jeugd 10-12 jaar

Janne IJmker

Mijn vriend Samuel


Riekie is een boerenmeisje, elf jaar oud. Ze woont in Drente. Het is oorlogstijd, 1942. De Duitsers bezetten ons land, maar het leven gaat gewoon door. Riekie kan goed leren en gaat graag naar school, maar behalve dat ze na school thuis hard moet werken, wordt ze vaak thuis gehouden. Ze baalt er enorm van, maar ze heeft natuurlijk niets in te brengen.
Ze heeft nog een jonger zusje, en een babybroertje en nu is haar moeder weer zwanger. Het gaat niet zo goed met moeder, ze ligt veel in bed. Dan moet Riekie de was doen, haar broertje verzorgen en komt er niets van leren. Of bloemen verzamelen voor haar herbarium, iets wat ze zo graag doet.
Dan komt er vlak bij hen een nieuw gezin wonen, en een van de dochters wordt haar vriendin. Er is wel iets vreemds met haar, maar Riekie maakt er zich niet druk om. Jent helpt haar bij te blijven op school.
Vlak bij het dorp ligt een kamp. Een kamp waar joodse mensen wonen, die voor de Duitsers moeten werken. Er zijn dorpelingen die eten neerzetten voor hen, want ze krijgen niet genoeg van de bezetters, en zien er zo slecht uit. Ook de moeder van Riekie maakt iedere vrijdag een pannetje eten klaar - zij het met tegenzin, omdat joden immers rijke stinkerds zijn. Maar Riekies vader staat erop, en zo leert Riekie Samuel kennen, de man die iedere vrijdag het pannetje leeg eet, en met wie ze een vriendschap opbouwt. Als Jent haar vriendin wordt, wil ze dat zij Samuel ook leert kennen... En dan pas gaat ze langzaam meer beseffen van wat er eigenlijk aan de hand is.


Als je het boek leest, lijkt het alsof het leven van Riekie, daar op het Drentse platteland, stilletjes voortkabbelt. Maar er gebeurt wel degelijk iets. Gebeurtenissen die het leven van het meisje zullen bepalen. IJmker heeft de verstrengeling van verstilling en schokkende gebeurtenissen prachtig beschreven. Het leven was geen pretje, en toch reageer je met weemoed op dit historische verhaal.


ISBN 90 266 1110 2, Gebonden 112 pagina's, met illustraties van Charlotte Dematons uitgever Callenbach, Kampen, 2002, vanaf 10 jaar

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!