jeugd 10-12 jaar

Nico De Braeckeleer

http://www.nicodebraeckeleer.be

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Nico De Braeckeleer in de categorie jeugd 6-9 jaar

 

Vampier App
Nico de Braeckeleer


De twaalfjarige Dylan vindt het vreselijk dat hij afscheid moet nemen van zijn hamster. Samen met zijn vriendinnetje Amy begraaft het beestje. Amy zegt dat hij best mag huilen. Maar hij wil zich niet laten kennen als zacht eitje.
Dat hij sterk genoeg is kan hij bewijzen als er een griezelig avontuur op hem af komt. Het begint met een app.


‘Het is echt heel cool, kijk!’
Amy kwam naar hem en duwde haar smartphone onder zijn neus. Ze plaatste haar duim opnieuw op het display. Ogenblikkelijk verscheen er op het schermpje een levensechte vampier. Een lijkbleek gezicht kwam tevoorschijn uit een zwarte cape, opende zijn grauwe lippen, en beet met zijn twee lange hoektanden toe. Het leek of de vampier in de duim van Amy beet, als was dat uiteraard gezichtsbedrog.’


Binnen een paar dagen lijken alle kinderen verslaafd te zijn aan die app. Amy zegt dan wel dat het ‘maar’ een app is, en die dus niet kan bijten, maar waarom zitten de anderen dan constant met de telefoon in hun handen, en laten ze zich steeds opnieuw ‘bijten’?
Dylan probeert het ook, maar hoewel hij het ook een prettig gevoel vindt, wil hij de app verwijderen. Hij vindt het eng dat hij ook de neiging heeft om de vampierapp steeds te gebruiken.
Hij laat het zien aan een buurmeisje. Saphira vertelt dat haar vader vroeger games en apps ontwikkelde, maar nu een wetenschapper is. Ze heeft niet zo’n behoefte aan een app. Zeker niet zo een!


Het verjaardagsfeestje van Amy markeert de ommekeer. Dylan heeft Saphira meegenomen, maar iedereen is bezig met zijn telefoon. Dat vindt hij maar stom, hij denkt dat de app gevaarlijk is! Hij wil er van af. Maar dat lukt niet! Dylan gaat op onderzoek uit. Wat voor app is dat eigenlijk? Welk bedrijf heeft het gemaakt?


Saphira vraagt haar vader of hij er iets van weet. Hij blijkt hem zelfs gemaakt te hebben! Maar het is heel onschuldig, zegt hij. Dylan gelooft dat niet. Hij weet Amy over te halen naar het bedrijf te gaan waar Saphira’s vader werkt. De kinderen worden betrapt door de vader van Saphira...
Daar begint een hachelijk en zeer gevaarlijk avontuur.


De lezer weet na het lezen van het voorwoord dat er wel degelijk een vampier wakker geworden is. Hij is gevangen genomen, maar net zo min als de vampier zelf kent de lezer de reden daarvoor. Als de kinderen eenmaal weten wat er speelt willen ze natuurlijk ook een oplossing vinden. Dat blijkt niet zo gemakkelijk. Ze moeten het opnemen tegen een zeer slimme vampier.


Het verhaal is heel bijzonder! Je moet wel thuis zijn in de hedendaagse technologie wil je dit allemaal kunnen verzinnen en het ook nog duidelijk uit kunnen leggen voor de jeugdige lezer! Smartphones, apps, een virtuele wereld, het is een heel eigentijds verhaal, vermengd met een lekker ouderwets griezelverhaal. Tenminste: een vampier is van alle tijden. En deze vampier gaat met zijn tijd mee.
Het is supergriezelig verhaal voor jongeren die daar tegen kunnen. Dus niet voor zachte eitjes…


De bladspiegel is prettig ruim, de stijl niet ingewikkeld, en de hoofdstukken kort. Niet dat je je aan het eind van een hoofdstuk laat tegenhouden om verder te lezen...


"Vampier app' is het 15de griezelboek van Nico De Braeckeleer, én het 5de vampierboek in zijn Vampierreeks van Kramat. Dit boek is volledig los te lezen van "VampierVirus', "Vampierwolf', "Vampier Eiland' en "Vampier Game'.


ISBN  9789462421134  | hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Kramat Junior | januari 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 18 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDansvriendinnen
Deel 1 in de serie Hartsvriendinnen
Nico de Braeckeleer


De drie hartsvriendinnen stellen zich voor middels een vriendenboekpagina. Al vanaf de kleuterschool trekken Fleur, Hanne en Amélie met elkaar op. Nu zitten ze alle drie op dezelfde middelbare school. Ook zitten ze al jaren op dezelfde dansles.
Op televisie is er een danswedstrijd, Danskoorts. Daar zijn voorrondes voor, iedereen mag meedoen. Fleur wil niet, ze is doodsbang als ze in de belangstelling staat. Maar Hanne heeft hen alle drie ingeschreven zonder dat Fleur dat weet!


Het komt niet door haar vriendinnen dat ze tenslotte toch meedoet. Ze wil niet afgaan in de ogen van Mats. Toch is ze niet verliefd op hem. Mats en Hanne, die horen bij elkaar, zoals Amélie bij Axel hoort. Dat Mats daar anders over denkt weet ze niet. Maar Hanne weet dat wel, en als ze kort na elkaar hoort dat zij als enige van de drie niet door is naar de volgende dansronde en dat Mats haar niet wil, zegt ze niets meer tegen haar vriendinnen en ontwijkt hen zoveel mogelijk. Amélie en Fleur begrijpen er niets van. Is Hanne jaloers vanwege de wedstrijd?


Dit is het eerste boek in een nieuwe serie. Nico de Braeckeleer, die mij bekend is als schrijver van griezelige verhalen, schreef  - heel verrassend - een nieuwe serie boeken voor meisjes. Hij deed dat speciaal voor zijn eigen dochters, en laat zien dat hij de psyche van jonge meiden goed doorheeft.
Hij zet drie verschillende typetjes neer:
Fleur is een verlegen meisje, een angsthaas, goed in dansen en dol op dieren. Zij krijgt een poesje in dit boek, maar voorlopig gebeurt er op dat vlak niet meer dan dat het diertje in huis komt.
Amélie is een spontane meid, onverschrokken en af en toe een beetje gek. Zij heeft een slang en een spin als huisdier en is dol op gamen. Vandaar dat ze valt voor de nerd Axel: die wil ook alleen gamen. Hun eerste date is heel grappig!
Hanne komt minder uit de verf. Zij is bang voor slangen, en verliefd op Mats. Zij heeft het zwaar in dit eerste verhaal.


De omslag is roze, het gaat over verliefdheid en dansen: het is duidelijk niet voor jongens geschreven, ook al zijn er hoofdstukjes waarin de meiden chatten en gamen. De tekeningen passen bij het verhaal: zelfs al laten ze die griezelige slang zien, het blijft een 'lieve' tekening. Ik denk, nee, ik wéét, dat deze serie in de smaak zal vallen van jonge meiden!


Nico de Braeckeleer (1974, Dendermonde) is een Vlaamse schrijver en scenarist. Een duizendpoot, bekend door zijn griezelverhalen, en televisiescripts. Ook schreef hij romans voor volwassenen en de jeugdserie 'Boe!kids'.  Hij is werkzaam bij Studio 100, waar hij boekjes schrijft en mee bedenkt (Piet piraat, Mega Mindy, Het Huis Anubis, Dobus, Rox, etc.)


http://www.nicodebraeckeleer.be


ISBN 9789059241428 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Bakermat | januari 2016
Illustraties door Kristel Steenbergen Vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER