jeugd 10-12 jaar

Jacqueline Epskamp

altNachtruiter
Jacqueline Epskamp


'Je kent de weg niet eens!' lachte Maud.
'Ga weg, trut.'
Ze bleef lachen. Vicky en Valentino wreven ter begroeting hun neuzen tegen elkaar.  Hij voelde zijn boosheid zakken. Dat hij Maud nu voor de tweede keer tegenkwam kon geen toeval zijn. Misschien was het een teken. Daar moest je voor openstaan.'


Een jongen en een meisje - ongeveer 12 jaar - ontmoeten elkaar in een manege. Hun liefde voor paarden delen ze, verder zijn ze totaal verschillend.
Sharif is een vluchteling uit Afghanistan. Met zijn ouders en jongere zusjes is hij nog niet zo lang in Nederland.  Zijn oudere broer Omar is niet meegekomen, en Omar, die soldaat is in het leger, weet niet waar zij nu zijn. Ze wisten immers zelf niet waar ze heengingen. Hoe moet Omar hen nu vinden? Sharif wil niet de oudste zijn, hij wil niet in Nederland blijven.
Maud is ook niet blij met de wending die haar leven dreigt te nemen: haar vader is overleden, en haar moeder heeft een nieuwe vriend, ’Mon amour’  noemt ze hem, omdat haar moeder dat altijd zegt. Nu wil die man dat ze naar Parijs komen, hij is daar politieagent, heeft een mooie woning, en Mauds moeder heeft er wel oren naar. Maar: dan moet Maud afscheid nemen van haar pony. Vicky kan natuurlijk niet mee. Ze is ook al oud, ze kan beter naar een bejaardenhuis voor paarden, vindt Mauds moeder.
Maud ontdekt dat Sharif een geheim plan heeft. Het staat haar wel aan. En zo komt het dat ze samen een ongelooflijk avontuur beleven.


Het verhaal moet even op gang komen, maar als het avontuur begint wil je alleen nog maar mee. Weten wat de twee kinderen meemaken.
Het is als een sprookje, omdat er dingen gebeuren die ik niet zo gauw in deze wereld zie gebeuren, maar er is wel degelijk een realistisch aspect aan het verhaal. Dat zit hem meer in de karakterontwikkeling van de kinderen, dan in hetgeen ze meemaken. Misschien komt het daardoor wel des te sterker over.
De kinderen jagen ieder een haast wanhopige droom na en komen tot het besef dat ze hun doel niet in hun eentje kunnen bereiken. Sharif wil helemaal niet in het gezelschap van Maud zijn, maar moet erkennen dat zij een slimme meid is.  En Maud laat zich meeslepen door Sharifs doorzettingsvermogen, maar probeert toch zijn daadkracht wat af te remmen.


Jacqueline Epskamp vertelt over de problematiek van vluchtelingen, en eenoudergezinnen.
Het is een mooi verhaal, meeslepend verteld, met een portie humor, en met een bevredigende afloop. Dat had misschien iets minder zoetig gemogen, maar het is en blijft een jeugdboek.


ISBN 9789025112042  | Hardcover | 157 pagina's| Holland B.V. |oktober 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 27 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER