jeugd 10-12 jaar

Marc ter Horst

https://marcterhorst.nl

 

Rugzwemmen
Marc ter Horst


Noor is door haar ouders als het ware vanuit de wieg gevoed met opvattingen en demonstraties over het klimaat. Hoe vlees smaakt weet ze bijvoorbeeld niet en vliegvakanties zijn not-done. Toch was dat nooit erg want Noor wist niet beter. Maar de laatste tijd merkt ze dat ze moeite heeft met de opvattingen en acties van haar ouders. Ze wil niet wéér als ijsbeer rondlopen, niet wéér demonstreren voor een of ander klimaatissue, niet wéér ergens met een spandoek staan. Ze is het helemaal zat.
Volgens haar ouders heeft ze last van een depressie en zal een zomervakantie in het spetterkamp haar meer dan goed doen. Het blijkt een kamp voor hooggevoelige, hoogbegaafde en/of depressieve kinderen. Dat gaat ze dus niet doen! Maar ze moet! Wat ze er ook tegenin brengt...


Het is natuurlijk bijzonder dat nu eens van de andere kant gekeken wordt naar het omgaan en demonstreren tegen klimaat- en milieuplannen en dergelijke.
De ouders van Noor dwingen Noor dezelfde mening als zij te hebben. Dat Noor een eigen persoonlijkheid heeft en niet met alles eens is, wordt genegeerd. Ze slaan als het ware door in hun zo goed bedoelde opvoeding.


Het zomerkamp hangt als een heet hangijzer boven Noors hoofd, ze wil er écht niet naartoe maar niemand luistert. Noor neemt dan uiteindelijk zelf een beslissing die veel teweeg brengt zowel bij haarzelf als thuis.


Dankzij het uitgangspunt dat Marc ter Horst genomen heeft, kan hij door de mond van Noors ouders en haar eigen ervaringen veel melden over milieuvervuiling en verandering in het klimaat. Dat is prima maar toch blijft het verhaal aanvankelijk een beetje doorzeuren. De omslag komt pas laat in het boek en dan begint het verhaal ook weer te stromen.
Letterlijk want water speelt een grote rol in dit verhaal. Zwemmen is voor Noor een rustmoment en ook later in het verhaal zorgt water nog voor een spannende ontwikkeling.


Marc ter Horst is o.a. bekend van zijn non-fictie milieuboeken. Zijn boek Palmen op de Noordpool kreeg een Vlag & Wimpel van de Griffeljury, haalde de longlist van de Jan Wolkersprijs, won de Glazen Globe voor het beste geografische jeugdboek en is gekozen als een van de Bestverzorgde boeken van 2018. Daarnaast schreef hij bijvoorbeeld de non-fictie boeken Viruswereld en Scheten uit de schoorsteen.
Rugzwemmen
is zijn eerste fictieboek en dat is te merken. Ter Horst is duidelijk nog op zoek naar balans tussen ficte en non-fictie. Er wordt nog erg veel feitelijke informatie opgevoerd.
Toch leest het boek redelijk prettig, vooral het gedeelte na het omslagpunt.


ISBN 9789025778071 | Hardcover | 224 pagina's | Gottmer | 14 juni 2023
Leeftijd 12+

© Dettie, 17 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER