jeugd 10-12 jaar

Keren David

Wat te doen met 8 miljoen?
Keren David


Dit boek pakte ik op, las een stukje en legde het weer weg, pakte het weer op, las een stukje en legde het weer weg. Het begin bleek voor mij een berg waar ik met moeite overheen klom. Dat gezeur over die moeder, hoe vreselijk dat mens was, en hoe zwaar Lia, de ik-figuur, het met die vrouw had, het stond me tegen. Vooral als bijv. ze zegt 'Yo, Paula kun je misschien effe je muil houden?' en dan verbaasd zijn als Paula (haar moeder) kwaad wordt, ging me te ver.
Nu was het niet helemáál zo gek om te vragen of Paula haar mond dicht wilde houden want ze ziet op tv één voor één de balletjes vallen met de nummers die op haar lot staat...
Maar toch, het was allemaal wel een beetje veel het cliché verhaal van de moeilijke puber versus de vreselijke moeder. Ze krijgen voor de zoveelste keer vreselijke ruzie en Lia loopt weg van huis, met haar winnende lot, regelrecht naar het internetcafé waar haar droomprins Raf werkt. Daar kan ze de cijfers misschien controleren...

En daar waren ze. Zeven getallen. Mijn lot trilde in mijn hand. Eén winnaar, stond er. Eén winnaar in heel Groot-Brittannië. Jackpot £8.005.342,--.
En de getallen.
Vierendertig.
Zeventien.
Drieëntwintig.
Eenenveertig.
Dertien.
Acht.
Zeven.
Ik werd gloeiend heet en voelde me een beetje misselijk worden. De getallen vervaagden terwijl ik ze zenuwachtig controleerde en nog eens controleerde...
Vierendertig. Zeventien. Drieëntwintig. Eenenveertig. Dertien. Acht. Zeven.
O, mijn god. O, mijn god.
Voor ik wist wat er gebeurde, werd ik wakker in Rafs armen.


De cijfers kloppen dus! Ze heeft acht miljoen gewonnen! Ze viel onmiddellijk flauw en uitgerekend Raf bracht haar weer bij!


Natuurlijk gaat ze weer terug naar huis en haar vader en moeder zijn door het dolle heen. Vader die een eigen bakkerij heeft ziet zijn financiële problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Moeder fantaseert gelijk over mooie kleren, een villa en nieuwe borsten. Zusjelief Natascha wil heel graag zangles.  Lia hoort het allemaal verbijsterd aan, het is háár lot. Hoe durven ze! Alleen die zanglessen wil ze wel betalen maar de rest...
Lia krijgt een adviseur die haar vertelt hoe ze met het geld om kan gaan, wat ze met al dat geld kan doen. Op school nodigt ze heel veel mensen uit om mee te gaan shoppen. Ze mogen allemaal één ding uitkiezen. Dat wordt een desillusie, mensen die nauwelijks naar haar omkeken doen poeslief en gaan mee en kopen enorm dure schoenen of tassen... Die middag heeft haar een klap geld gekost en Lia's  ogen geopend. De adviseur is 'not amused'.
Gelukkig blijven haar beste vrienden Jack en Shaz wel normaal doen en zusje Natascha is helemaal gelukkig met haar zanglessen.
Wat Lia niet kan uitstaan is dat haar moeder zo veranderd is. Kreeg ze vroeger overal commentaar op, nu vindt 'Paula' alles goed en is heel aardig.
Kortom Lia's leven staat op zijn kop en Lia weet eigenlijk helemaal niet wat ze met al dat geld wil.
Ze woont een weekend bij waar allemaal mensen van haar leeftijd zijn die ook een grote prijs gewonnen hebben. Er worden filmpjes over goede doelen getoond... Maar Lia twijfelt, ze weet het gewoon nog niet allemaal.
En dan is er nog Raf, die zo leuk en knap is en heel aardig is maar soms ook weer enorm afstandelijk doet. Waarom werkt hij eigenlijk in dat internetcafé vraagt ze zich vaak af, hij woont in een hele dure buurt, in een heel groot huis... En waarom doet de broer van Raf altijd zo raar tegen hem? En die vader van Raf... is hij wel normaal? En Raf lijkt soms ook wel een alien. Is hij wel helemaal goed? Waarom is hij zo vaak op de begraafplaats?

Het verhaal, vertelt door Lia, kreeg me uiteindelijk toch een tijdje in zijn greep maar dat nam naar het einde toe weer af. Op zich is het niet slecht maar het rammelt wel. Het verhaal rond Raf voegt niets toe, dat zou eigenlijk in een ander boek verteld en dan beter uitgewerkt moeten worden. Nu wil maar geen geheel vormen, geen echte aansluiting vinden, met het verhaal rond Lia.
Jack en Shaz zijn veel interessanter. Shaz is moslima en draagt een hoofddoek en mag geen geschenken aannemen van Lia omdat het geld met gokken is gewonnen. Gokken is verboden volgens de islamitische leer... Shaz geeft Lia af en toe flink op haar donder en houdt haar een spiegel voor.
Jack is zoals altijd, hij en Lia zijn vanaf hun geboorte vrienden en dat is nog steeds zo. Jack en Shaz blijken échte vrienden. Maar ook zij worden als personage onvoldoende uitgewerkt.
Verder is Lia een echte puber met alle ups en downs die erbij horen evenals nieuwsgierig zijn naar vrijen en willen weten hoe het is als je met een jongen naar bed gaat. Ze is vrij grof over haar familieleden en schoolgenoten. Maar uiteindelijk komt dat wel weer goed naarmate ze meer inzicht krijgt.


Kortom, ondanks de lovende recensies, vind ik persoonlijk het boek niet echt geweldig. Het leest redelijk prettig weg, dat wel, maar er worden teveel thema's aangeroerd die niet goed uitgewerkt worden. Overdaad schaadt en dat blijkt ook weer in dit boek. Eenouder gezinnen, afgunst, seks, religie, puberteit, vriendschap, oneerlijkheid, problemen met ouders enz. enz. Het is gewoon teveel van het goede (en slechte).
Toch denk ik dat de doelgroep, jongeren van 13-15 jaar, het wél een heel leuk boek zullen vinden want alle geliefde onderwerpen zijn aanwezig; school, vriendje, kleding, vriendschap en vrijen. Dus wat dat betreft toch een aanrader.


ISBN 9789026132827 Paperback 253 pagina's Uitgeverij De Fontein jeugd juni 2012
Vertaald door Karin Breuker. Leeftijd 11+

© Dettie, 29 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER