jeugd 10-12 jaar

Astrid Lindgren

https://www.astridlindgren.com

 

Emiel van de Hazelhoeve
Astrid Lindgren

Ken je Emiel al? Nee?
Ga dan maar snel verder met lezen, want Emiel is een joch dat doldwaze avonturen beleeft. Hij woont op een boerderij, de Hazelhoeve, ergens in Zweden, in een tijd dat er nog geen auto’s of tv’s waren. Een telefoon hadden mensen niet, laat staan internet. Vaak sliep een gezin in dezelfde kamer, en de wc, die was buiten!


Emiel heeft een jonger zusje, Ida, die nogal eens deelt in de streken die haar broer uithaalt, al begrijpt ze niet altijd waarom hun ouders zo boos worden. Er zijn nog twee bewoners op de boerderij: Lina, het melkmeisje, die het niet zo op de ondeugende jongen heeft, en Alfred, de knecht, met wie Emiel juist bevriend is.
Emiel weet meestal best dat wat hij doet in de ogen van de volwassenen niet geoorloofd is, maar vaak gebeurt het zonder dat hij er erg in heeft.


'Weet jij wat ik morgen ga doen?’ vroeg hij.
‘Nee,’ zei Alfred aarzelend. ‘Een of andere streek uithalen, misschien?’
Emiel stopte zijn fluitje weer in zijn mond en begon opnieuw een deuntje te spelen. Ondertussen dacht hij diep na.
‘Dat weet ik niet,’ zei hij ten slotte. ‘Dat weet ik altijd pas na afloop.’

Het vreemde is dat hij er vaak mee weg komt. Hij ziet er namelijk helemaal niet uit als een stout jongetje (hoe zien die er uit eigenlijk?) maar Emiel heeft het uiterlijk van een schattig engeltje, met blonde krullen. Mensen kunnen zich niet voorstellen dat hij kattenkwaad uithaalt!
Maar dat doet hij dus wel!


‘Ida boog haar hoofd zo ver mogelijk naar achteren en keek naar de top van de vlaggenmast.
‘Wat hoog hè?’ zei ze. ‘Van boven kun je Mariannelund misschien wel zien liggen!’
Emiel dacht na. Maar niet lang.
‘Dat zouden we meteen eens kunnen onderzoeken.’ zei hij. ‘Zal ik je ophijsen?’


Dit boek is een bundeling van Emiel zet alles op z’n kop; Emiel laat de poppetjes dansen; Emiel is een held.
Dat is heel veel Emiel, misschien dus leuker om voor te lezen als verhalen dan om zo’n boek in een keer door te lezen. Maar natuurlijk zullen er kinderen zijn die er geen genoeg van krijgen!


Astrid Lindgren heeft achter in het boek een verklarende woordenlijst opgenomen en er wordt verteld hoe de verhalen rond Emiel ontstonden.
De schrijfster spreekt de lezer ook af en toe rechtstreeks toe, en heeft er als grapje een geheim in verwerkt. Ze vertelt de schavuitverhalen steeds met een datum er bij, maar:


‘Stop! Ik heb Emiels moeder echt beloofd nooit aan iemand te vertellen wat hij op 3 november uithaalde.'


Maar ze begint er wel steeds over…


Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden.


ISBN 9789021683508 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juli 2022
Vertaald uit het Zweeds door Rita Verschuur | Illustraties door Philip Hopman | Voorlezen: vanaf 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 10 jaar

© Marjo, 5 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER