jeugd 10-12 jaar

Lene Kaaberbøl

Website Lene Kaaberbøl

 

De vuurproef
De wilde heks, deel 1
Lene Kaaberbøl


De 12-jarige Clara is helemaal niet bang van dieren. Ook niet van katten. Maar de kat die op een dag haar weg verspert is wel enorm groot! Ze is al laat voor school en het beest gaat geen centimeter opzij. Erger: als ze er dan maar langs probeert te wringen, valt hij haar aan.
Ze heeft flinke krabwonden in haar gezicht. Tot haar verbijstering komt de kat dichterbij en likt hij de wonden...


Het wordt nog erger: als ze terug naar huis gaat en haar moeder vertelt wat er gebeurd is, begint die te huilen. En haar moeder huilt nooit! Ze is juist een heel sterke vrouw, die in haar eentje voor Clara zorgt. Niet veel later volgt opnieuw een aanval, nu door een engel, die haar wil meenemen. Het is een mooie scène: Clara ziet de situatie heel anders dan haar vriend Oscar die bij haar is. Hij redt haar, niet van de engel, want die ziet hij niet, maar hij trekt haar weg voor een vrachtwagen. En tegelijk verjaagt de zwarte kat de engel. Wat moet dat beest van haar? Heeft ze dat verkeerd begrepen: kon ze nu echt met hem praten? En wie is de engel?


Clara’s leven staat volledig op zijn kop. Ze blijkt speciale krachten te hebben. Ze is net als haar tante Isa, die ze tot dan toe helemaal niet kende, een heks.  Een wilde heks, ‘die zorgt voor alles wat in de wilde wereld leeft, en als tegenprestatie door de bewoners van het wildbolwerk dat haar terrein is wordt verzorgd.’ Nu de heksenwereld haar gevonden heeft, zit er tot haar moeders grote verdriet niets anders op dan dat Clara een opleiding krijgt van tante Isa, die ver van de bewoonde wereld in een vrij primitief huisje woont.


Natuurlijk zijn er tegenstanders. Er is een meisje dat jaloers is. Een engel die gebruik wil maken van de kracht die Clara in zich heeft. En er is een heksenraad aan wie Clara zich moet bewijzen.


Het is een heerlijk avontuurlijk verhaal. Er is alleen dat ene ding dat echt niet klopt: Clara is 12 jaar, en zit in groep 5. Misschien is dat zo binnen het schoolsysteem in Denemarken, maar in Nederland zit zij in groep 8. Kleinigheidje, maar toch.
Niettemin is dit ongetwijfeld een serie waar kinderen van smullen. Clara is een normaal kind, dat de jonge lezer zal herkennen. Ze zullen meeleven met haar kennismaking met de nieuwe wereld waarin zij geconfronteerd wordt met bijzondere dingen.


De Deense schrijfster Lene Kaaberbøl (1960) schrijft vooral fantasyboeken voor kinderen. De serie 'De kronieken van de zieneres' bracht haar internationale bekendheid. Dit boek is het eerste deel van de trilogie 'De wilde heks'.


ISBN 9789401423960 | Hardcover | 204 pagina's | Uitgeverij Lannoo | februari 2015
Vertaald uit het Deens door Corry van Bree Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 16 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het zegel van de Zieneres


Dit boek is het tweede deel uit de serie "de kronieken van de zieneres", een fantasy-serie.Dina's moeder heeft een gave: als ze iemand in de ogen kijkt, kijkt ze ook in de ziel van die persoon. Niemand kan dan iets voor haar verborgen houden.
Dina blijkt de gave ook te hebben... nog niet helemaal ontwikkeld, maar daarvoor is ze in opleiding bij haar moeder. Maar eigenlijk vindt Dina het helemaal niet prettig: mensen willen haar niet aankijken, ook haar broer Davin op wie ze dol is kijkt haar niet meer aan. En haar vrienden evenmin. Maar in deel een is al gebleken dat ze ook goede dingen kan doen met haar gave. En in dit tweede deel raakt ze opnieuw in een spannend avontuur verzeild.
In de omgeving worden kinderen ontvoerd. De daders verkopen ze aan ene Valdracu, die de kinderen hard voor hem laat werken. Kinderen mogen niet meer alleen weg, maar op een dag is de beschermer van Dina elders bezig en ze moet geneeskrachtige kruiden gaan zoeken. De jongen Tavis wordt met haar meegestuurd, maar die is bepaald geen heldhaftige beschermer. Integendeel... door zijn onvoorzichtigheid worden alle twee de kinderen gevangen genomen en naar Valdacru gebracht. Die is in zijn nopjes met deze onverwachte vangst...
Dina moet haar gave voor hem gebruiken, maar dat gaat niet op een positieve manier. Zal Dina kunnen ontsnappen? En zullen de snode plannen van Valdracu verhinderd kunnen worden?
Een lekker spannend verhaal voor fantasyliefhebbers onder de jeugd.


Paperback ISBN 978 90 5016 519 8 2001 'the shamer's signet' Hodder Children's books vertaald door Frieda Dalemans 2008 Clavis, vanaf 10 jaar

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!

 

De dochter van de WaarZienster


Alleen al om de titel moest ik dit boek toch lezen, want wat is nu een WaarZienster??
Ik heb even gedacht dat het iets Vlaams was, maar de schrijfster is Deens..
Al lezende kom je er natuurlijk al heel snel achter, Dina en haar moeder hebben een gave: als zij iemand in de ogen kijken, dan zien zij de ziel, de ware aard, van die persoon. Maar de persoon die aangekeken wordt gaat zich vreselijk schamen, als ze geconfronteerd worden met hun "slechte" daden..
Daarom wordt Dina gemeden, vrienden heeft ze niet. Haar moeder wordt regelmatig geraadpleegd, zij kan immers de waarheid achterhalen. Als de oude vorst, zijn zwangere schoondochter en haar vierjarig zoontje vermoord worden, wordt Nicodemus, de jongste zoon van de vorst, verdacht. Hij is stomdronken en onder het bloed aangetroffen op de plaats van de misdaad.
Maar hij ontkent ten stelligste.
De moeder van Dina moet naar de stad, en komt maar niet terug. Dan verschijnt Drakan, de onwettige zoon van de vorst, om Dina te halen. Drakan kan de ziensters zonder problemen in de ogen kijken, hij drinkt drakenbloed, wat is dat voor een man?
Omdat Dina's moeder de jongen Nicodemus niet schuldig wil verklaren, zet Drakan haar onder druk, door ook Dina op te sluiten. Dat hij haar opsluit bij Nicodemus is niet zo'n goede zet, want ze weten te ontsnappen... langs draken en bewakers bereiken ze een veilige schuilplaats. Maar dan wil Drakan Dina's moeder in het openbaar aan zijn draken voeren.


Het is een spannend fantasyverhaal, het enige minpuntje is dat het soms een tikje langdradig is, maar er zit vanalles in dat de lezer geboeid houdt. En de mogelijkheid voor een vervolg is duidelijk open gehouden, dus wie weet?


ISBN 9789058771292 Hardcover 189 pagina's | Forte uitgevers B.V. | augustus 2002
Vertaald door Bernadette Custers

© Marjo, juli 2005

Reageren? Klik hier!