jeugd 10-12 jaar

Bianca Mastenbroek

http://www.biancamastenbroek.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Bianca Mastenbroek in de volgende categorieën

jeugd 13-15 jaar

non-fictie jeugd.

 

William & Tisquantum
De helse reis van de Pilgrims en hun ontberingen in Amerika
Bianca Mastenbroek


In 2020 was het vierhonderd jaar geleden dat de Pilgrims naar Amerika reisden, de Nieuwe Wereld.
Wie waren de Pilgrims? Waarom ondernamen zij in deze onzekere tijden zo’n gevaarlijke reis?
Bianca Mastenbroek vond dit een goede aanleiding om er eens een boek over te schrijven.


1620. De Pilgrims waren strenge protestanten, weggevlucht uit Engeland vonden zij asiel in Leiden. Daar leefden ze tussen gematigder protestanten en katholieken en dat vonden ze steeds lastiger worden. Voor de Pilgrims was bijvoorbeeld de zondagsrust heilig, ze stoorden zich aan de activiteit op straat. Ook erkenden zij geen feesten als Pasen en Kerst. De bijbel was hun leidraad en daar werden deze feesten niet beschreven!


Daarnaast konden ze niet voorkomen dat er binnen hun kring steeds meer invloeden van buitenaf waren. Kinderen speelden immers met elkaar, en werden steeds Hollandser. Dat was een doorn in het oog van de predikanten. Het was sowieso een roerige tijd wat godsdienst betreft. De tijd van remonstranten (we hebben een vrije wil) en contraremonstranten (God bepaalt alles). De Pilgrims hoorden tot de laatste groep. Ze voelden zich niet veilig meer in Leiden, verergerd vanwege de dreigende komst van de Spanjaarden (katholiek natuurlijk).
Dus werd er besloten te vertrekken. Dat het niet zonder slag of stoot ging mag duidelijk zijn en wordt in dit verhaal verteld.


In het kort is dit het geromantiseerde verhaal van de reis en de eerste stappen in de Nieuwe Wereld. Het wordt afwisselend verteld door een jonge knul uit Engeland, William, die als wees onder de hoede werd genomen van meester Carver. Een Pilgrim.
Het andere verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Tisquantum een indiaan, die Engels sprak. Hij was namelijk jaren eerder ontvoerd en had als slaaf in Londen gewoond. Hij krijgt in dit verhaal de leeftijd van ongeveer vijfentwintig.


Als je denkt dat dit boek zo’n romantisch verhaal is waarbij deze mannen door een wonderlijk voorval elkaars vriend worden, kom je bedrogen uit. Ze hebben ieder voor zich hun eigen ideeën en doelen, die leiden tot wantrouwen.
Het is een verhaal dat berust op feiten, hetgeen je achterin uitgebreid kunt lezen. Voor de leesbaarheid heeft Bianca Mastenbroek er wel het een en ander bij verzonnen, en zo is het een spannend avonturenverhaal geworden. Want laat het maar aan Bianca Mastenbroek over om daar eens een goed verhaal over te maken dat jonge lezers zeer zal aanspreken. Of ze nu geïnteresseerd zijn in deze geschiedenis of niet.


Dat is het natuurlijk wel: een historisch verhaal over iets wat al zo lang geleden gebeurd is en wat waarschijnlijk niet eens meer in de geschiedenislessen behandeld zal worden. Misschien nog wel in Leiden?
Maar los daarvan is het een spannend verhaal over een groep mensen die naar Amerika trekken om daar een kolonie te stichten. Natuurlijk stuiten ze op indianen. De wilden noemen ze hen. Zo beschouwen ze hen ook: heidenen, die geen beschaving kennen. Sommige kolonisten proberen vriendschap te sluiten, begrip op te brengen, maar vaker werden ze onder de voet gelopen. Het waren immers geen mensen…


Bianca Mastenbroek is een Nederlandse schrijfster van fantasy en historische romans. Zij debuteerde in 2008 met de roman Vuurproef bij Books of Fantasy. In 2019 won zij De Jonge Beckman én de Thea Beckmanprijs met Hendrick, de Hollandsche indiaan.


ISBN 9789051167979 | Hardcover | 210 pagina's | Uitgeverij De vier Windstreken | oktober 2020
Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 28 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Walvisvaarders
De noodlottige reis van de Jonge Eva
Bianca Mastenbroek


Het verhaal begint in maart 1725. De veertienjarige Tijs heeft het wel gezien op Texel, hij wil zijn vader niet opvolgen, hij wil geen loods worden. Hij wil mee op walvisjacht! Zijn wilde plannen worden vooral gevoed door de mooie Antje. Hij wil haar veroveren met stoere verhalen en bijzondere geschenken. Ze belooft dat ze op hem zal wachten. Dat deze belofte heel belangrijk voor hem zal worden, kan hij dan in zijn stoutste dromen nog niet vermoeden.


Tijs monstert samen met zijn vriend Maarten op het schip de Jonge Eva aan waar commandeur Klaas Daalder de leiding heeft. Stuurman Meindert Swart, de vader van Antje, vaart ook mee. Tijs is blij, nu zal op het schip kunnen tonen dat hij Antje waardig is. Maar de stuurman is een chagrijn, een zuurpruim, om die voor zich te winnen zal niet meevallen, daar zal Tijs nog een zware dobber aan krijgen. Tijs wordt kajuitwachter en Maarten het koksmaatje. Met drie andere schepen varen ze eindelijk uit. Het avontuur kan beginnen...

In zijn enthousiasme en leergierigheid flapt Tijs er vaak dingen uit die niet gewaardeerd worden. 'Je bent niet aangenomen om te denken, maar om bevelen op te volgen' wordt hem herhaaldelijk door de commandeur toegesnauwd. Tijs heeft grote moeite zijn mond dicht te houden en geen nieuwsgierige vragen te stellen. Omdat hij veel in de kajuit van de commandeur is, hoort hij echter wel dingen die hem aan het denken zetten. Met de walvisvaart valt goudgeld te verdienen. Maar uit zuinigheid heeft zijn werkgever zo min mogelijk mensen aangenomen. De commandeur heeft zijn vrouw Marritje namelijk beloofd genoeg geld mee terug te nemen om het mooie huis in de Herenstraat in Den Hoorn te kunnen kopen. Daarom telt elke niet uitgegeven stuiver mee. Later zal de commandeur zijn zuinigheid zwaar betreuren. Hoe zou de reis verlopen zijn als hij wat meer mensen aan boord had gehad...?


De reis verloopt aanvankelijk voorspoedig, maar niet voor niets staat op het boek als ondertitel "De noodlottige reis van de Jonge Eva" vermeld.
Hoe meer het schip naar het noorden vaart hoe slechter de omstandigheden worden. Er is op het laatst geen sprake meer van reizen maar van overleven. Het schip loopt vast in het ijs, de andere schepen zijn uit het zicht verdwenen. De zeer gelovige commandeur weet het moreel lang hoog te houden maar het wordt een gevecht tegen de kou, de honger en... elkaar. De ware aard van de opvarenden komt naar boven en die is niet altijd even fraai. Voor Tijs is het goed dat de rustige Maarten mee is, hij overziet veel meer dan de ongeduldige Tijs. Toch is het juist zijn drang tot daden en werken aan oplossingen die Tijs en andere opvarenden menigmaal uit hachelijke situaties weet te redden. Wat niemand weet is dat het vooral de gedachte aan Antje en haar belofte zijn, wat Tijs overeind houdt. Maar komen ze nog thuis?


Bianca Mastenbroek weet het verhaal zo beeldend te vertellen dat je enorm meeleeft en mee beeft met Tijs en Maarten. Je houdt je adem in als de jongens in gevaar zijn, je voelt de dreiging zelf ook. Je rent met ze mee op zoek naar beschutting. Je hoopt ook op het weervinden van de andere schepen. Je ziet het winterse, kale landschap voor je, je voelt de enorme snijdende wind, de vreselijke alles doordringende kou en de gruwelijke honger. Je ervaart de wanhoop en uitzichtloosheid van de hachelijke situatie bijna zelf. Een verhaal dat nog lang nazindert.
Wat een geweldig, spannend, avontuurlijk boek!


ISBN 9789051163902 Hardcover 352 pagina's met woordenlijst Uitgeverij De Vier Windstreken maart 2015
Leeftijd 12+

© Dettie, 30 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVrij!
Bianca Mastenbroek

‘Met mijn afkomst heb ik geen toekomst’

In de tijd waarin dit boek speelt, 1812,  is dit een waarheid als een koe voor een arme jongen als Hendrik. Hij is een wees, en moet noodgedwongen in het Aalmoezeniershuis verblijven. Daar wordt voor hem gezorgd, moet hij ook werken, maar toekomst is er niet. Als hij veertien wordt, en dat gebeurt binnenkort, wordt hij naar het platteland ‘verkocht’. Hendrik loopt weg. Maar wat nu? Hij heeft geen onderdak, geen eten, geen kleding. Hoe moet een jongen als hij zich zien te redden?
Het boek zou snel geschreven zijn als het hierbij bleef, maar natuurlijk is de schrijfster hem goed gezind. Hendrik raakt betrokken bij de opstand tegen de Fransen. Hij wil niets liever dan helpen: weg met die Fransen! Maar dat is wel heel gevaarlijk. Als Fransen of fransgezinden hem ook maar iets zouden horen zeggen over deze mening, zou dat zijn dood worden. Bijna loopt het slecht voor hem af, maar dan ontmoet hij Jan ten Brink, een drukker en boekhandelaar. Hendrik leert een vak, en wordt verliefd. Eind goed al goed zou je zeggen. Maar Hendrik kan niet lijdzaam afwachten, hij wil iets doen, en niet alleen pamfletten maken...
Er zal nog heel veel gebeuren voor hij volwassen is!


'Een diepe zucht. 'Je snapt het niet. Laat ik het dan onverbloemd zeggen: jij en Betsy komen uit verschillende milieus.' Medelijden stond in Jans ogen. 'Zij is een parel van de hoogste klasse, jij een straatsteen waar iedereen overheen loopt.'


Bianca Mastenbroek heeft het historische verhaal netjes verweven met het verhaal van een opgroeiende jongen. Je leest over de laatste jaren van de Franse bezetting, tot het moment dat eind 1813 de prins, Willem van Oranje, in Nederland komt om het startsein te geven voor het koninkrijk der Nederlanden, zoals we dat nu nog steeds zijn. Meer informatie vind je hier: www.hollandvrij.nl

Het verhaal is goed in de tijd geplaatst, zodat jonge lezers weten hoe het leven was in de negentiende eeuw voor een gewone jongen. Veel kinderen belandden in die tijd in weeshuizen, verbeterhuizen of erger.  Er was standenverschil. Als gewone jongen maakte je geen schijn van kans als je verliefd werd op een meisje uit de betere klasse. En dan is het ook nog een spannend verhaal, over de opstand zelf, en over smokkelen.Voor elk wat wils: een heerlijk jeugdboek.


ISBN 9789051163322 |Paperback |261 pagina's |Uitgeverij De Vier Windstreken |september 2013
Vanaf  12 jaar

© Marjo, 19 januari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vrij!
Bianca Mastenbroek


Amsterdam, najaar 1812.
De veertienjarige Hendrik is het Aalmoezeniershuis ontvlucht, de regent wilde hem naar het platteland sturen om te leren boeren. Maar hij wil in Amsterdam blijven. Daar kent hij iedere steeg, iedere brug, iedere poort. Hij voelt zich thuis in Amsterdam. Maar waar moet hij heen? Zijn ouders leven niet meer en verdere familie heeft hij niet. Na één nacht buiten in de ijzige kou zijn de wilde toekomstplannen al een stuk minder aantrekkelijk. Hij moet werk vinden en vooral een slaapplaats en eten...


Maar dan spreekt een man hem aan, of hij een brief wil wegbrengen naar dokter Lémon en daarmee verandert het leven van Hendrik. De inhoud van de brief is geheim. Hendrik leest hem stiekem en er groeit hoop in zijn hart. Zouden de gehate Fransen die Nederland bezetten dan eindelijk verdwijnen? Hendrik wil niets liever dan meevechten zodat Amsterdam weer vrij is. Het gerucht dat Napoleon is verslagen door de Russen gonst door de stad.
Er breekt een opstand uit waar Hendrik bij is, het zindert in hem, het kookt en het bruist door zijn lijf. Weg met de Fransen! Maar de gendarmes jagen de opstand uiteen en Hendrik raakt gewond. Rillend van de wondkoorts houdt Hendrik zich zo veel mogelijk schuil want er wordt een beloning uitgeloofd voor het uitleveren van mensen die bij de opstand betrokken waren, maar hoe komt hij aan eten en drinken? Hij heeft geen geld.


Het geluk is met hem, Jan ten Brink, de lieve Jan, vindt Hendrik die half bevroren in de steeg naast zijn boekwinkel ligt. Jan ontfermt zich over Hendrik en behandelt hem als een eigen zoon. Ook Cornelia, Jan's vrouw, is goed voor de jongen. Hendrik mag wonen en werken in zijn drukkerij annex boekhandel. Hendrik is bang, Jan weet niet wie zijn ouders, en met name zijn moeder, waren. Dankzij haar vreselijk karakter en hardhandige optreden is hij altijd op zijn hoede, heeft hij nooit rust. Maar bij Jan heeft Hendrik het goed, hoewel de achterdocht hem nooit verlaat.
Ook Jan wil de Fransen weg hebben maar niet door geweld maar door woorden. De drieste Hendrik heeft het daar moeilijk mee. Hij wil actie! Hij wil vooruit, zeker sinds hij de twaalfjarige Betsy Kemper de dochter van de advocaat ontmoet heeft. Voor haar wil hij alles doen... 


De onzekere Hendrik, die al zoveel leed achter de rug heeft, verzint van alles en duikt overal op af, als hij maar vooruit komt, als hij maar geld verdient, als hij maar... Hij heeft niet in de gaten dat hij zich steeds verder in de nesten werkt. De gendarme en douaniers zijn overal en Hendrik neemt steeds grotere risico's. Het verbeterhuis dreigt...
Hendrik krijgt het zwaar te verduren en weet dat hij het allemaal anders moet aanpakken, maar hoe? Jan en Betsy doen wat ze kunnen om Hendrik te helpen, maar in Amsterdam zelf is het ook onrustig, niets is meer zoals het was.
Na veel omzwervingen waarbij Hendrik flink moet afzien, breken andere tijden aan. De Fransen worden uit Nederland verdreven en op 30 november 1813 zet prins Willem van Oranje voet aan land op het strand van Scheveningen, en Hendrik was erbij!!


In deze historische roman beleven we het laatste jaar van de Franse bezetting in Nederland mee. Door voor de jongen Hendrik te kiezen die als schakel tussen diverse mensen fungeert maken we ook kennis met mensen die invloed hadden op de plannen rond het verdrijven van de Fransen. Bianca Mastenbroek heeft heel invoelbaar de druk die de Fransen de Nederlanders oplegden verwoord. Overal waren de Fransen aanwezig, mensen durfden niets te doen want de straffen waren onbarmhartig en redeloos zwaar. Doordat Hendrik, zo hartstochtelijk tegen de Fransen was, leren we die strafmaatregelen ook kennen. - Hendrik vreest regelmatig dat zijn einde nu echt is aangebroken. -
Het karakter van Hendrik is zeer geloofwaardig neergezet, hij is een mengeling van een stoer straatjochie en een intelligente gevoelige jongen. Je begrijpt precies waarom hij doet wat hij doet. Het is leuk dat de schrijfster hem roemruchte ouders heeft gegeven die daadwerkelijk bestaan hebben. Ook Jan en Cornelia, Betsy en haar vader, dokter Lémon etc. woonden toentertijd werkelijk in Amsterdam.
Kortom, een heerlijk, goed geschreven, spannend boek waarbij je ook nog wat opsteekt over de geschiedenis van Nederland en het ontstaan van het Oranjehuis.


Op de website www.hollandvrij.nl is meer informatie over de personages van het boek te vinden maar ook over andere belangrijke personen uit onze geschiedenis en de verschillende gebeurtenissen die er uiteindelijk toe geleid hebben dat Nederland een Koninkrijk van Oranje werd.
Handig voor werkstukken of spreekbeurten!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163322 Paperback 261 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken september 2013
Leeftijd 12+ 

© Dettie, 5 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGeheugenstrijd
Bianca Mastenbroek

De dertienjarige tweeling Vana en Fokko woont op het eiland Arandia. Hij eiland is geïsoleerd van de buitenwereld en het leven is er goed en vredig. Net zoals alle andere kinderen van hun leeftijd gaan ze op audiëntie bij de koning. Alle ouders krijgen van de koning een zak zilverstukken per kind. De koning wil namelijk dat elk kind de mogelijkheid moet krijgen om een studie te volgen.

Heel nobel van de koning. Maar in werkelijkheid is de audiëntie een dekmantel. Een select aantal inwoners van Arandia weet de waarheid. Namelijk dat op het eiland mensen met hoorns leven. Deze hoorns houden ze verborgen onder de hoge hoofddeksels die zo populair zijn op Arandia. Mensen met een hoorn hebben magische krachten. Er zijn twee soorten hoorndragers: de enkelgehoornden en de dubbelgehoornden. De audiëntie is in werkelijkheid een manier om de kinderen eruit te pikken bij wie een hoorn zal gaan groeien. Deze kinderen worden onder het mom van een speciale opleiding van hun ouders geïsoleerd en leren alles over hun magische krachten. Vana en Fokko krijgen deze speciale opleiding aangeboden. Hun ouders krijgen een zak goudstukken per jaar dat de tweeling in opleiding zal zijn. De trotse ouders gaan meteen akkoord.

Vana krijgt een dubbele hoorn en bij Fokko groeit een enkele. Dubbelgehoornden beschikken over onbeperkte magie terwijl enkelgehoornden slechts een beperkte hoeveelheid kunnen gebruiken. Wanneer die hoeveelheid op is, is het voorbij. Bovendien is er een vloek uitgesproken over enkelgehoornden. Een vloek met verstrekkende gevolgen.

Vana en Fokko kunnen hun opleiding niet in alle rust volgen want er is haast geboden. Het eiland wordt aangevallen en alle hulp is nodig. De godin van het eiland, Suvi, heeft een magische barrière over het eiland gelegd om het tegen haar slechte broer Rhei te beschermen. Maar de barrière is verzwakt en de vijand staat op het punt binnen te dringen. De volgelingen van Rhei hebben maar één missie: “Alle magiërs en tovenaars van Arandia moeten dood.”

Behalve het verhaal van Vana en Fokko wordt ook het verhaal van een andere tweeling verteld. Namelijk dat van Suvi en Rhei. Hun verhaal wordt verdeeld over het boek uit de doeken gedaan op bladzijden die eruit zien als perkamentvellen. 

Het verhaal is vrij duister en soms wreed. Omdat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf twaalf jaar had dat van mij een stuk minder gemogen. Tieners plegen moorden en dit wordt uitgebreid beschreven. Een voorbeeld:

“Ze draaide zich om, griste haar mes tevoorschijn en verborg het achter haar rug. Hij kwam dichterbij. Ze liet hem komen, steeds dichterbij. Tot hij zijn hand om haar middel sloeg. Ze zwaaide met haar arm en het mes gleed door zijn keel.

Terwijl hij probeerde de stroom te stelpen met zijn handen, spoot het bloed uit de wond. Net een fontein. Rochelend zakte hij in elkaar. Daar lag hij, de slaaf, te vechten voor zijn leven. Glimlachend keek ze toe hoe hij steeds langzamer bewoog, steeds oppervlakkiger ademhaalde en een glazige blik in zijn ogen kreeg”.

Het verhaal is sterk geschreven en heeft al dat geweld niet nodig. Soms worden Fantasy-verhalen wat te omslachtig maar dat is in dit boek helemaal niet het geval. Het verhaal is goed te volgen en voorin staat bovendien een plattegrond van Arandia. De vertelling over Suvi en Rhei is een goed gekozen aanvulling. Het spannende en fantasierijke boek Geheugenstrijd is het eerste deel van een trilogie.

ISBN 9789051162011 | Paperback |  192 pagina’s| De Vier Windstreken | oktober 2011
Illustrator: Iris Compiet
Vanaf 12 jaar

© Annemarie, 1 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGeheugenstrijd
Bianca Mastenbroek


In dit realistische fantasyverhaal zijn drie verhaallijnen. We beginnen met Vana en Fokko, een tweeling. Door hun ouders worden ze, zoals alle ouders op het eiland Arandia dat doen, als ze de volwassenheid naderen, naar de koning gebracht. In ruil voor hun bezoek krijgen ze een zak met zilver. Ze weten niet beter dan dat het een ritueel is, op verzoek van de koning. Als hij dat nu leuk vindt. Maar deze twee jongelui ontdekken dat er meer achter dat ritueel zit: hun ouders worden weggestuurd met een zak met goud: de tweeling is uitverkoren voor een speciale opleiding.
Fokko vindt het prachtig: hij wil niets liever dan leren omgaan met zwaarden. Vechten, dat lijkt hem wel wat. Maar Vana is verstandiger, en vooral als ze ook nog van Fokko gescheiden wordt, wil ze er het fijne van weten. Dan komt de aap uit de mouw: heel af en toe worden er speciale mensen geboren!
Bij hen groeit als ze volwassen worden een hoorn op het hoofd, en in die hoorns zit een speciale magische kracht. En jawel: Vana en Fokko hebben hoorns: Vana zelfs twee, en zij blijkt veel magische krachten te hebben!
Terwijl hen geleerd wordt met hun kracht om te gaan en Fokko inderdaad leert vechten, ontdekken ze ook dat het eiland gevaar loopt. Op het vasteland woont de vijand, de Gehoornde, die hun eiland wil inlijven en daarvoor het magische schild probeert te vernietigen dat Arandia beschermt.
Daar hebben we het tweede verhaal: een van die vijanden is het meisje Mauli. Zij weet door het schild te komen en gaat op pad met haar opdracht: iedere hoorndrager, iedere tovenaar vermoorden, want dan is het schild waardeloos.
Fokko wordt er op uit gestuurd om haar te pakken te krijgen. Vana heeft haar twijfels of dat wel goed gaat.
Tussendoor hebben we nog het derde verhaal dat gedrukt is binnen een grijzig kader (perkament): de legende van de godin Suvi en haar broer Rhei.
Terwijl de verhalen zich ontwikkelen, waarbij duidelijk de nadruk ligt op Vana en Fokko, wordt duidelijk wat het verleden te maken heeft met het heden, en wat de toekomst brengen moet.


Het is mede door deze afwisseling, maar gewoon ook omdat de schrijfster een goede hand van vertellen heeft, een heerlijk spannend verhaal. De onderlinge relaties zijn realistisch beschreven, het kader is fantasy. De kern is de strijd tussen goed en kwaad, en er is volop magie aanwezig. De ideale mix voor een lekker boek!
Het smaakt naar meer!

ISBN 9789051162011| Paperback |250 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2011
Leeftijd: vanaf 12 jaar

© Marjo, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER