jeugd 10-12 jaar

Top Naeff

http://www.inghist.nl

http://www.dbnl.org

 

Schoolidyllen


Jet van Marle, Jeanne van Laer en Lien en Noes Terhorst zijn vriendinnen van elkaar en zitten in dezelfde klas op een meisjesschool.
Jet is de spil waar alles om draait. Zij is een weeskind en wordt opgevoed door een kille en harteloze oom en tante. Haar broer Huug is bij de marine en zit in Indonesië, ze mist hem vreselijk. Om haar eenzaamheid te verdoezelen doet ze alsof ze onverschillig is zowel tegenover haar vriendinnen als oom en tante als onderwijzeressen.
Jeanne is een voorbeeldig meisje, behoorlijk nuffig, dat altijd goede cijfers op school haalt en overal een goede indruk maakt, ze adoreert Jet. Omdat ze zo voorbeeldig is noemt Jet haar Model of Het krediet.
Lien en Noes zijn zussen, Noes is gemoedelijk en enorm slordig, Lien neigt qua karakter meer naar Jeanne, houdt ook van uiterlijk vertoon, maar aangezien haar moeder weduwe is en geen groot inkomen heeft kan niet alles wat Lien zou willen.


Het verhaal begint met de komst van 'een nieuwe'. Jet is bang dat het een 'zoet type' zal zijn en ze komt ook nog naast haar in de klas zitten!
Maud (de nieuwe) blijkt echter heel anders te zijn. Ze trekt zich niets aan van de leraressen en gaat volledig haar eigen gang. Maar... ze is gevoelig, eerlijk en kan absoluut niet tegen onrechtvaardigheid. Als Jet straf krijgt omdat ze Jeanne wil beschermen wordt Maud razend.
"Akelig, flauw, prullerig kind!" barstte ze los, terwijl Jeanne verschrikt achteruit week. "Wat is dat voor 'n ellendige school hier, waar geen mens je durft te zeggen hoe laf jij gehandeld hebt! En dat noem jij een vriendin van je en je laat haar straf tienmaal, twintigmaal erger woden omdat jij er dan onderuit zou draaien! En vanmiddag zou je je door die Jet die zo oneindig veel hoger staat dan jij met je zoet geizcht, nederig excuus laten vragen alsof te zo hoorde! [...] Maar dat verzeker ik je, als jij niet gaat, ogenblikkelijk, naar juffrouw Prior en je vertelt 't helemaal zoals het gebeurt is, dan.. dan... nou dan zal je eens wat zien! Flauwerd!"


Als Maud iets onrechtvaardig vindt dan interesseert haar dan niet wie voor haar staat, zelfs niet als het de gevreesde directrice juffrouw Prior is. Haar gevoel voor rechtvaardigheid maakt dat ze op gegeven moment voorgoed van school gestuurd wordt.


Alle 5 de meisjes worden op gegeven moment uitgenodigd voor een bal. Jet mag natuurlijk niet van haar oom en tante en dat is een van de weinige keren dat Jet laat zien hoe moeilijk ze het soms vindt bij die mensen te wonen.
Noes schrok ervan: "Gut mág je niet?" "Welnee, mijn oom is bang dat ik me zal verbeelden dat ik voor mijn plezier op de wereld ben." fluisterde Jet.
"Wie praat daar?" vroeg juffrouw Verbeek.
"Ik," zei Jet
"Dan heb je een afkeuring."
"Eén meer of minder...."
"Zwijg Jet."


Jeanne ontmoet een knappe luitenant en raakt tot over haar oren verliefd op hem. Hilarisch is hoe ze aan een fotootje van hem weet te komen, die ze de hele dag bij zich draagt om er af en toe smachtende blikken op te werpen. Ze doet niet meer aan alles mee want als bijna geëngageerde vrouw moet je je wat volwassener gedragen vindt ze.
"Jeanne ging zitten tussen twee meisjes, Lien en Jet, dat vond ze gepaster in haar positie dan naast een van de jongens ""
Jeanne'' s vader: "Je wordt er in huis ook niet gezelliger op meisje." Jeanne keek beschaamd voor zich uit en overdacht in stilte hoe heerlijk 't zou zijn als ze geëngageerd was en dan getrouwd! haar eigen baas! Nooit meer een standje krijgen!
Groot is haar opwinding als de luitenant bij haar vader zijn opwachting maakt. Vol dromen loopt ze naar beneden om daar te horen dat de luitenant zich verloofd heeft met haar zus! Ze begrijpt ineens waarom hij zo aardig was tegen haar op het bal! Ze is wel zo flink om aan haar vriendinnen te vertellen hoe mis ze het had.


Een neef en nicht uit Arnhem komen op bezoek bij de familie van Marle, Jet moet wat zingen voor ze en beiden zijn zo onder de indruk van Jet haar stem dat ze erop aandringen haar op zangles te doen, onder druk van deze neef en nicht krijgt Jet toestemming.
Adriaan, de broer van Jeanne, richt een kunstclub op en de vriendinnen doen allemaal mee. Ze stellen een heel programma samen en Jet moet natuurlijk zingen. Iedereen komt kijken, behalve oom en tante natuurlijk, en iedereen is onder de indruk van de prachtige stem van Jet. Maar... diezelfde nacht wordt Jet heel erg ziek.... En wat me vroeger al gebeurde, gebeurde weer. Bij de dood van Jet liepen wéér de tranen over m'n wangen.


De dood van Jet heeft grote invloed op de overgebleven meisjes. Het boek eindigt vier jaar later. Maud is getrouwd met Huug, de broer van Jet, en ze hebben een dochter genaamd.... Jet.


Het lijkt allemaal nogal dramatisch maar het is een leuk verhaal. De meiden halen allemaal kattenkwaad uit en eten taartjes bij 'de gladde en gekroeste'. Het is gewoon een boek vol humor en doet aan Joop ter Heul denken. Helaas is het in de boekwinkels niet meer te koop.


Het boek was de eerste meisjesroman die Top Naeff schreef en kwam voor het eerst uit in 1900!

ISBN 902303187 Uitgeverij Becht, 224 pagina's.

© Dettie, september 2005

Reageren? Klik hier!

Voor meer informatie over Top Naeff, klik op de afbeelding van het boek.