jeugd 10-12 jaar

Jennifer L. Holm

http://www.jenniferholm.com

 

altDe veertiende goudvis
Jennifer L. Holm


In de kleuterklas dacht een juffrouw er goed aan te doen alle kinderen een goudvis in een kom te geven. Dan zouden ze leren over de vergankelijkheid van het leven. De moeder van Ellie vindt dat blijkbaar geen goed idee, want terwijl de ene klasgenoot na de andere vertelt hoe hun vis dood gegaan is, blijft die van Ellie leven. Tot haar moeder haar dan tienjarige dochter uit de droom helpt. De vis is steeds vervangen, de laatste die dood ging was de dertiende goudvis!
Helemaal geen bijzondere vis dus! De gezinssituatie is ook al niet bijzonder: haar ouders zijn gescheiden, hoewel het contact met haar vader prima is gebleven en hij best bereid is de verstopte wc te komen ontstoppen.


Als Ellie naar de brugklas gaat, gebeuren er dingen die wel heel bijzonder blijken: haar vriendin bijvoorbeeld heeft andere interesses; de oppas stopt er mee, maar Ellies moeder staat meteen met een vervanger voor de deur. Hoewel? Die vreemde jongen is niet ouder dan zij zelf is! Wie is die jongen die bij hen in huis blijft wonen?


Het verhaal heet de veertiende goudvis, maar gaat niet over een vis. Het gaat over oud zijn en jong blijven. En over de wonderen van de wetenschap. De opa van het meisje speelt een grote rol. Hij is een zeurpiet, moppert overal op, en is niet echt gezellig, maar hij wordt Ellies grootste vriend. Hij is namelijk wetenschapper en Ellie raakt gefascineerd door allerlei wetenschappers: Einstein, Newton, Oppenheimer.
Het wordt een fantasievol verhaal met veel weetjes, en bizarre situaties. De schrijver maakt veel sprongen in de tijd, die soms maar enkele uren behelzen, maar soms ook jaren, hetgeen het wat lastig maakt het verhaal te volgen. Het grootste gedeelte speelt zich af als het meisje op de middelbare school zit.


De bladspiegel is duidelijk en er staan veel moeilijke woorden in de tekst, maar het is niet de bedoeling dat de lezer snapt wat die betekenen. Of, als dat wel het geval is, dan wordt het uitgelegd. Daarnaast zit er veel humor in het verhaal, en dat de hoofdstukken aan het begin worden versierd met oranje vissen, waar ook een betekenis aan gegeven kan worden, dat geeft het boek een vrolijk tintje.
Zo hinkt dit boek een beetje op twee benen: nu eens moeilijk, dan weer heel grappig. Voor de betere jonge lezer dus, die wil geloven in het onmogelijke.


ISBN  9789089671899| hardcover|192 pagina's | Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren| 2015
Vertaald uit het Engels door Robbert-Jan Henkes Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER