jeugd 10-12 jaar

Jette Schröder

http://www.jetteschroder.nl

Jette Schröder - jeugd 6-9 jaar

 

altTerug naar school
Jette Schröder


Na de zomervakantie komt Eva in een andere klas. Ze heeft nu eenmaal een ander vakkenpakket, zegt haar mentor, als ze gaat vragen of dat niet veranderd kan worden. Ze baalt vreselijk, nu zit ze niet meer bij haar vriendinnen Kim, Madelon en Claire! In haar nieuwe klas kent ze niemand, en ze komt ook nog naast Simon te zitten, die is blijven zitten en die ongeïnteresseerd in de bank hangt.  Dus schiet ze in de pauzes snel de klas uit, naar de drie vriendinnen toe. Ze is zwaar teleurgesteld als blijkt dat die steeds minder aandacht hebben voor Eva en alleen maar bezig zijn met wat ze zelf beleefd hebben in hun eigen klas.


Gelukkig is er Lizzy, die ziet dat ze het moeilijk heeft. Zij heeft geen vriendinnengroep, zoals Eva dat heeft - had? - ze kan met iederéén overweg. Zelfs met saaie Simon.
Eva’s jongere zusje Marloes gaat ook naar de middelbare school nu. Ze was zo lekker enthousiast, en blij dat haar klasgenootjes geen ‘tuttetrutjes’ waren – zoals Eva! - en dat ze er dus uit kon zien zoals ze dat gewend was.  Eva schrikt als Marloes zich plotseling opsluit op haar kamer. Dan blijkt dat de anderen haar er wel degelijk op aan kijken en pesten, omdat ze anders is.
Met de hulp van Lizzy krijgt Eva het toch wel naar haar zin in de nieuwe klas. En Simon, ach, die valt ook wel mee, die valt zelfs reuze mee...


Dit boek is het tweede deel in de serie Love Story en is een echt meidenboek. Op de middelbare school blijkt het erg belangrijk te zijn om er uit te zien als de anderen, als je er bij wil horen. En dat willen de meeste meiden immers.


Het is echt een verhaal over jonge meiden die beginnen te puberen. Behalve hun uiterlijk neemt ook het andere geslacht een belangrijke plek in. Ze beginnen naar jongens te kijken, en moeten er voor zorgen dat die terugkijken. De sociale omgang met vriendinnen, en de andere klasgenoten vormt ook een groot deel van het verhaal. Als je opnieuw moet beginnen, zoals Eva dat moet, dan moet je maar weer zin een plaats te veroveren. Bij wie sluit je je aan? Gelukkig kijkt Eva verder dan de buitenkant, het zou anders een erg nikserig boek zijn. Ze ziet waar een ander mee worstelt, en helpt voor zover ze dat kan. Te beginnen met haar eigen zusje.


Tussen de hoofdstukken door staan er testjes met vragen, met hulp waarvan je kan ontdekken of die ene jongen jou leuk vindt. Tja, dat vindt een jonge meid nu eenmaal erg belangrijk... Het blijft een chicklit, voor meisjes vanaf tien jaar, zegt de omslag. Hm, ze mogen best wat ouder zijn voor ze over dit soort dingen na gaan denken.


Meer liefdestestjes, liefdesdossiers en liefdesadvies van Jette op www.jouwlovestory.nl


ISBN 9789048824229 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Moon |  augustus 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 27 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altZomerliefde
Jette Schröder


Het is zomervakantie en Lot, de ik-verteller heeft er zin in! Haar vader heeft een baantje voor haar geregeld op zijn bedrijf, als kantinemedewerkster, en met Marleen, haar beste vriendin, zal ze vaak gaan zwemmen in het Bosbad. En Jessica, een vroegere vriendin van Marleen, komt vanuit Parijs naar Nederland, dat lijkt haar ook heel gezellig. Jessica schrijft een blog over mode en uiterlijk, en van Marleen heeft Lot daar al heel wat over gehoord. Ondergaan ook, want ze is geregeld proefkonijn, al verloopt dat niet altijd even goed. Lot heeft een oogje op David, die een klas hoger zit. Zou hij ook komen zwemmen?


Een spannende zomer zal het worden. Het leven lacht haar toe, als ze haar werk bij Sjaan heel leuk blijkt te vinden, en David inderdaad geregeld komt zwemmen. Hij lijkt ook wel aandacht voor haar te hebben. Maar waarom vindt Timo, de vriend van broer Bas, dat ze beter niet om kan gaan met David? Wat een onzin. Timo is een aardige jongen, en als badmeester, samen met Bas, is hij een heel geschikte knul, maar hij moet zich niet haar bemoeien.


Helaas is Timo niet de enige smet op een heerlijke zomer: Marleen ziet haar niet meer staan als Jessica er eenmaal is. En die Jessica is een onuitstaanbaar wicht! Op het werk gebeurt ook van alles: haar vader wordt beschuldigd van diefstal en fraude! Zal Lot de mensenkennis die ze op haar werk blijkt te hebben ook kunnen toepassen op haar eigen situatie?


Ik heb het idee dat de personages een jaar of vijftien zijn, maar dat wordt niet duidelijk uitgesproken. Door de grote inbreng van Bas en Timo die al aan een vervolgstudie toe zijn, lijkt het boek me minder geschikt voor kinderen vanaf tien jaar, zoals de informatie aangeeft. Jongeren die al op de middelbare school zitten, meisjes, die dus twaalf, dertien jaar zijn, dat lijkt me een betere doelgroep.


Het is een vlot geschreven verhaal over een zomer vol wederwaardigheden zoals een tiener dat meemaakt. Het baantje van Lot,  met zijn besognes, biedt enig tegenwicht aan het verhaal over verliefdheid en jaloezie. Erg diep gaat het niet, maar dat willen die meisjes van twaalf ook niet. De tekst wordt doorbroken door testjes die helpen een keuze te maken voor het type jongen waar je op valt: de zorgzame en sportieve Timo, de zelfverzekerde  en ijdele David, de vrolijke spontane Stefan of de rustige en betrouwbare Bas.


Meer liefdestestjes, liefdesdossiers en liefdesadvies van Jette op www.jouwlovestory.nl


ISBN 9789048824243| hardcover | 176 pagina's| Uitgeverij Moon |  mei 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER