jeugd 10-12 jaar

Liz Kessler

https://www.lizkessler.co.uk

 

Codenaam IJsvogel
Liz Kessler


Liz Kessler heeft al heel wat boeken voor kinderen en jongeren geschreven en heeft daarvoor al talloze prijzen in de wacht gesleept. Haar boek Toen de wereld nog van ons was maakte diepe indruk op mij en vele anderen. Zo schreef het Nederlands Dagblad: ‘Werkelijk een geweldig boek, voor jong, oud en alles daartussenin.’
Spannend of Codenaam IJsvogel ook weer zo’n geweldig boek is!


Hoofdpersoon Liv krijgt voor een geschiedenisproject de opdracht om haar eigen geschiedenis te gaan onderzoeken door een duik in het verleden van haar familie te nemen en een stamboom te gaan maken. Een bijna onmogelijke klus nu haar opa niet meer leeft, haar oma vergeetachtig aan het worden is, zij nooit over het verleden heeft willen praten en de ouders van haar moeder al voor Liv’s geboorte zijn overleden.
Als Liv’s oma echter opgenomen wordt in een verpleegtehuis en haar huis leeggeruimd moet worden voor de verkoop, ontdekt Liv op zolder een kistje met daarin dagboeken en foto’s. Er gaat een hele wereld voor haar open.


Opnieuw slaagt Liz Kessler erin om je als lezer zo te boeien dat je het verhaal niet meer weg wilt leggen.
Het verhaal wisselt van heden naar verleden, waar in het heden Liv de hoofdpersoon is die als ik-persoon heel dichtbij je komt. In het verleden volg je het verhaal door de ogen van Mila, de oma van Liv, en via de dagboekfragmenten geschreven door de zus van Mila, Hannie.
De dagboekfragmenten zijn aangrijpend en verhelderend:


‘Hugo zei dat ik moest gaan nadenken over een codenaam voor mijn klus. Als we praten over het werk dat we doen, gaan we die codenamen voortaan gebruiken. Hij zei dat het te gevaarlijk is om onze echte namen te gebruiken.
Ik heb ook daar al de hele avond over nagedacht en ik weet de perfecte naam. Ik herinnerde me dat ik laatst met Mila samen op de brug stond en een vogel zag. Weet je wat ik haar daarover vertelde? Ik zei dat de vogel ons vertelde dat we moedig moeten zijn; dat we helder moeten stralen wanneer de wereld om ons heen donker en gevaarlijk voelt; dat we trouw moeten zijn aan onszelf.
Dat zijn allemaal eigenschappen die ik nodig heb voor het werk dat ik ga doen. Het was dus makkelijk om een codenaam te kiezen en ik zal hem vertellen aan Hugo als ik hem weer zie.
Voortaan ben ik IJsvogel.’


En, is Codenaam IJsvogel net zo geweldig als Toen de wereld nog van ons was? Ja! Opnieuw een aangrijpend verhaal dat geschreven is voor jong, oud en alles wat daar tussenin zit.


ISBN 978 90 266 2761 3| NUR 285 | Paperback | 293 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | november 2023
Codenaam IJsvogel is vertaald door Jaap Slingerland | Leeftijd 12+

© Els ten Voorde, 14 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Toen de wereld nog van ons was
Liz Kessler


Drie vrienden vieren in 1936 in het reuzenrad van Wenen, het Riesenrad, de negende verjaardag van Leo. Ze voelen zich koningen en koningin als ze over heel Wenen uitkijken en Leo beleeft deze verjaardag als de beste dag van zijn leven. Leo’s vader is mee en maakt van de drie stralende vrienden een prachtige foto. Deze foto is voor Leo, Max en Elsa een blijvende herinnering aan deze onvergetelijke dag en een teken van hun vriendschap. Het is voor hen het laatste onbezorgde jaar. In de daarop volgende maanden gebeuren er allerlei dingen om hen heen die zij niet begrijpen.


De auteur Liz Kessler geeft op een aangrijpende, ontroerende manier vanuit de ogen van elk kind de beleving van de situatie weer. Het verhaal van Leo en Elsa wordt in de ik-vorm verteld en komt hierdoor zo dichtbij dat je je tranen niet altijd binnen kunt houden. Max’ verhaal wordt vanuit de derde persoon enkelvoud verteld. Hiermee weet Liz Kessler de steeds grotere verschillen tussen Max aan de ene kant en Leo en Elsa aan de andere kant extra duidelijk te maken. De twee kanten zoals genoemd in het onderschrift op de titel van het boek ‘Drie vrienden, twee kanten, één herinnering’ worden steeds duidelijker.


De moeder van Elsa lacht niet meer en heeft ineens alleen nog maar grijze en zwarte kleding aan, de brede glimlach van Leo’s vader is veel minder te zien en Max’ vader wordt nog strenger en afstandelijker dan hij al was. In 1937 wordt het voor Max duidelijk wat er aan de hand is als hij tot een confrontatie met zijn vader over de vriendschap met Leo en Elsa komt:


‘Je vriendschap met mensen zoals zij is afgelopen. Begrepen?’
Vol afgrijzen staarde Max zijn vader aan. Hij wilde de vraag niet stellen. Hij wilde het antwoord niet horen. Hij had het de hele dag al ontvlucht, misschien al weken, maanden – maar het was er en het kwam op hem af.
Hij kon niet voorkomen dat zijn mond de woorden vormde: ‘Mensen zoals wie?’
Zijn vader sprak het woord uit alsof het vuil in zijn mond was.
‘Joden.’


De drie vrienden moeten uiteindelijk Wenen verlaten door het steeds machtiger wordende naziregime. Leo en Elsa moeten vluchten omdat zij joods zijn, Max verlaat Wenen omdat zijn vader een belangrijke functie in het naziregime vervult. Het leven van de vrienden neemt voor elk een andere wending.
Wat gebeurt er met je als je vader SS-er is en van jou verlangd dat je hem in zijn voetsporen volgt? Wat gebeurt er met je als je als vluchteling in Engeland terecht komt, maar je vader niet heeft kunnen vluchten? Wat gebeurt er met je als je in een concentratiekamp terecht komt? Welke rol heeft de vriendschap tussen deze drie vrienden dan nog? En waarom heeft de foto zo’n belangrijke betekenis in het leven van de drie vrienden?


Tot de laatste letter van het boek toe blijf je als lezer geboeid. Het verhaal wordt vanuit alle kanten zo ontroerend verteld en de karakters worden zo puur in beeld gebracht!
Toen de wereld nog van ons was is een kinderboek, maar het verhaal is zo hartverscheurend dat de uitgever terecht op het voorblad een waarschuwing heeft opgenomen dat de inhoud van het boek schokkend kan zijn.
Voor mij valt dit boek in dezelfde categorie als De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne. Echt een aanrader dus!


De auteur Liz Kessler heeft al meerdere kinderboeken op haar naam staan. Toen de wereld nog van ons was is haar eerste boek over de Holocaust en is gebaseerd op de oorlogservaringen van haar vader. Dit boek wilde ze al jaren schrijven en haar vader is trots op haar dat ze het uiteindelijk ook gedaan heeft. Die trots kan ik helemaal begrijpen.


ISBN 978 90 266 2500 8| NUR 285 | Paperback | 296 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | december 2021
Toen de wereld nog van ons was is vertaald door Daniëlle Tuk | Leeftijd 12+

© Els ten Voorde, 16 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER