jeugd 10-12 jaar

Stijn Moekaars

http://www.stijnmoekaars.com/

 

altToen in Herkenrode
Stijn Moekaars


Nabij Hasselt in Vlaanderen ligt de abdij van Herkenrode, een vrouwenklooster dat ook vandaag de dag nog te bezichtigen is. Er is ook een site:  http://www.abdijsiteherkenrode.be

En er is dit boekje, met zeven verhalen over de Middeleeuwen, die zich rondom de abdij afspelen.
Het duurde even voor ik doorhad dat er geen sprake is van een lopend verhaal, er is geen inhoudsopgave of voorwoord.
Omdat de verhalen wel over dezelfde onderwerpen gaan en dat mysterieuze koffertje, het kruidenvrouwtje en de dichter Hendrik van Veldeke steeds opduiken is het erg onduidelijk dat je de verhalen beter los kunt lezen. Als je dat niet weet heb je dat vreemde gevoel dat er iets niet klopt. Want verandert je instelling en lees je ze als losse verhalen, dan zijn ze juist prima te behappen.
Ze zijn kort en vlot geschreven voor jonge kinderen en sluiten zo prima aan bij de geschiedenisles.
Ze geven een kijkje in het dagelijkse leven van de twaalfde eeuw, een wereld waarin eenvoudige mensen hun kostje bij elkaar moesten scharrelen, en ze meer één waren met de natuur dan wij gewend zijn.
Maar aan de andere kant zijn mensen die te veel met die natuur bezig zijn, mensen die geloven in de kracht van kruiden, weer verdacht. Het kruidenvrouwtje moet voorzichtig zijn...
Als je kon lezen en schrijven, dan was je bijzonder, want dat was meestal voorbehouden aan de adel, die ook de macht in handen had.
De dichter Hendrik van Veldeke mag enkele gedichten reciteren, en het verhaal van de eenhoorn komt steeds terug.


Dit boek is behalve een leuk informatief boekje voor jonge kinderen, vooral een boek dat hoort bij de abdij. Hendrik van Veldeke is in die buurt geboren en getogen. Als je de abdij (of de site) bezoekt krijg je ook meer over te horen over de sage van de eenhoorn.
Al met al een leuk en nuttig boekje.


ISBN 9789044820324 | paperback| 88 pagina's | Uitgeverij Clavis| mei 2013
Illustraties van  Daniëlle Futselaar Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 26 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER