jeugd 10-12 jaar

Trude de Jong

http://www.trudedejong.com

 

Dossier Mama verliefd
illustraties: Andrea Kruis
Trude de Jong


Rosa wil journaliste worden en haar eigen moeder is haar eerste project. Ze legt een dossier aan getiteld Dossier Mama verliefd. Els, Rosa's moeder, heeft zich namelijk ingeschreven bij een kennismakingsbureau.
Rosa's ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader woont nu in Australië. Omdat hij daar post wil gaan rondbrengen met een vliegtuig, is hij nu bezig zijn vliegbrevet te halen. Rosa mailt en belt hem regelmatig en ze mist hem maar is ook blij dat de ruzies thuis afgelopen zijn. Toch vindt ze het maar niets dat haar moeder een vriend wil, ze hebben het toch gezellig samen? Waarom moet er dan iemand bij? Moeder verzekert haar wel dat zij, Rosa, het allerbelangrijkste is maar helemaal gerust is ze er niet op. Gelukkig kan ze met haar oude buurman Piet alles bespreken, hij luistert altijd naar haar en zegt verstandige dingen.


Rosa houdt nauwgezet het dossier bij. Ze volgt alle ontwikkelingen rond haar moeders afspraakjes op de voet.
De eerste 'kandidaat' waarmee moeder Els een afspraak heeft is Jeroen van Ommeren. Els vindt hem heel erg leuk maar Rosa vertrouwt het niet helemaal. Nieuwsgierig als ze is, en natuurlijk als aankomend journaliste ook moet zijn, pluist ze het een en ander over hem uit... gelukkig maar.
Na Jeroen volgen nog een paar afspraakjes met mannen, en Rose vindt ze allemaal maar niets, er is met elke man wel wat mis.
Eén man valt wél erg in de smaak bij Rosa, maar deze keer vindt haar moeder hem niets.  Rosa beseft ineens dat deze man teveel op papa lijkt!
En dan is er nog meester John. Hij is gescheiden en best leuk en moeder Els vindt hem ook leuk en zijn dochter Roxanne is ook heel leuk. Wat wil Rosa nog meer... Toch start ze ook een onderzoek op over meester John, hij lijkt dan wel de beste kandidaat maar klopt het ook...?


Rosa vindt alle verwikkelingen soms heel moeilijk maar toch leert ze ook veel dankzij de kennismaking met haar moeders 'vriendjes' en dat is goed.
Zelf is ze superverliefd op Jesse, de broer van haar beste vriendin Sanne, maar of hij haar ziet zitten weet ze niet. Ze durft het eigenlijk ook niet te vragen. Maar dan staat ze als ze de boel doel aan het opruimen zijn na een feestje samen met Jesse in de keuken... Ze weet nu is het moment...


Nu moet ik het zeggen. Nu! Maar ik durfde niet
Vooruit, schiet op, meid! ben jij nou de journaliste die alles aan kan?
'Jesse? Die rare brief die je een tijdje geleden kreeg, die was van mij.' Ik haalde diep adem; 'Ik ben namelijk verliefd op je.
Jammer dat de afwasmachine vol was, anders was ik er nu ingekropen.
'O,' zei Jesse...


Het is een heel vlot geschreven boek.  Je leeft al snel mee met Rosa (genoemd naar Rosa Overbeek uit het boek Kees de Jongen van Theo Thijssen). Rosa is namelijk een vlotte, gevoelige en slimme meid die niet gauw ergens voor terugschrikt. (Behalve als ze met Jesse moet praten, dan krijgt ze een rood hoofd en weet ze tot haar eigen ergernis ineens niets te zeggen...)
Ook wordt op een prettige manier besproken hoe het is als je moeder weer een vriend wil en hoe je er mee om kunt gaan. Dankzij het opvoeren van de wijze buurman Piet, wordt duidelijk waarom Mama op zoek is naar een vriend ondanks dat ze heel veel van Rosa houdt.
Zelf ga je ook van Rosa houden want het is een heerlijke, lieve, spontane meid.


Het is een erg leuk boek waarbij je soms moet grinniken om Rosa's ideeën en wat ze allemaal uitspookt.
Bovendien is het boek mooi uitgevoerd; hardcover, prettige bladspiegel met, verspreid door het boek, humoristische zwart-wit afbeeldingen van Andrea Kruis. Het boek zelf lijkt qua uiterlijk ook op een dossier.
Kortom... een aanrader, lezen dit boek!

Zie ook:  http://www.andreakruis.com


ISBN 9789047517061 Hardcover 136 pagina's Uitgeverij Van Goor/Unieboek | mei 2011
Ook verkrijgbaar als digitaal boek. Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Dettie 19 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDossier Mama verliefd
illustraties: Andrea Kruis
Trude de Jong


‘Je steekt je eigenwijze neus nu eens niet in mijn zaken!’
‘Nee mam.’
‘Ga maar computeren op je eigen kamer.’
‘Ja mam.’


Denk maar niet dat Rosa een braaf meisje is, ze is een behoorlijk eigengereid kind, enige dochter van een alleenstaande moeder, Els, en van plan om te gaan schrijven. Om te beginnen over haar moeder. Ze pakt een mooi, nieuw, glanzend schrift, en daar hebben we de titel ‘Dossier: Mama verliefd’.
Om een journaliste te kunnen zijn, moet ze natuurlijk goed observeren, vragen stellen en afluisteren. Dat doet ze dan ook, soms tot irritatie van haar moeder. Die krijgt bezoek van iemand van een datingbureau. Els is op zoek naar een nieuwe vriend. Rosa volgt de verwikkelingen op de voet, als nieuwsgierige nieuwsvergarende journaliste en als argwanende dochter. Want Rosa is helemaal niet zo voor een nieuwe vader. Haar moeder zal het merken: ze worden allemaal scherp in de gaten gehouden door haar dochter, die al gauw ontdekt dat ze zelf eigenlijk een heel leuke man kent: meneer John. Maar ze heeft buiten Roxanne gerekend, diens dochter, die ook helemaal niet zit te wachten op een inmenging in haar vaders leven.
Iedere man zijn gebrek, en Rosa weet ze feilloos te vinden. En als het niet helemaal soepel verloop is er gelukkig Piet, een buurman, met wie ze wijze gesprekken voeren kan. En die haar af en toe een duwtje in de goede richting geeft.
De zoektocht naar een man is niet het enige dat Rosa bezig houdt. Zelf is ze ook verliefd: op Jesse, de broer van haar beste vriendin. En die ziet haar natuurlijk niet staan.


Eigenlijk is dit boek een gewoon feelgood verhaal voor jonge meiden. Maar het is geen chickklit, geen soap die je als een hapklare brok tussen de bedrijven door wegwerkt. Waar ligt dat aan?
Behalve aan de prettige schrijfstijl, pittige dialogen, afgewisseld met speelse teksten, zijn er de verwijzingen naar andere literatuur: Kees de  Jongen, Alice in Wonderland. Het zijn deze kleine details die het boek net iets meer meegeven. En het feit dat Rosa niet een leeghoofdig meisje is dat zich alleen maar met uiterlijkheden bezighoudt, ze onderzoekt de dingen, vraagt zich af waarom de dingen zijn zoals ze zijn, en leert zo heel wat over het leven. Ze wordt een beetje meer volwassen.


ISBN 9789047517061| Hardcover |136 pagina's | Uitgeverij Van Goor/Unieboek|mei 2011
Illustraties van Andrea Kruis, in een herkenbare en humoristische stijl Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Marjo, 31 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Donkerslag


De 13-jarige Simon wil acteur worden, beroemd zal hij zijn als hij groot is. Niet zoals zijn moeder die alleen maar regisseert, of zijn oma, die recenseert, nee, hij zal een gevierd acteur zijn. Hij is wel klein van stuk, maar tegen de plagerijen van zijn zus kan hij wel. En er zijn wel meer kleine en beroemde acteurs!
Als hij na de zomervakantie op school komt blijkt hij in een klas te zitten waar hij niemand kent.
En ineens blijkt zijn lengte een struikelblok: hij voelt zich bekeken en geminacht door zijn klasgenoten, hij durft niet meer te praten. Hij doet alsof hij ziek is als hij een spreekbeurt moet houden, terwijl hij het jaar ervoor nog zonder voorbereiding zijn tijd volkletste voor de klas! Hij begint aan faalangst te lijden: al kent hij de stof, als het proefwerk komt weet hij niets meer. Ook bij de gymles denkt hij dat ze hem uitlachen en hij vervalst een briefje, zodat hij niet meer mee hoeft te doen.
Zijn vriend Chris is bij hun klasgenoten van het jaar ervoor gebleven en ze hebben elkaar steeds minder te vertellen. Zijn vriendinnetje op Texel, waar zijn oma een huis heeft en waar ze de vakanties doorbrengen, laat het afweten, en Simon heeft niet door dat het eigenlijk aan hem zelf ligt. Dan komt er het judo-examen aan, en hij loopt weg..naar Texel, met foute 'vriendjes".


Het boek leest vlot weg, maar overtuigt niet helemaal. Het is dacht ik geen normale zaak dat een kind uit zijn klas geplukt wordt en zonder dat hij dat weet in een andere groep komt. Maar de rest van het verhaal zou helaas best kunnen kloppen.


Leeftijd: 12+ Uitgever: Leopold Verschenen: 2002 ISBN: 9025834973

© Marjo

Reageren? Klik hier!

 

Je bent geweldig
illustraties: Georgien Overwater
tekst: Trude de Jong


Nooit kan Jeen iets goed doen. Zijn zus doet altijd alles beter. Zij haalt betere cijfers op school, is veel netter en krijgt alle complimentjes.


Als Jeen's moeder moppert op hem omdat hij wéér boodschappen vergeten is krijgt Jeen een heel raar prikkend gevoel. Dat gevoel krijgt hij steeds vaker en op een dag gebeurt er iets bijzonders: Jeen krimpt en wordt zo klein dat hij in een poppenhuisbadje past. Zijn ouders schrikken enorm maar zijn zus vindt het wel leuk zo'n piepklein broertje.
Jeen wordt onderzocht door de dokter maar die kan niets vinden. Niemand snapt er iets van. Er gebeuren nog veel meer geheimzinnige en angstige gebeurtenissen. Maar als Jeen ten einde raad zijn fantasie te hulp roept heeft dat nóg vreemdere gevolgen.


Leuk boekje met grappige illustraties van Georgien Overwater.
Getipt door de Nederlandse Kinderjury


ISBN 9061693659 | Paperback | 96 pagina's| Uitgeverij De Harmonie | 1989
Leeftijd: 9-12 jaar

© Dettie, februari 2005

Lees de reacties, klik hier!

 

Moord in Amsterdam
illustraties: Juliette de Wit

Als op een dag de schrijver Couperus voor komt lezen bij Fransje in huis, gebeurt er van alles: Fransjes vader is dokter en weggeroepen, maar Fransje denkt hem thuis te horen komen als ze na het lezen naar de wc gaat. Als ze gaat kijken in zijn kamer vindt ze hem in het donker op de grond. Hij is aangevallen en er is morfine gestolen!
Als Fransje de volgende dag Dientje, zusje van het dienstmeisje, ontmoet, besluiten ze samen op onderzoek uit te gaan. Daarvoor gaan ze alle mensen ondervragen die op de leesmiddag aanwezig waren. Fransje moet zich daarvoor in allerlei bochten wringen, want ze mag van haar moeder niet met Dientje spelen. Toch weten ze de overval opte lossen, maar er is een complicatie: ze zien in de gracht een van de verdachten drijven. Dood.


Het verhaal op zich is een vlot lopend spannend verhaal, maar er zitten veel verwijzingen in naar dingen waar de doelgroep, kinderen van 8-10 jaar, niets mee kan. Of is het de bedoeling dat ouders het boek voorlezen, en daar dan zelf extra plezier in hebben?
Je zal moeten uitleggen wie Couperus was, en moeten vertellen over het vrouwenkiesrecht. Of uitleggen waarom je grinnikt bij het lezen over twee jongens, waarvan er eentje, die Kees blijkt te heten vreemd loopt. Of kinderen daar op die leeftijd al aan toe zijn?


Paperback | Uitgeverij De Harmonie | 1994 ISBN: 9061693837

© Marjo

Reageren? Klik hier!