jeugd 10-12 jaar

Lorna Minkman

altIk ben bij je
Lorna Minkman


‘Mijn naam is Sia Heeregrave. Op maandag 6 oktober 2003, enkele weken na mijn zestiende verjaardag, werd ik vermoord. Nadat mijn hart was gestopt met kloppen, sloot ik al mijn gedachten af en wachtte.’


En niet veel later wordt bekend gemaakt wie de moordenaar is, het boek is niet bedoeld als een spannende jeugdthriller. Omdat de lezer niet weet wat er precies gebeurd is, wat er aan vooraf is gegaan, groeit er wel nieuwsgierigheid, en een lichte spanningsboog is er dan ook wel.  Wie is Darko? Wat was er tussen Sia en hem aan de hand?


Het verhaal speelt in het heden: de ouders, broer Kris en zus Myrthe worden ongerust als Sia niet thuiskomt. Ze hebben geen idee waar ze kan zijn. Ze denken vanzelf eerst aan Sia’s vriendin Paulien, maar die vertelt hen dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen hen. Sia blijkt zowel haar als haar ouders voorgelogen te hebben. Waarom? Is er een jongen in het spel? Paulien heeft wel een idee, maar weet eigenlijk niets zeker.
Myrthe maakt posters die ze overal gaat ophangen. Sia’s vader gaat naar de politie, maar die doet niet meteen iets, er lopen wel meer tieners weg. Terwijl de wanhopige moeder thuis blijft, zijn de anderen op zoek.


Sia ‘ziet’ wat ze doen, en levert commentaar. Zij is de verteller, ook van het andere verhaal, dat vooraf gaat aan de moord: de ontmoeting tussen Sia en Darko en hoe het verder ging met hen. De jongen wordt gekweld door schokkende ervaringen waar hij niet mee overweg kan. Waar hij ook niet makkelijk over praat. Het kost Sia veel moeite, hun relatie is moeilijk, Darko is niet zoals Hollandse jongens, die immers niets hebben meegemaakt. Waarom de jongen geen hulp krijgt? Hij wil het niet. Sia moet hem helpen, hij dwingt haar zelfs te luisteren ook als ze niet meer horen wil.
Sia heeft het er vanzelf erg moeilijk mee, ze wil helpen, maar misschien heeft Paulien die haar waarschuwde wel gelijk en kan ze zich beter niet met de jongen inlaten. Vanaf de eerste pagina’s weten we dat deze waarschuwing helaas terecht was.


Het nawoord en een lijst met geraadpleegde literatuur versterkt de opzet van het boek. Deze roman heeft als thema de oorlog, meer specifiek hoe het een oorlogsslachtoffer, een vluchteling, kan vergaan. De negentienjarige Darko is afkomstig uit Bosnië, en is met zijn vader gevlucht. Hij worstelt met wat er gebeurd is. Met wat hij gezien heeft. Vooral wat zijn moeder en zusje is overkomen, beleeft hij steeds opnieuw.


Het feit dat Sia het verhaal vertelt schept afstand, het is geen sentimenteel verhaal geworden. Aan de ene kant werkt dat wel, maar het blijkt niet genoeg om het verhaal te laten beklijven. Het meisje komt goed uit de verf, de jongen veel minder. En is hij niet eigenlijk de echte hoofdfiguur in dit verhaal?


Lorna Minkman ( Beverwijk, 1961) is docente en coach bij Fontys Hogescholen, de studierichting Human Resource Management. Zij schreef boeken voor jongere kinderen.


ISBN 9789044822359| Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Clavis| januari 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 30 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

boekenVader in de verte

Scott, zestien jaar oud, is net verhuisd naar Burgersdijk. Hij vindt het maar eng om naar een nieuwe school te gaan na de zomervakantie, en wandelt zo veel mogelijk rond met zijn hond, want misschien ontmoet hij wel kinderen van zijn leeftijd.
Inderdaad ontmoet hij al snel een meisje. Als hij in de buurt van het kerkhof komt, hoort hij iemand schreeuwen. Dat is Julia, die het graf van haar moeder bezoekt en daar een brief leest die ze via haar oma van haar moeder kreeg. In de brief staat dat haar dood gewaande vader misschien nog wel leeft. Hij is een Ier, en heeft nooit geweten dat zijn grote liefde in Nederland zwanger was. Hij ging terug naar Ierland om orde op zaken te stellen, en Julia's moeder heeft hem nooit meer teruggezien. Ze heeft een briefje, een kettinkje en een telegram gestuurd door iemand anders, waarin staat dat Brennan niet terug kan komen.
Julia stort haar hart uit bij Scott, en ze besluiten zonder veel omhaal om samen naar Ierland te gaan en haar vader te zoeken.


Het verhaal van de relatie tussen Scott en Julia en hun zoektocht wordt om en om door beiden verteld. Niet dat het veel toevoegt, want de karakters blijven erg oppervlakkig.  Het verhaal is simpel, en de taal ook. Nergens wordt wat dieper op in gegaan, terwijl dit verhaal zich erg leent voor meer diepgang. Het leven van vooral Julia wordt immers helemaal op zijn kop gezet.
En twee tieners van zestien, die elkaar net een week of zo kennen, mogen zomaar samen op reis naar Ierland, waar hun doel ook al onzeker is?? Niet erg geloofwaardig...


ISBN 9789085681410 Hardcover 182 pagina's | Terra Algemene Non Fictie | november 2005, 10-12 jaar

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier