jeugd 10-12 jaar

Jette Schröder

http://www.jetteschroder.nl

Jette Schröder - jeugd 6-9 jaar

 

Daisy in Love
Jette Schröder


Daisy krijgt nieuwe buren en ze heeft er een beetje de pest in, omdat ze de volgende dag, de laatste dag van de zomervakantie, met haar ouders naar de verjaardag van een oudtante moet, die 85 wordt. Haar beste vriendin Kim heeft met de rest van de klas afgesproken om te gaan zwemmen en Daisy is de enige die niet mee kan.


De zomervakantie was toch al niet naar wens gelopen. Eerst ging Kim met haar familie op vakantie naar Frankrijk en daarna ging Daisy met haar ouders en haar jongere zus naar Portugal, waardoor ze alleen de laatste week van de vakantie door kon brengen met Kim, die alleen maar kon praten over haar nieuwe vriendje Arjen, die ze op de camping in Frankrijk ontmoet. Daisy en Kim zullen na de vakantie in de tweede klas van de middelbare school beginnen.


Daisy besluit een chocolademasker op haar gezicht te smeren en haar teennagels te lakken. Om haar tenen een beetje te spreiden, doet ze er potloden, pennen, een markeerstift en een gummetje tussen haar tenen. Als ze zo op haar balkonnetje zit, hoort ze de stem van haar nieuwe buurjongen, die ook even een foto maakt van dit moment, dat ze zelf als heel gênant ervaart. De jongen stelt zich voor als Floris en zegt dat hij de nieuwe buurjongen is. Daisy eist dat hij de foto verwijdert, maar hij vindt dat zonde, omdat hij het juist een leuke foto vindt.


Op de verjaardag van haar oudtante ontmoet Daisy een achternichtje, dat ze jaren niet heeft gezien. Ze vertelt dat ze als fotomodel werkt en adviseert Daisy om een astrologie-app op haar telefoon te zetten, die haar veel heeft geholpen. Daisy volgt dit advies op en krijg vervolgens regelmatig vrij vage berichtjes. Kim ziet er niet al te veel in.
Als er op school een talentenjacht wordt georganiseerd, roept Kim dat ze daaraan mee moet doen en hoewel ze zelf haar twijfels heeft, schrijft Daisy zich toch maar in. Er gebeurt nog veel meer, maar als ik dat allemaal vertel, dan hoeft niemand het boek meer te lezen.


Nog een ding, waar ik zelf een probleem mee had. De schoolband The Moonies valt uit elkaar, omdat de bassist er uit wordt gezet, en gaat op zoek naar een nieuwe gitarist, hetgeen ik toch een beetje vreemd vond.
Daisy weet dat Floris gitaar speelt en zij stelt voor dat hij zich bij de band meldt, als potentiële nieuwe gitarist. Natuurlijk wordt hij aangenomen. Rond de talentenjacht zijn er wel wat verwikkelingen, met een leerling die zeer fanatiek propaganda voor zichzelf laat maken, alsof het geen talentenjacht met een jury- en een publieksprijs is, maar een soort verkiezing.


Ik vond het een plezierig te lezen boek met een vrij grote regelafstand. Hoewel het roze omslag misschien anders deed vermoeden was het gelukkig ook weer niet superromantisch. Het boek is wel erg op de doelgroep geschreven en ik denk dat meisjes van een jaar of 12 zich wel zullen herkennen. Ik moet zeggen, dat ik, toen ik het boek uit had, wel erg benieuwd was naar het volgende boek over Daisy en Kim. Gelukkig is dit het eerste boek van een nieuwemeidenserie.


ISBN 978 94 027 0846 2 | Gebonden | 271 pagina’s | Harper Collins | juni 2021
Leeftijd 10-12+

© Renate 20 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altTerug naar school
Jette Schröder


Na de zomervakantie komt Eva in een andere klas. Ze heeft nu eenmaal een ander vakkenpakket, zegt haar mentor, als ze gaat vragen of dat niet veranderd kan worden. Ze baalt vreselijk, nu zit ze niet meer bij haar vriendinnen Kim, Madelon en Claire! In haar nieuwe klas kent ze niemand, en ze komt ook nog naast Simon te zitten, die is blijven zitten en die ongeïnteresseerd in de bank hangt.  Dus schiet ze in de pauzes snel de klas uit, naar de drie vriendinnen toe. Ze is zwaar teleurgesteld als blijkt dat die steeds minder aandacht hebben voor Eva en alleen maar bezig zijn met wat ze zelf beleefd hebben in hun eigen klas.


