jeugd 10-12 jaar

Yvette den Brok-Rouwendal

Het mevrouwtje op mijn schouder
Yvette den Brok-Rouwendal


Op de cover zie je een leuk meisje met mooi, lang, blond haar. Ze zit op de grond op een kleedje en kijkt in een spiegel waar allemaal frutseltjes en fratseltjes omheen staan. Op de grond ligt een stel kussens. Op zich lijkt het een gewoon een meidenkamertje totdat je beseft dat het wel vreemd is dat de spiegel op de grond staat. Ook valt ineens het kleine poppetje dat op de rechterschouder van het meisje zit op.
Na het lezen van het boek besef je pas goed wat je ziet op die leuke cover.


Het verhaal gaat namelijk over een tienjarig meisje, Liz, dat zwaar gehandicapt is. Ze kan niet lopen, haar armen doen niet helemaal wat zij wil, ze kan haar handen niet gebruiken en ze is moeilijk verstaanbaar voor mensen die haar niet zo goed kennen of niet goed willen luisteren. Liz zelf vindt het geen groot probleem, het is zoals het is, zij kan er ook niets aan doen dat ze gehandicapt is.
Ze heeft meer moeite met haar ouders die sinds de verhuizing vanwege haar vaders werk, heel erg veranderd zijn.
Liz mist de leuke, lieve moeder van vroeger, ze wil deze akelige moeder met ogen waar laserstralen uit komen niet. Ze heeft nu een moeder die Liz constant naar beneden haalt, erg hatelijke opmerkingen maakt en geen goed woord voor haar over heeft.
Diezelfde mama wil ook niet dat voor Liz een extra kamer beneden gebouwd wordt omdat dan de waarde van het huis daalt - de tuin wordt dan te klein -  Haar vader moet haar nu elke keer naar haar kamer boven dragen. Boven beweegt ze zich voort door middel van kruipen, vandaar de lage kaptafel met spiegel en de vele kussens.
Verder heeft ze weinig aan haar vader, die huilt steeds om van alles en nog wat. Vroeger had ze altijd pret met papa.

Buurmeisje Emma wil graag spelen en vriendin zijn met Liz maar door de zure, harteloze opmerkingen van haar moeder twijfelt Liz of dat wel echt zo is. Er is ook een jongen die heel bijzonder is.... Maar Liz is erg onzeker geworden door mama's gedrag.
Gelukkig krijgt ze opeens bezoek van een klein mevrouwtje, Fee genaamd, die haar vertelt dat Emma haar écht leuk vindt en met die jongen komt het ook wel goed. Niemand kan Fee zien en ze is er ook niet altijd, maar wel als Liz zich ongelukkig of eenzaam voelt. Dan vrolijkt Fee haar op en spreekt haar moed in en dat geeft Liz langzamerhand flink wat zelfvertrouwen. Zoveel zelfs dat Liz eindelijk tegen de hatelijke opmerkingen van haar moeder protesteert en steeds meer weet wat ze waard is en wat ze kan. Mede dankzij Emma en tante Babette, Emma's moeder, die ook de kwaliteiten van Liz zien, bloeit ze op tot een meisje die voor zichzelf opkomt en niet langer aanvaardt dat er geen toekomst voor haar weggelegd is.


In het verhaal wordt de nadruk gelegd op de manier waarop Liz tegen de wereld aankijkt. Ze is wantrouwend, soms achterdochtig, maar ze heeft vooral heel weinig zelfvertrouwen. Ze gelooft mensen niet snel, als ze aardig zijn duurt het een tijdje voordat Liz werkelijk aanvaardt dat ze écht aardig zijn en haar écht leuk vinden. - Overigens wel logisch als je zo'n vreselijke moeder hebt. -
Het is een worsteling die Liz met zichzelf voert, ze moet leren aanvaarden dat ze wèl iemand met kwaliteiten en talenten is en Fee helpt haar met het omschakelen in haar denken.
Er werd in mijn ogen wel een beetje teveel benadrukt dat Liz niet verkeerd, vreemd en zeker niet gek was. Iedereen die ze tegenkwam moest bijna woordelijk aangeven dat ze haar wel zagen zitten. Dat had ietsje minder gekund. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal zelf erg prettig, vaak vrolijk en vooral boeiend is. Ik heb het met erg veel plezier gelezen en was blij met de groei van Liz.
Het is duidelijk wat de schrijfster, zelf zwaar gehandicapt, een kind wil meegeven met dit verhaal over Liz en dat is; knok voor jezelf en laat niemand jouw eigenwaarde afnemen! Het boek is daardoor niet alleen voor kinderen met een handicap stimulerend maar voor ieder kind dat het soms moeilijk heeft.
Mooi!


ISBN 9789491446139 Hardcover 200 pagina's Uitgeverij Xanten 16 mei 2014

© Dettie, 1 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER