jeugd 10-12 jaar

Richard Paul Evans

http://www.richardpaulevans.com

 

altDe macht van de Elgen
Deel 2 uit de serie Michael Vey
Richard Paul Evans


Hoe zou het verder gaan met Michael Vey (De gevangene van cel 25) en zijn vrienden?


In deel een hebben we kennis gemaakt met de veertienjarige Michael. Hij heeft het Gilles de la Tourettesyndroom, dat zich bij hem uit in veel oogknipperen, keelschrapen en slikgeluiden.
Daarnaast beschikt hij over een geheime kracht: hij kan een ander onder stroom zetten. Deze gave is eigenlijk meer een last, hij en zijn moeder zijn er al vaak om moeten verhuizen.
Nadat hij Taylor heeft leren kennen, een meisje dat ook over speciale gaven beschikt, ontdekt hij
dat iemand hen zoekt. Met hun vriend Ostin, een superintelligente nerd, komen ze op het spoor van Dr Hatch, en diens kwalijke organisatie. Het is deze Hatch die jacht maakt op Michael, en in deel een daar zelfs zijn moeder voor heeft ontvoerd.


In deel twee gaat Michael op zoek naar zijn moeder. Natuurlijk was dat ook de bedoeling van Hatch, zij fungeert als lokaas. Maar misschien is Michael wel slimmer? Of sterker?


Hatch is een gevaarlijke tegenstander. Niet alleen heeft hij een machtige organisatie achter zich staan, die uit zijn op heersen over de wereld, hij heeft ook de beschikking over nog meer getalenteerde jongeren; allemaal jongelui met bijzondere krachten, en ook al zijn er een paar weggelopen - die nu aan Michaels kant staan - de achterblijvers zijn sterk. Zij hebben hun krachten onder leiding van Dr Hatch nog kunnen vergroten.
De speurtocht brengt Michael en zijn vrienden in Peru. In een haast ondoordringbare wildernis heeft Hatch een niet in te nemen basis.


De macht van de Elgen is net als het eerste deel een heerlijk spannend verhaal, dat je liefst in een ruk uitleest. Natuurlijk weet de lezer dat het niet levensecht is, wij kunnen geen elektrische krachten hebben, we kunnen iemands gedachten niet beïnvloeden, en we kunnen gelukkig ook niemand in brand steken op afstand. Maar als kinderen deze krachten gebruiken op een goede manier, als een jongen die gepest werd zich gesterkt en zelfverzekerd kan voelen doordat hij speciaal is, dan is dat lekker om te lezen. En wie weet helpt het de lezer.
Er is al de vergelijking gemaakt met Harry Potter. Begrijpelijk: ook daar blijkt een jongen die altijd de rol van de underdog moest spelen, in het bezit van bijzondere gaven, die hem helpen sterker te worden.


Richard Paul Evans heeft zijn sporen al achtergelaten in vijfentwintig landen. Hij schreef ook nog andere boeken, naast deze succesvolle serie. Hij won vele prijzen en er zijn al boeken verfilmd.
Wat ‘Michael Vey’ betreft: de schrijver weet waar hij het over heeft, als hij het syndroom van La Tourette beschrijft: Hij heeft het zelf. Hij woont met zijn vrouw Keri en vijf kinderen in Salt Lake City.


ISBN 9789020649222 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Kluitman | mei 2015
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 2 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe gevangene van cel 25
Deel 1 uit de serie Michael Vey
Richard Paul Evans


‘Op mijn eerste dag op de middelbare school had mijn moeder tegen mij gezegd:
‘Veroorzaak geen problemen en doe niemand iets aan’, wat ongetwijfeld idioot moet hebben geklonken voor mensen die mijn geheim niet kennen. Ik bedoel, ik ben een van de kleinsten op school, ook van de meisjes, en de enige problemen die ik ooit uitlokte, ontstonden juist daardoor.’


Michael Vey, een scholier van ongeveer 15 jaar,  is anders dan zijn schoolgenoten. Niet alleen zijn lengte zit hem dwars, hij heeft ook het Gilles de la Tourette-syndroom, in zijn geval tics. Hij knippert bijvoorbeeld ontzettend met zijn ogen als hij stress ervaart. Dat gebeurt nogal eens, want hij wordt vaak gepest. De grootste pestkop is Jack, die hem zelfs in zijn eigen kluisje weet te proppen!


En Michael moet zich inhouden. Hij zou die jongen zo makkelijk aan kunnen, hij heeft namelijk bijzondere krachten: hij kan een ander onder stroom zetten. Maar dat  is geheim. Als het bekend wordt zullen hij en zijn moeder opgepakt worden; en ze zijn al zo vaak verhuisd.
Het leven valt niet mee...
Maar dan ontmoet hij het meisje Taylor, een mooie meid, enthousiast cheerleader.  Ze ontdekken elkaars gaven. Taylor kan mensen ‘resetten’, zodat ze vergeten wat ze aan het doen waren.
Michaels vriend Ostin, superslim en trouw, wil weten wat er achter zit: zeker als hij hoort dat ze op dezelfde dag jarig zijn. Waar is Taylor geboren? Waar is Michael geboren? Wat is er gebeurd in dat ziekenhuis in Pasadena?


Helaas zijn zij kinderen, en hebben geen idee hoe sterk de volwassenen zijn die achter deze zaken zitten. Michaels moeder wist het wel, en zij wordt het eerste slachtoffer, als Michael en Taylor ontdekt zijn. Ook zij worden opgepakt en meegenomen, net als Ostin, en Jack en zijn maat. Ze leren lotgenoten kennen en hen worden ze mooiste spullen aangeboden, een luxe leventje! Wie wil dat niet? Maar als Michael begrijpt welke prijs hij daarvoor moet betalen, weigert hij. En belandt in cel 25.


Maar liefst zeven delen gaat deze  serie voor de oudere jeugd tellen. Het is spannend, intrigerend, en gaat over jongeren die nog maar net beginnen te ruiken aan de romantiek. Het is science fiction, geen fantasy.  Er zijn wel speciale krachten, maar die hebben een oorzaak. De strijd tussen goed en kwaad, die is er ook, maar het gaat over kinderen zoals we die overal tegen kunnen komen. Nou ja, ze hebben toevallig wel iets speciaals.
Dit is het eerste deel dat in het Nederlands vertaald is, er zijn er al meer in het Engels verschenen. Dat wordt smullen...


ISBN 9789020649215 |hardcover | 382 pagina's |Uitgeverij Kluitman |oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 19 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER