jeugd 10-12 jaar

Rick Meijer

Onderschept
F.C. De Madonna's: Deel 1
illustraties: Conz
tekst: Gerard van Gemert & Rick Meijer


'Kom op. Even een schepje erbovenop.' Sara liep langs Myrthe om de hoekschop te gaan nemen en gaf haar een tikje tegen haar rug.'

Met deze openingszin start niet alleen dit boek maar ook een nieuwe serie over meidenvoetbal. We maken dankzij deze zin ook gelijk kennis met twee van de drie hoofdpersonages van het boek Sara en Myrthe, beiden de topspelers van de D1 van FC De Madonna's. Deze vereniging, de naam zegt het al, heeft alleen maar vrouwelijke leden. Daniella is de derde die een belangrijke rol in het boek speelt.

De drie meiden zijn goede vriendinnen en hebben geen geheimen voor elkaar, zeggen ze... Maar als blijkt dat delen uit het dagboek van Myrthe ineens via mailtjes verspreid worden, knijpt Myrthe hem flink. Want in dat dagboek staat ook iets wat niemand weet, behalve zij. En als dat bekend wordt, dan zal niemand meer met haar om willen gaan, dat weet ze zeker! Het is dus zaak er zo snel mogelijk achter te komen wie die mailtjes verspreid. Ze gaan op onderzoek uit en vooral Daniella blijkt erg vindingrijk in het verzinnen van mogelijkheden om achter de waarheid te komen.

Alsof dit nog niet vervelend genoeg is voor Myrthe blijkt Dylan, de jongen op wie ze stiekem verliefd is, ineens met Danique, een erg knap meisje om te gaan. Maar het kan nog erger, Danique wil volgend seizoen bij FC De Madonna's spelen op de plek van Myrthe!
Dit alles maakt dat Myrthe niet echt lekker voetbalt tijdens de trainingen en oefenwedstrijden. Ze maakt domme en akelige fouten, en dat terwijl ze juist in topvorm moet zijn voor de belangrijke wedstrijd waardoor ze kunnen promoveren naar de hoogste klasse. Misschien is die slechte concentratie en dat slechte spel nu net wat degene die de dagboekberichten verspreidt wil bereiken... Of toch niet?

Deze keer is het boek door voetbalboekenschrijvers Gerard van Gemert en Rick Meijer samen geschreven. Toch herken je duidelijke de hand en opbouw van Van Gemert in dit verhaal.
Het boek begint met een voetbalwedstrijd en dat duurde voor mij persoonlijk wat lang maar de echte voetballiefhebbers zullen er van smullen want het wordt wel spannend verteld. Ook zijn de meiden vrij veel geïrriteerd, dat woord wordt tenminste vaak gebruikt. Of dat een vrouwelijke karaktertrek moet voorstellen weet ik niet, maar het was wel opvallend.  De ontknoping was voor mij niet echt verrassend maar ik denk voor meiden van een jaar of ten wél.
Maar verder is het weer een heerlijk verhaal à la Van Gemert, het was weer genieten. Naast het voetballen is er, zoals in alle boeken van Van Gemert, weer een leklker spannend avontuur te beleven.
En Sara mag van mij in alle verhalen blijven, wat een schat van een meid!


ISBN 9789044831177 | Hardcover | 151 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Met zwart-wit afbeeldingen | Leeftijd 10+

© Dettie, 1 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Breekpunt
Grand slam: Deel 1
Rick Meijer


Mats Ketelaar heeft twee dingen waar hij erg gek op is; zijn hond Jelle en tennissen. Gelukkig is zijn allerbeste vriend Stan ook een fanatiek tennisspeler. Ze zijn alle twee supergoed, zo goed zelfs dat ze morgen tegen elkaar moeten spelen in de finale van het clubkampioenschap. Degene die wint mag mee op tenniskamp.

De middag voor de wedstrijd gaan ze nog even een partijtje muurtennis spelen en natuurlijk mag Jelle mee. De jongens zijn in het spel erg aan elkaar gewaagd, hoewel ze een heel andere speelstijl hebben. Natuurlijk zijn ze in hun hoofd bezig met de wedstrijd van de volgende dag...


Stan sloeg als eerste tegen de bal. 'Ben je al zenuwachtig voor morgen?'
'Je weet het toch, ik maak je helemaal in.' Mats probeerde stoer te kijken, maar dat liet hij liever aan Stan over, die was daar veel beter in dan hij. 'Nee, joh, zuchtte Mats. 'Jij mag dan harder slaan dan ik, maar ik ben veel technischer.'
Stan begint te lachen. 'haha, in je dromen.'


Toch heeft Mats wel gelijk maar dat maakt hun wedstrijden ook altijd zo spannend. Tijdens het oefenen komt Nikki, het leuke meisje uit hun klas waar Mats een beetje verliefd op is, even langs. Zij is ook een heel goede tennisster en staat ook in de finale. Ze belooft, tot groot plezier van Mats, dat ze de volgende dag naar hun wedstrijd zal komen kijken. Maar opeens zien ze tussen de bomen een oude, gerimpelde, bleke man staan, die naar het drietal staat te gluren. Het is Maffe Marinus, er worden rare verhalen over hem verteld. De kinderen vinden hem een beetje griezelig en gaan maar gauw naar huis.

De volgende dag denken ze niet meer aan Marinus, want er moet een finale gespeeld worden. Mats is blij dat zijn ouders, zusje en Jelle er ook zijn. De wedstrijd is bloedspannend, de zenuwen gieren Mats door zijn keel, en de beste van de twee wint.
Eenmaal weer thuis ontdekt Mats dat Jelle weg is en Jelle blijft weg. Hij was toch met zijn ouders meegegaan? Maar zijn ouders dachten dat Jelle met Mats was meegelopen. 
Mats is er beroerd van en mist het dier verschrikkelijk. Natuurlijk gaan ze hem zoeken en Mats is blij dat Nikki ook meedoet aan de speurtocht. Die Maffe Marinus zal er toch niets mee te maken hebben? Hij keek zo raar... Of weet hun vervelende klasgenoot Robert meer van Jelles verdwijning?


Wat volgt is een heerlijk spannend avontuur. Mats heeft het maar druk met alles want tussen het zoeken door moeten er ook nog eens een verschillende tenniswedstrijden gespeeld worden en hoe kan het toch dat hij steeds denkt dat hij Jelle hoort?

Dit eerste deel uit de nieuwe Grand Slam serie is me goed bevallen. Rick Meijer heeft van dit verhaal een mooie mix gemaakt van spanning, avontuur, humor, ernst, een beetje liefde en... tennis natuurlijk. Mats en Stan hebben een heel eigen karakter, waardoor ze elkaar mooi aanvullen. Enkele bijfiguren zoals 'slome' Tom geven het verhaal een vermakelijke, luchtige toets. Fijn boek.


'Wat een avontuur, of niet Mats?' zei Mats' vader vanachter het stuur.
Mats bleef met een lach naar buiten kijken. 'Op naar het volgende, pap.'

ISBN 9789044830422 | Hardcover | 108 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2017
Met voorwoord van Gerard van Gemert | Leeftijd 10+

© Dettie, 6 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER