jeugd 10-12 jaar

Ton Honig

http://www.lichterlaaie.com

 

Rabarber
Ton Honig


Natuurlijk komt het voor, vaker dan ons lief is: ook voor een kind komt er een tijd dat hij/zij afstand moet nemen van een geliefde. Vrij normaal is het als een oma of opa sterft, maar misschien komt er een klasgenootje om het leven bij een ongeluk, of door ziekte. Maar het kan nog dichterbij komen: het kan iemand uit het gezin zijn, een broer of zus, een vader of moeder.
In dit boek lijdt de moeder van Sara aan kanker. Sara heeft een oudere zus en een jonger broertje. Iedereen in het gezin, ook de vader en moeder, gaan op een eigen manier om met de ziekte van mama, en later met de dood. Want hoe hard Sara haar oren ook dichtdrukt, hoe hard te ook tegen zichzelf rabarber, rabarber zegt, natuurlijk kun je daar het onheil niet mee afweren. Je hoort het niet, je steekt je kop in het zand, maar het gebeurt toch wel. Het verhaal gaat over hoe ze er mee om gaat, met het ziekteproces, met de onontkoombare dood, en hoe ze daarna je leven weer op pakt, zonder mama. En tegelijk ook met mama.


Het is een boek voor een duidelijke doelgroep. Voor kinderen die het zelf meemaken, of die iemand in de directe omgeving kennen die het meemaakt. Daar is niet alleen het verhaal voor, maar ook het nawoord.
Daarin wordt de lezer gevraagd of hij/ zij nog meer wil weten over wat zojuist gelezen is. Die lezer wordt daarbij rechtstreeks aangesproken. Het geschrevene is een leidraad over hoe je om kunt gaan met je gevoelens. Bij een verdrietige gebeurtenis als deze horen allerlei emoties: je kunt boos zijn, je verraden voelen: waarom ging ze nu dood! Je had nog zoveel willen zeggen en doen! Je kan bang zijn, je kan je afvragen hoe het nu verder moet met jou; je kan bang zijn dat je zelf dood gaat, en nog veel meer.  Je kan blij zijn, omdat degene die overleden is heel veel pijn had, of omdat het afscheid erg mooi was. En natuurlijk zul je bedroefd zijn.
Er staat steeds bij dat die gevoelens niet vreemd zijn, dat iedereen die heeft. En dat praten met de anderen die erbij betrokken waren heel belangrijk is. Of als je denkt dat dat niet kan, en je de enige bent: er zijn altijd mensen die naar je willen luisteren.  En er zullen ook mensen zijn die jouw verdriet niet aan kunnen.
Voor al deze situaties en nog veel meer staan er tips, soms open deuren, maar dat is in gevallen als deze helemaal niet erg. Zoals ik al zei: het is voor een bepaalde doelgroep. Bepaalde kinderen zullen veel aan dit boekje hebben.


ISBN 978 90 8560 546 1 Hardcover 101 pagina's | nino | juni 2008
Vanaf ca. 10 jaar

© Marjo, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER