jeugd 10-12 jaar

Leen Lefebre

http://leenlefebre.be

 

altArendsjong
Leen Lefebre


Na al die dystopische fantasyseries voor jongeren vanaf een jaar of vijftien, is er dan eindelijk ook een soortgelijk boek voor kinderen vanaf een jaar of tien.


Aan het begin der nieuwe tijden, na een vreselijke niet nader omschreven ramp, moeten de overlevenden zich zien te redden met het beetje dat er nog is. Maar de voorraden raken op, er moet iets gebeuren.


In de kleine gemeenschap in het land der Belgen besluit de raad dat het nieuwetijdskind Wolf op avontuur mag. Móet dus eigenlijk, van hem hangt ook hun leven af. Ze leven altijd in het donker, er is geen zon meer, en ook water is schaars,  planten en gewassen groeien niet en het vee, tja, het water was toch in de eerste plaats voor de mensen. Er zijn nog blikjes bonen en vis uit de oude tijd, en daar hebben ze niet genoeg aan, behalve dat ze het ook kotsbeu zijn altijd hetzelfde te eten. Wolf moet hun redding zijn.


Er is een vliegtuig, dat ze opgeknapt hebben, Zwerver noemt Wolf het. Hij vindt het wel erg spannend, zomaar de lucht in en maar zien wat hij tegenkomt op de wereld. Hij moet op zoek naar kaarten, zegt Winter, de leider. Ze moeten weten of ze nog ergens heen kunnen. Maar water, voedsel, en gewoon informatie, het is allemaal welkom.
Daar gaat Wolf dan, op naar het onbekende.


Bij zijn eerste landing leert hij Arend kennen, die zich teruggetrokken heeft met zijn wolvenroedel. Wolf vraagt hem mee te komen, maar Arend vraagt hem niets te zeggen over zijn verblijfplaats. Hij geeft de jongen wél een atlas mee, een boek uit de oude tijd. Wolfs eerste missie is al meteen goed geslaagd!
Maar er volgen er nog veel meer: hij komt terecht in Marokko, in de Dominicaanse Republiek, in Samiland, en op Rhodos. Op nog meer plekken leert hij mensen kennen, die net als zijn eigen volk overlevers zijn met problemen. Waar ze in het ene gebied overlast hebben van water, is er elders een groot tekort. En Wolf helpt, vliegt heen en weer, ook naar huis waar ze heel blij zijn met vers water en fruit en vooral de ideeën die Wolf meeneemt.
Maar lukt het Wolf ook om met een blijvende oplossing te komen voor het nijpend voedseltekort van de Belgen?
Voor Nederlandse lezertjes is het leuk dat Wolf en Zwerver ook in Nederland een kijkje komen nemen...


Een boek vol avontuur, spannend maar niet akelig. Wolf wordt ook nog niet gehinderd door puberale gevoelens, hij is een heerlijk kind, een slim joch dat zijn ogen en oren goed gebruikt. Doordat de avonturen kort maar krachtig zijn, en hij steeds terug vliegt naar het thuisfront voor een korte pauze, leest het verhaal heel vlot door. De Vlaamse woorden hinderen niet. Lekker boek om in onder te duiken.


Het is het debuut van Leen Lefebre (1982, West-Vlaanderen).


ISBN 9789490767884 | paperback | 340 pagina's | Uitgeverij Zilverbron| december 2014
Vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER