jeugd 10-12 jaar

Tom O’Donnell

Hamstersaurus Rex
Tom O’Donnell


‘Ik keek in de kooi. Op het eerste gezicht leek het een normale hamster: oranje vacht, roze neus, zwarte kraaloogjes. Toen deed hij zijn mond open en maakte een raar grommend geluid. De andere kinderen schrokken ervan. Al was hij niet groter dan een muffin, deze hamster was negens bang voor.’


Op een dag verschijnt er een hamsterkooi in groep acht van meneer Roland en niemand weet waar die vandaan komt.
In iedere groep zit wel een wijsneus en in dit geval is dat Martha. Ze benoemt zichzelf op slinkse wijze tot hamsterwachter, en bepaalt dat het diertje een naam moet krijgen. De elfjarige Sam weet de perfecte naam, maar hij weet dat ze een idee dat van hem komt zo van tafel zullen vegen dus hij stopt Beau gauw een papiertje toe. Zij is populair, en zo’n beetje het vriendinnetje van Sam. Het plannetje lukt: vanaf dat moment heet de hamster Hamstersaurus Rex.
Had Sam die naam eigenlijk alleen maar gebaseerd op het gegrom, al snel ziet het hamstertje er echt uit als een dinosaurus: hij snoept namelijk van het Dinoblast Krachtvoer dat op de kast staat bij de gymleraar.
Het is het begin van allerlei spannende en soms bizarre avonturen.


We hebben nu de wijsneus ontmoet, het watje, en het lieve meisje, maar er is natuurlijk ook een pester. Dat is Stier van der Kop, eigenlijk Kees genaamd. Die doet niets liever dan Sam op zijn kop zitten. Al loopt dat niet altijd zoals hij wel zou willen. 
Sam heeft al snel meer problemen. Hij kan Hamstersaurus niet op school laten, maar wat dan? Zijn moeder is allergisch, dus nu heeft hij die veelvraat onder zijn hoede en eigenlijk weet hij er geen raad mee…


’Dat ging maar net goed makker,’ zei ik en stopte hem in mijn zak. ‘Je kun geen eten blijven stelen van andere kinderen. Je zou je gedeisd houden. Weet je nog?’


Een doldwaas avontuur, geschreven door een Amerikaan, maar het verhaal is - op de schoolkantine na - omgezet naar een Nederlandse school. Wel zo prettig eigenlijk. De personages zijn heel herkenbaar, misschien zelfs karikaturaal, waarbij Sam natuurlijk de underdog is die superheld wordt. Of dat stand zal houden?


Zowel de schrijver als de illustrator zijn (nog) relatief onbekend in Nederland. In Amerika zijn er al vier delen verschenen, hopelijk worden de andere drie delen ook vertaald!
www.tomisokay.com
www.timmillerillustration.com


ISBN 9789492899163 | hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Condor | december 2018 | Leeftijd 10+
Vertaald uit het Engels door Hanneke Majoor | Illustraties van Tim Miller

© Marjo, 4 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER