jeugd 10-12 jaar

Jayin Nejal

De 4 ridders
Jayin Nejal


Voor kinderen die graag verhalen schrijven en zelfs al een boek in hun hoofd hebben is er een uitkomst:  Het  kinderschrijflab geeft hen de mogelijkheid een echt boek te maken en uit te geven. (www.kinderschrijflab.nl)
Voor kinderen uit Tilburg en omstreken is er nog iets extra’s:


‘Knetters is een kinderboekenfestival, maar dan anders. Niet deftig en plechtig, maar leuk en knetterend. In 2011 was de eerste editie, vlak voor de start van de kinderboekenweek. Het festival is tegen de stroom in georganiseerd.’


Daarmee bedoelen ze dat ze een grootst feest met wedstrijden organiseren terwijl aan alle kanten bezuinigd wordt. In Tilburg en omstreken wonen veel jeugdboekenschrijvers en tekenaars, die maar al te graag hun medewerking verlenen aan dit feest.
Een van de wedstrijden is een schrijfwedstrijd: kinderen kunnen sinds 2011 hun bedenksels insturen, en uit die inzendingen worden drie boeken genomineerd.
Wies Weijermars, Jayin Nejal en Groep SO6 waren de drie gelukkigen in 2012. Een van hen zou de Knetterse Griffel winnen. Alle drie zouden ze ook tien gratis exemplaren van hun boek krijgen.
Jayin Nejal is degene die de Griffel heeft gewonnen met zijn boek  ‘de vier ridders’.
Laat Jayin nu een trouwe biebbezoeker zijn op ‘mijn’ basisschool. Hij heeft ons zijn boek aangeboden. Dat zijn we natuurlijk gaan lezen! De tienjarige schrijver moet wel een liefhebber van fantasyverhalen zijn.


De kern van het verhaal is de strijd tegen de boze koningin Skyler. Zij is de opperheks, en heeft skeletten die haar trouw dienen.
Er zijn vier jongelui: Gwynn, Sam, Imke en Jayin (!), die ontdekken dat ze speciale krachten hebben. Tovenaar Rudolf versterkt hun krachten nog eens, en wenst het succes in de strijd tegen de heks. Daarvoor zullen ze eerst de skeletten moeten verslaan, die onder leiding van Skul staan.
En zoals het een echte fantasyschrijver betaamt: er wordt meteen een tweede deel aangekondigd, en wie weet nog meer, want het is en enorme taak die de vier op zich genomen hebben! Gelukkig vinden ze ook nog tijd om de afwas te doen…


Het verhaal getuigt van veel fantasie, zit goed in elkaar, en is nog spannend ook.
Achterin het boek vinden we een foto van de prijsuitreiking, en een paar krantenartikelen.
Het is toch fantastisch dat iets als dit mogelijk is!


ISBN 9789085683315  |geplastificeerde omslag | 39 pagina's| Zwijsen| oktober 2012

© Marjo, 2 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER