jeugd 10-12 jaar

Bart Römer

Het geheim van Ruysbroeck
Bart Römer



‘Het Grote Plan is verijdeld. Mijn laatste daad lijkt er één te zijn geweest van goedheid en geloof. Hoe vreemd is het om pas op het allerlaatste moment in je leven te ontdekken wat echt van belang is. Ik heb geroofd en gemoord. Als kaper en als piraat. Ik ben bejubeld en vervloekt.’


Zo begint het boek. Hier is Mattijs Ruysbroeck aan het woord, in 1690. In cursief komen er af en toe stukjes in het boek voor waarin hij vertelt over zijn leven. Maar het boek speelt grotendeels vandaag de dag. In Heemstede, waar de jongen Gillis Ruisbroek een jaar eerder de populairste jongen van school was. Hij blonk uit in alle sporten en was populair, alles lukte hem. Maar op het kampioensfeest van de hockeyclub werd hij overmoedig. Alles om maar indruk te maken op het meisje. Hij verongelukt, en verliest daarbij een voet. Weg stralende veelbelovende toekomst! Daar zit hij nu. Hij heeft een prothese, maar loopt liever op krukken. Na de zomervakantie moet hij weer naar school.
Af en toe is er al een confrontatie met de schoolgenoten, en dan blijkt dat hij geen vrienden heeft. Alleen Dickie,  die ook verguisd wordt door iedereen, ziet hem nog staan. En dat Marokkaanse meisje dat hij ontmoet op de revalidatiekliniek, de Wijck. Aïcha blijkt  na een wat moeizame kennismaking een goede vriendin, en misschien zelfs meer dan dat.


De Wijck is van oudsher een kasteel, met een groot landgoed. Het was van Mattijs Ruysbroeck, een berucht piraat uit de zeventiende eeuw. In de kamer van de directeur hangt een portret van Mattijs, en Gillis vindt dat hij er best op lijkt. Maar  het valt hem vooral op dat er op dat schilderij twee kistjes afgebeeld staan, en die kent hij… zijn vader heeft er precies zo een!
Het is het begin van een spannend avontuur, waarin Gillis zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en allerlei geheimen ontdekt. Maar hij is niet de enige die wil weten hoe het zit. Er blijkt een afgevaardigde te zijn van de aloude Orde van de Tempeliers. In flashbacks wordt de geschiedenis van die orde, en van het kleinood dat ze nu nog aan het zoeken zijn uit de doeken gedaan.
Tegen deze historische achtergrond wordt een modern verhaal verteld: de tegenstelling tussen christenen en moslims, die al in de tijd van Constantijn de Grote bestond, blijkt in al die eeuwen niet verdwenen te zijn. En zoals de lezer wel weet is het ook nu nog actueel.


‘Jij bent een winnaar,’ging Mollay verder. ‘Altijd al geweest. In de klas, met sport, met meisjes. En dat ben jij nog steeds. Een winnaar. Dat ongeluk is niet meer dan een tijdelijke terugslag. Jij vecht je terug naar het front. Dat is wat ik in jou zie. Eerzucht, strijdbaarheid, leiderschap. Een handicap houdt jou niet tegen. Het verandert alleen maar de manier waarop jij je doet gelden. Die voetprothese gaat alleen maar om de vorm. Kneedbaar, aanpasbaar. In werkelijkheid gaat het om de inhoud. De kern. En die brandt onveranderd in jou.’


Het is een fantastisch verhaal, maar misschien toch wel wat lastig voor een lezer van elf jaar: zonder aanduidingen verandert het vertelperspectief per hoofdstuk, en dat maakt het verhaal met de flashbacks moeilijk te lezen. Doorlezen loont!


ISBN 9789049924300 Hardcover 415 pagina's | House of Books B.V. | september 2008
Vanaf 11 jaar

© Marjo, oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER