jeugd 10-12 jaar

Joany Buenen

http://www.joanybuenen.nl

 

Net als jij
Joany Buenen


Het verhaal begint al goed, nou ja goed... Jessie staat bij de ingang van de Ziggo Dome, ze kan eindelijk haar grote favoriet Valentina live zien optreden. En nu blijkt haar kaartje ongeldig te zijn! Wat nu? Ze voelt lichte paniek, haar ouders weten niet eens dat ze daar is!


Het begon allemaal drie maanden geleden met de verhuizing van Utrecht naar een andere stad. Vanaf dag één op haar nieuwe school treitert Yfke haar. Zij manipuleert alles en iedereen en zet alle klasgenoten tegen Jessie op. Aanvankelijk deden Lisa en Caro wel aardig maar ook dat was door toedoen van Yfke vrij snel afgelopen. Zelfs in de gymzaal tijdens een spelletje trefbal, waar Jessie goed in is, durven haar klasgenoten het niet tegen Yfke op te nemen. De enige die een beetje leuk tegen Jessie doet is Nick. Die net als zij ook gek van muziek en Valentina is.


Thuis is ook alles anders, haar ouders hebben het druk met het huis en Jill, Jessie's kleine zusje, eist alle aandacht op. Daar kan Jessie ook haar ei niet kwijt. Haar vriendinnen uit Utrecht, Isa en Rosanne, leiden hun gewone leventje verder en hebben niet altijd tijd om te chatten of te appen. Het lijkt wel of alleen voor Jessie alles anders is. De muziek van Valentina is haar grote troost. Het lijkt voor Jessie soms of Valentina's teksten speciaal voor haar geschreven zijn.


Tot haar grote geluk treft ze op internet Bo, die net zo'n enorme fan van Valentina is als Jessie. Bo helpt haar en geeft Jessie tips. Ze moet doen of het haar niets kan schelen zoals Yfke doet, schrijft Bo, ze moet doen alsof ze cool is en gewoon haar eigen gangetje gaat.
Ook adviseert Bo zich aan te melden bij de schoolband -  Jessie kan gitaar spelen - maar daar is Yfke ook én Nick en het wordt een enorme teleurstelling voor Jessie. En dan levert Yfke nog een heel akelige rotstreek, waardoor Jessie zich nog eenzamer voelt. Ze mist haar oude buurtje, haar vriendinnen en leuke school enorm.

En dan meldt Bo dat Valentina naar Nederland komt! Daar moet Jessie heen! Iedereen kan barsten, ook al mag ze niet van haar ouders, ze gaat toch!
Ze plant alles zodat haar ouders er geen erg in hebben dat ze naar Amsterdam gaat. Alles loopt gesmeerd, totdat blijkt dat haar kaartje vervalst is...
En dan begint de bal te rollen en verandert er heel veel voor Jessie.


Een mooi invoelend verhaal over een meisje die enorm haar draai moet zien te vinden in haar nieuwe woonomgeving. Maar ook een verhaal dat laat zien hoe één dominant iemand de sfeer kan beïnvloeden en iedereen kan manipuleren, om de tuin kan leiden en voor haar karretje kan spannen. Het is ongelofelijk dat het kan maar het gebeurt in het echt ook maar al te vaak. Jessie heeft het er knap moeilijk mee maar verliest toch zichzelf niet, vooral dankzij Bo. En zo blijkt maar weer dat een goede vriendschap heel veel waard is.
Mooi boek dat me helemaal in zijn greep hield tot het einde. Lezen!


ISBN 9789025869489 | Hardcover | NUR 283 | 128 pagina's | Uitgeverij Leopold | mei 2016
leeftijd ca. 12+

© Dettie, 26 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSuperlijm
Joany Buenen


Julia, de ik-verteller, zit op de middelbare school, onderbouw waarschijnlijk. De school dient slechts als achtergrond van het verhaal. Ze gaat er heen, ze volgt lessen en gaat naar huis. Het enige belangrijke op die school is Mees, de jongen die ze al zo lang kent en haar vriendje is. Julia heeft het bijgehouden: sinds twee jaar, drie maanden, zes dagen en nog wat hebben ze echt verkering.


Als het verhaal begint zitten ze samen in de bibliotheek van school, en hij moet zoals gebruikelijk weer eens rennen om zijn les te halen. Julia vindt het typisch Mees: altijd zo gehaast. En ze vindt het grappig als hij terugkomt, omdat hij zomaar zonder kus was weggegaan. Maar: hij heeft ook zijn smartphone vergeten. En als die begint te pingelen, ziet Julia welke tekst er verschijnt.

‘Mees, lieffie, zie ik je na school op ons plekje?’
En het is onderketend door Sylke.

Wat is dit? Heeft Mees een ander?
Ondanks het gedraai van Mees, ondanks zijn pogingen het weer goed te maken is de verkering voorbij. Julia is er kapot van. Ziek zelfs, ze wil niet meer eten, niet naar school. Hoe moet ze nu verder? Gelukkig begrijpen haar ouders wat ze doormaakt, en heeft ze goede vriendinnen. Er wordt een stappenplan opgesteld, om haar gebroken hart weer te lijmen.


Al zeg ik het niet graag, dit is een echt meidenboek. Gedoe om verliefdheid, jaloezie en verraad. En over vriendschap. Het verhaal is invoelbaar, leest als een trein en is voor jonge meiden vast heerlijk leesvoer.


ISBN 9789025864873 | Hardcover | 182 pagina's | Uitgeverij Leopold  | mei 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER