jeugd 10-12 jaar

Anna Nilsen

Kunstdetective
Anna Nilsen


Dít is een leuk boek. Even kijken of ik het goed uit kan leggen. Het boek begint in stripvorm.
Een veiligheidsagent van het stadsmuseum krijgt een telefoontje van een anonieme tipgever die zegt dat van de twintig schilderijen in het museum er zestien zijn omgewisseld door vier verschillende bendes. De veiligheidsagent zit met de handen in het haar, en schakelt de hulp in van ons… zijn lezers.
Op dat moment verandert de vorm van het boek en zijn de pagina’s in twee losse delen. Op het bovenste deel staat de vervalsing; een reproductie van het schilderij waar dus kleine dingen anders kunnen zijn dan op het origineel. In de onderste delen van het boek staan in willekeurige volgorde reproducties van de originele schilderijen, met heel veel informatie over de schilder en het schilderij. Het gaat niet om de minste schilderijen, het zijn werken van oa Botticelli, Jan Brueghel, Degas, Vincent van Gogh, Leonardo dan Vinci, Monet, Picasso, Rembrandt en andere beroemde meesters.


Van iedere vervalser is er een portret, waarbij staat tot welke groep hij behoort en hoeveel wijzigingen hij op het schilderij heeft aangebracht. De bedoeling is dus dat je bij iedere vervalsing het bijbehorende origineel zoekt en met een vergrootglas gaat speuren naar de verschillen met het origineel.
Op iedere vervalsing staat een merkteken van de groep vervalsers. Aan de hoeveelheid vervalsingen die je kunt ontdekken kun je dus al speurend bepalen welke vervalser welk schilderij vervalst heeft, en welke vier schilderijen er dus niet vervalst zijn. En ook nog wie de anonieme tipgever was. Maar dan ben je wel een paar uurtjes puzzelen verder.


Ik ben erg enthousiast over dit boek om de slimme vondst. Kinderen van elf, twaalf, houden van speuren en puzzelen, dit boek daagt ze uit, en geeft tegelijkertijd op een toegankelijke manier een schat aan informatie. En bovendien dwingt het je, en daar gaat het bij kunst kijken om tenslotte, om te kijken, te kijken, en nog eens te kijken. Met het vergrootglas erbij. Ik heb het uiteraard zelf ook helemaal uitgepuzzeld en zag daardoor dingen op de schilderijen die me nog nooit eerder opgevallen waren.
Het boek is gemaakt in samenwerking met The National Gallery in Londen, en heeft duidelijk tot doel kinderen op een toegankelijke manier in aanraking te brengen met kunst. Wat mij betreft zijn ze daar op een originele manier in geslaagd.


ISBN 90 5461 3106 Hardcover 48 pagina's | Bakermat / Baeckens Books | februari 2004
Vertaling Magda Ria Rapoye Leeftijd 10-12 jaar

© Willeke,  28 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER