jeugd 10-12 jaar

Maja Vermeulen

Krachtig ontwaken
Deel 1 - Heksenzielen
Maja Vermeulen


Olivia groeit vrijwel moederloos op. Wat er precies gebeurde op die dag dat zij, zeven jaar oud, onder het bed geduwd werd, waarna haar moeder verdween, weet ze eigenlijk niet. Maar ze heeft nog steeds nachtmerries over die dag. Ze weet dat nog niet, maar die dromen zullen verdwijnen als ze zeventien wordt, want op die dag vertelt haar vader haar dat ze een heks is, een waterheks, net als haar moeder. En helaas is ook zij daarom in gevaar. Er wordt op haar gejaagd.


Olivia en haar vader zijn na de verdwijning van haar moeder verhuisd naar een huisje op het landgoed van de familie Rijckaert, die hun naam eer aan doet, ze zijn een rijke familie. Hun zoon Leonard – Nerd - is een superintelligente jongen, die op school veel werd gepest. Zijn ouders besloten hem thuis les te geven, en Olivia mocht daar bij aansluiten. Ze trekken altijd samen op. Ook nu haar krachten zijn ontwaakt, en ze gaat oefenen. Van haar vader krijgt ze een kist met spullen van haar moeder, waar ook een dagboek in zit. Natuurlijk vertelt ze haar vriend alles.


‘Ga je nog proberen om te toveren of niet? Ik zou het graag willen zien!’
‘Oké, wat moet ik doen? Het moet te maken hebben met de aggregatietoestanden van water.’
Nerd denkt even na en zegt: ‘Tover gewoon water uit de waterput naar mijn handen.’
Leonard vormt een kommetje met zijn handen.
‘Doe maar, ik ben klaar,’ zegt hij overtuigd.
Maar ik ben nog niet klaar. Mijn moeder heeft geschreven dat ik me gewoon moest concentreren op wat ik wil dat er gebeurt.
Ik ga met gekruiste benen zitten en ontspan mijn lichaam. Met mijn ogen dicht kan ik mij beter focussen. Ik voel de bol in mijn hanger een aangename warmte uitstralen, terwijl ik mijn magie probeer op te roepen.
Leonard springt geschrokken op en schreeuwt: ‘Er vallen druppels op mijn hoofd! Heb jij dit gedaan?’


Het duurt niet lang of Olivia beheerst het water als een echte heks, ook al is de arme Nerd in het begin nogal eens de dupe als het fout gaat.
Maar ze heeft nog meer talenten, die ze heel enthousiast uitprobeert. Ze kan namelijk ook tijdreizen. Zo belanden Olivia en Nerd in het jaar 1757, een tijd waarin eveneens op heksen gejaagd werd. Maar waarom ze specifiek in deze tijd zijn aangekomen, dat weten ze niet. Heeft Olivia’s moeder daar iets mee te maken? En wie is degene die op hen jaagt? En waarom?


Een rechttoe rechtaan verhaal over magische krachten. Afgezien van het feit dat er soms moeilijke – en Vlaamse – woorden gebruikt worden, is de schrijfstijl eenvoudig en toegankelijk. Het verhaal  loopt vlot en gladjes, misschien gaat het allemaal te makkelijk, maar dat zal de jonge lezer niet storen. Die zal wel op bepaalde antwoorden moet wachten omdat dit het eerste deel is van een trilogie.


Maja Vermeulen (1984) is lerares op een basisschool, en altijd erg geïnteresseerd geweest in magische verschijnselen en wezens. Dit boek is haar debuut.


ISBN 9789462420977 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Kramat Junior | april 2019
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 15 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER