12+Een huis vol geheimen


Christine gaat in de zomervakantie bij haar oma in Brugge logeren. Ze mocht niet mee met haar ouders die naar Amerika zijn, omdat ze een taak heeft voor school: Ze moet leren voor geschiedenis en een opstel maken, anders zal ze niet overgaan.
Ze heeft er een hard hoofd in, bah, geschiedenis, saai! En waar moet ze in hemelsnaam een onderwerp voor haar opstel vandaan halen?
Maar de vakantie verloopt totaal niet zoals ze zich dat had voorgesteld. Het begint met een val in de kelder van het eeuwenoude pand. Ze ontdekt een luik, dat naar een geheime kelder leidt. Haar oma die erg geïnteresseerd is in de familiestamboom, weet te vertellen dat er in de achttiende eeuw een pakhuis naast hun huis stond. Een graanpakhuis. Christine hoort ook nog van haar oma dat zij een naam draagt die al eerder in de familie is voorgekomen. Moe van al deze nieuwe dingen gaat ze naar bed...
om weer wakker te worden in een vreemde omgeving. Alhoewel: het is wel de kamer die ze kent, het is in het huis van oma. Maar het ziet er zo anders uit! Het wordt nog erger. Ineens staan er mensen in haar kamer, die wel heel vreemd uitgedost zijn: een vrouw met een hoepelrok. Een man met een bepoederde pruik, en nog een dikke man met een dokterstas. En ze beweren dat zij gek is! Voor ze het kan afweren wordt ze beetgepakt, en snijdt de 'dokter' met een akelig uitziend mes in haar. Ze wordt adergelaten! Als ze weer bijkomt, ontdekt ze al snel dat ze het spelletje maar beter mee kan spelen. Ze probeert niet meer uit te leggen dat ze uit een andere tijd komt. Waar ze nu is, is het 1771. Wel in het huis van haar oma, maar dat ziet er toch heel anders uit.
Een dienstmeisje, Machteld, wordt haar handlanger, en zo weet ze zich staande te houden in dit voor haar zo vreemde huishouden. Ze is wel Christine, maar een andere, die naamgenote dus. En ze woont bij haar oom, een graanhandelaar, en tante, die druk bezig is haar enige dochter uit te huwelijken aan een veel oudere man, die alleen maar uit is op het geld. Antoinette, die dochter, wil dat helemaal niet...


Een spannend avontuur van een modern meisje in een heel andere tijd. Ze weet zich wel verbazingwekkend goed staande te houden, eigenlijk windt ze zich er zich helemaal niet over op, wat er nu precies aan de hand is. Het verhaal kabbelt gewoon door, op een leuke manier. Het geeft een leuk inkijkje in de tijd van de graanopstand, die werkelijkheid plaatsgevonden heeft in Brugge.
Geschiedenis op zijn leukst.


Isbn 9068228439 Hardcover 183 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2001 Vanaf 12 jaar

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier