jeugd 10-12 jaar

Tine Bergen

De spookspeurders en het spookhuis
Tine Bergen


Lode en Lou zijn al zolang als ze zich kunnen herinneren vrienden. Hun ouders zijn er al wel aan gewend dat ze vaak bij elkaar logeren. Maar nu blijkt het wel heel goed uit te komen dat Lou bij Lode kan slapen. Hij slaapt namelijk al een hele tijd nauwelijks meer en daar krijgt hij een heel erg slecht humeur van. Het is wel zo dat het huis naast dat van zijn ouders afgebroken wordt, maar dat gebeurt overdag. Waarom slaapt hij dan niet? Lode vertelt dat soms de klok heel lang slaat, midden in de nacht, hij hoort urenlang harde muziek en er gebeuren de hele tijd vreemde dingen: spullen worden vastgelijmd, zijn sokken en onderbroeken verdwijnen, en ineens is de trap zo glibberig dat je er af glijdt!

Lou heeft wel een idee wat er aan de hand is. Zijn vriend wordt vast geplaagd door een - of misschien wel meer dan een – spook! Heeft hij immers zelf ook niet een spook in huis! Dat is evenwel een aardig spook. Spook Roger is vroeger leraar geweest en hij is eerder behulpzaam dan vervelend. Niemand weet dat Roger bij hem woont. Maar het spook dat in Lode’s huis zit is een heel vervelend spook, Zeger haalt alleen maar streken uit. Hij is er duidelijk op uit om de bewoners zo veel mogelijk te pesten. Heeft dit iets te maken met het huis dat afgebroken wordt? Weet de vorige eigenaresse daar misschien meer over? Waarom is Zeger niet net als Roger? Hier is een zaak voor de spookspeurders. En gelukkig wil Roger wel helpen, al had hij daar in het begin helemaal geen zin in.


Heel erg spannend wordt het niet, het neigt meer naar een verhaal met psychologische inslag. Maar er zit gelukkig wel humor in – soms wrange humor – en dat maakt het boek voor kinderen toch wel leuk.


Tine Bergen (1981) studeerde Germaanse talen en antropologie. Ze is journalist en schrijft naast jeugdboeken ook fictie en non-fictie voor volwassenen. In 2018 verscheen de familieroman Merg. Haar psychologische thrillers Vissen praten niet (2019) en Zullen we het liefde noemen? (2020) werden bejubeld en genomineerd voor thrillerprijzen.
Over de spookspeurders verscheen eerder ‘De spookspeurders en de moestuinvandalen’.
Rocio del Moral maakt er hele leuke tekeningen bij.


ISBN 9789464101706| Paperback| 160 pagina's | Uitgeverij Horizon | 20 september 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER