jeugd 10-12 jaar

Cees van den Berg

Paloma
Cees van den Berg


Paloma heeft de intelligentie van haar moeder geërfd, ze zit al in 4 VWO terwijl ze pas 11 jaar is. Paloma's moeder was een beroemde wiskundige. Was inderdaad want ze leeft niet meer, ze is een jaar geleden overleden. Haar vader heeft het er erg moeilijk mee, hij is er totaal niet voor zijn dochter. Hij drinkt veel meer dan goed voor hem is waardoor hij inmiddels flink in de problemen is gekomen. Hij komt zijn afspraken niet meer na, werkt niet en langzamerhand stapelen de schulden zich op want het geld dat moeder verdiende raakt ook op.
Kortom, er moet iets gebeuren om uit de problemen te komen en Paloma weet misschien wel hoe...


Haar moeder had namelijk een plan dat veel geld kan opleveren. Het zou een revolutie in de computerwereld kunnen ontketenen. En hoewel haar moeder redenen had om het plan niet aan te bieden, gaat ze dat plan nu toch verkopen maar dan moet ze wel naar Amsterdam. Papa belooft mee te gaan, helaas vindt ze hem die ochtend van de presentatie van het plan doodziek hangend boven de wc. Oorzaak drank.
Dus gaat ze maar alleen met haar koppige geit Napoleon want die kan niet alleen blijven.


Wij mogen met Paloma meereizen en natuurlijk levert reizen met een geit problemen op, soms zelfs heel hilarische. Snap jij nou dat een buschauffeur geen geit in zijn bus wil?
Maar naast brommerige buschauffeurs ontmoet Paloma onderweg ook heel lieve mensen en ontstaat er zelfs een heel fijne vriendschap. Maar of het Paloma lukt om het plan te verkopen, zodat thuis de problemen opgelost zullen worden, is maar de vraag...


Het soms ontroerende verhaal is erg vlot geschreven, je zit vanaf de eerste pagina gelijk in het verhaal. Die vader zou je af en toe wel wat willen doen als hij weer eens zijn afspraken met Paloma niet nakomt en dronken op de bank hangt. Gelukkig heeft hij zo'n geweldige dochter die overal op af dendert en de moed erin houdt anders werd het helemaal niets met hem.
Naast de fantastische reis die Paloma maakt, is de nieuwe vriendschap ook heel bijzonder want die nieuwe vriend is ook al geen doorsneefiguur. Dat maakt het verhaal ook zo leuk. Het is gewoon puur genieten!


ISBN 9789047713531 | Hardcover met stofomslag | 192 pagina's | Nur 283 | 6 juli 2021
Leeftijd 10+

© Dettie, 21 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER