jeugd 10-12 jaar

Timothée de Fombelle

Tobie Lolness op de vlucht

Een opvolger voor Harry Potter??

"Voor de engelen zijn de toppen van de bomen misschien wortels die zich laven aan de hemel"


Deze uitspraak van Rainer Maria Rilke staat voorin in dit dikke boek dat voor kinderen toch een hele kluif zal zijn. Als je het uit hebt, bekijk je bomen met andere ogen, inderdaad: de wereld is misschien wel heel anders dan je altijd gedacht hebt.
Maar het is helemaal geen hoogdravend boek, het is een verhaal over goed en kwaad. Over de dreiging van de vernietiging die door domme, slecht mensen veroorzaakt wordt, omdat zij alleen maar aan hun eigen gewin denken, en over de roepende in de woestijn, die alles op alles zet om te voorkomen dat de wereld ten onder gaat.


Een metafoor dus...maar voor kinderen is het ook gewoon een spannend verhaal over het jongetje Tobie, anderhalve centimeter lang, die met zijn ouders woont in de Ondertakken. Ze zijn daar pas naar toe verbannen, omdat ze niet in het gareel willen. Zijn vader heeft namelijk iets ontdekt, dat zoals alle grote uitvindingen goed gebruikt kan worden,maar ook in verkeerde handen kan vallen. En Jo Mitch is zo'n 'verkeerde'. Hij krijgt steeds meer macht, steeds meer aanhangers, en het gezin Lolness is niet veilig meer in de Boventakken.
Plaats van handeling is dus een boom. Een boom waar allerlei wezens wonen, met allemaal hun eigen rol. Luizen bijvoorbeeld worden gebruikt als lastdier. Tobie ontmoet Elisha, die zijn vriendin wordt. Hij is niet bepaald verwend door zijn vrienden, die hem de een na de ander verraadden, dus is het niet gek dat hij op een cruciaal moment ook aan Elisha twijfelt.
Eigenlijk staat Tobie helemaal alleen als zijn ouders gevangen genomen worden, omdat zijn vader niet wil vertellen wat het geheim is van zijn uitvinding.
Zijn avonturen zijn gevaarlijk, en het is allemaal nog niet afgelopen als het boek uit is...


Een meeslepend verhaal, goed geschreven en met de nodige humor. Er zijn illustraties van François Place. Niks mis mee zou je zeggen, heerlijk zo'n boek waar je helemaal in weg kan duiken. Toch heb ik mijn twijfels. Het is wel weer zo'n verhaal waarin het goede alleen maar goed is, en het kwaad alleen maar kwaad. Geen nuancering. Dat stoort me een beetje.


Hij staarde de molenaars aan met een blik die het hardste hout zou hebben verbrijzeld. Tobie bleef de molenaars met zijn blik vermalen. (...) Zelfs twijgen van een rotte tak moeten kunnen tellen.'


‘Zef was zeldzaam lelijk. Foeilelijk. (...) Tobie vond dat Zef eigenlijk had moeten worden vrijgesteld van zijn geboorte, van het leven, in één woord: vrijgesteld van alles.'


Hardcover 346 pagina's | Querido Kinderboek | november 2007 | ISBN: 9789045105802 | Vanaf 10 jaar
vertaald uit het Frans door Eef Gratama

© Marjo,maart 2009

Lees de reacties op het forum, klik Hier