Gelukkig is er Lizzy, die ziet dat ze het moeilijk heeft. Zij heeft geen vriendinnengroep, zoals Eva dat heeft - had? - ze kan met iederéén overweg. Zelfs met saaie Simon.
Eva’s jongere zusje Marloes gaat ook naar de middelbare school nu. Ze was zo lekker enthousiast, en blij dat haar klasgenootjes geen ‘tuttetrutjes’ waren – zoals Eva! - en dat ze er dus uit kon zien zoals ze dat gewend was.  Eva schrikt als Marloes zich plotseling opsluit op haar kamer. Dan blijkt dat de anderen haar er wel degelijk op aan kijken en pesten, omdat ze anders is.
Met de hulp van Lizzy krijgt Eva het toch wel naar haar zin in de nieuwe klas. En Simon, ach, die valt ook wel mee, die valt zelfs reuze mee...


Dit boek is het tweede deel in de serie Love Story en is een echt meidenboek. Op de middelbare school blijkt het erg belangrijk te zijn om er uit te zien als de anderen, als je er bij wil horen. En dat willen de meeste meiden immers.


Het is echt een verhaal over jonge meiden die beginnen te puberen. Behalve hun uiterlijk neemt ook het andere geslacht een belangrijke plek in. Ze beginnen naar jongens te kijken, en moeten er voor zorgen dat die terugkijken. De sociale omgang met vriendinnen, en de andere klasgenoten vormt ook een groot deel van het verhaal. Als je opnieuw moet beginnen, zoals Eva dat moet, dan moet je maar weer zin een plaats te veroveren. Bij wie sluit je je aan? Gelukkig kijkt Eva verder dan de buitenkant, het zou anders een erg nikserig boek zijn. Ze ziet waar een ander mee worstelt, en helpt voor zover ze dat kan. Te beginnen met haar eigen zusje.


Tussen de hoofdstukken door staan er testjes met vragen, met hulp waarvan je kan ontdekken of die ene jongen jou leuk vindt. Tja, dat vindt een jonge meid nu eenmaal erg belangrijk... Het blijft een chicklit, voor meisjes vanaf tien jaar, zegt de omslag. Hm, ze mogen best wat ouder zijn voor ze over dit soort dingen na gaan denken.


Meer liefdestestjes, liefdesdossiers en liefdesadvies van Jette op www.jouwlovestory.nl


ISBN 9789048824229 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Moon |  augustus 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 27 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altZomerliefde
Jette Schröder


Het is zomervakantie en Lot, de ik-verteller heeft er zin in! Haar vader heeft een baantje voor haar geregeld op zijn bedrijf, als kantinemedewerkster, en met Marleen, haar beste vriendin, zal ze vaak gaan zwemmen in het Bosbad. En Jessica, een vroegere vriendin van Marleen, komt vanuit Parijs naar Nederland, dat lijkt haar ook heel gezellig. Jessica schrijft een blog over mode en uiterlijk, en van Marleen heeft Lot daar al heel wat over gehoord. Ondergaan ook, want ze is geregeld proefkonijn, al verloopt dat niet altijd even goed. Lot heeft een oogje op David, die een klas hoger zit. Zou hij ook komen zwemmen?


Een spannende zomer zal het worden. Het leven lacht haar toe, als ze haar werk bij Sjaan heel leuk blijkt te vinden, en David inderdaad geregeld komt zwemmen. Hij lijkt ook wel aandacht voor haar te hebben. Maar waarom vindt Timo, de vriend van broer Bas, dat ze beter niet om kan gaan met David? Wat een onzin. Timo is een aardige jongen, en als badmeester, samen met Bas, is hij een heel geschikte knul, maar hij moet zich niet haar bemoeien.


Helaas is Timo niet de enige smet op een heerlijke zomer: Marleen ziet haar niet meer staan als Jessica er eenmaal is. En die Jessica is een onuitstaanbaar wicht! Op het werk gebeurt ook van alles: haar vader wordt beschuldigd van diefstal en fraude! Zal Lot de mensenkennis die ze op haar werk blijkt te hebben ook kunnen toepassen op haar eigen situatie?


Ik heb het idee dat de personages een jaar of vijftien zijn, maar dat wordt niet duidelijk uitgesproken. Door de grote inbreng van Bas en Timo die al aan een vervolgstudie toe zijn, lijkt het boek me minder geschikt voor kinderen vanaf tien jaar, zoals de informatie aangeeft. Jongeren die al op de middelbare school zitten, meisjes, die dus twaalf, dertien jaar zijn, dat lijkt me een betere doelgroep.


Het is een vlot geschreven verhaal over een zomer vol wederwaardigheden zoals een tiener dat meemaakt. Het baantje van Lot,  met zijn besognes, biedt enig tegenwicht aan het verhaal over verliefdheid en jaloezie. Erg diep gaat het niet, maar dat willen die meisjes van twaalf ook niet. De tekst wordt doorbroken door testjes die helpen een keuze te maken voor het type jongen waar je op valt: de zorgzame en sportieve Timo, de zelfverzekerde  en ijdele David, de vrolijke spontane Stefan of de rustige en betrouwbare Bas.


Meer liefdestestjes, liefdesdossiers en liefdesadvies van Jette op www.jouwlovestory.nl


ISBN 9789048824243| hardcover | 176 pagina's| Uitgeverij Moon |  mei 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER