jeugd 10-12 jaar

Helma Camp

http://www.helmacamp.nl/

 

altHet comavirus
Helma Camp


De vijftienjarige Stefan zit helemaal alleen in het vliegtuig, niet echt op zijn gemak. Want het was niet de bedoeling dat hij alleen zou reizen! Helemaal naar Peru nog wel, en dat zou nog maar het eerste - makkelijke - deel van de reis zijn.
Marco, een volwassen man, zou hem vergezellen, maar  die was niet op komen dagen op het vliegveld. Als het niet zo belangrijk was geweest dat hij naar Peru ging, dan was Stefan misschien wel thuisgebleven, maar hij zou met Marco een indianenstam bezoeken, in de jungle van de Amazone. De achterliggende reden was dat die stam een plant kende die de genezing zou kunnen zijn voor de patiënten die lijden aan het comavirus.

Dat is een ziekte waaraan tot nog toe iedere zieke overleed, en nu is Stefans opa ook besmet! Tot dan toe was het virus alleen opgedoken in Nederland, en begreep niemand waar het vandaan kwam. Laat staan wat de remedie was.
Toen werd er in de krant geschreven over de antroploog en natuurfotograaf Marco Polón, die symptomen van het comavirus had waargenomen bij genoemde indianenstam, en geconstateerd had dat zij ook een geneesmiddel hadden. Meteen namen Stefan en zijn opa contact op met Marco. Die was wel bereid om te helpen, en de reis werd geregeld. En nu is hij niet op komen dagen!
Zo komt het dat Stefan alléén op zoek gaat. Gelukkig treft hij in Lima een Nederlandse jongen, Ruben, die het zo spannend vindt allemaal dat hij mee gaat. En Ruben spreekt ook Spaans.
Zullen ze de indianenstam, die verborgen wil blijven voor de rest van de wereld vinden? En zullen zij dan willen helpen, nu Marco die ze kennen, er niet bij is?
Dat wordt een spannend avontuur! Ze zijn namelijk niet de enigen die op het spoor van het medicijn gekomen, en die anderen hebben andere ideeën bedoelingen.


Het verhaal hapt heel makkelijk weg, het is spannend, en goed te volgen. De indeling op de pagina is overzichtelijk. Maar om de spanning er in te houden moeten er af en toe kunstgrepen worden toegepast, en helaas lijdt het verhaal daaronder. Heel toevallig komt  Stefan een Nederlandse jongen tegen, die zonder dat iemand zich daar druk over maakt, met hem mee kan reizen. Dat is niet erg realistisch. De vraag is of dat erg is in een verhaal voor jonge lezers, het verhaal is immers wel spannend. Dat zit dus wel goed.
Maar toch is het jammer dat het einde niet wat boeiender is, er zit geen verrassing meer in.


ISBN 9789025862664| hardcover|144 pagina's | Uitgeverij Leopold| juni 2013
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER