jeugd 10-12 jaar

Judith Eiselin

http://www.juditheiselin.nl

 
jeugd 12Hij & ik


De moeder van Rosalie komt op een dag met een afschuwelijke plant thuis die ze gekregen heeft. Om van het ding af te zijn moet Rosalie het maar aan de nieuwe buren geven en dat is de start van de vriendschap tussen Zeger en Rosalie.
Het is vakantie en alle vriendinnen van Rosalie zijn weg, zodoende trekt ze veel met Zeger op. Maar... Zeger is wel een beetje raar. Hij draagt heel nette kleren, als een volwassene, en praat heel netjes, zelfs een beetje ouderwets en hij bouwt modelvliegtuigjes... Toch vindt Rosalie hem wel erg aardig en leuk.
Maar dan begint school weer, ze moeten alletwee naar de brugklas en Zeger blijkt toch wel heel erg anders te doen en er uit te zien dan de rest.
Rosalie hoort al gauw bij de groep populaire meisjes, en deze vinden Zeger maar een weirdo. Rosalie wil er graag bij horen maar toch vindt ze het ook naar dat ze net doet of ze Zeger niet kent. Buiten schooltijd gaan ze ook minder met elkaar om.
Het gekke is dat ze Zeger wel alles duft te vertellen, bijvoorbeeld dat ze soms doet alsof haar fiets leeft, en zo vertelt ze hem nog veel meer fantasieën of dingen die ze ziet. Ze kan ook lekker lachen met Zeger maar toch schaamt ze zich ook voor hun vriendschap tegenover haar klasgenoten.
"Zeger en ik werden twee keer twee mensen. Soms leek dat een beslissing te zijn. Dan weer vond ik dat ik er niets aan kon doen. Op school was het al gauw alsof we elkaar helemaal niet kenden, we wisselden geen woord, geen blik. Thuis deelden we een wereld…"


Het thema is: Hoe ver ga je als je er bij wil horen, moet je met alles meedoen, ook al vind je het helemaal niet leuk?
Zeger zondert zich helemaal af wat ook niet goed is en Rosalie probeert té hard om er wél bij te horen.
Het boek leest lekker weg, erg leuk zijn de gedachtenkronkels van Rosalie, alleen het eind was wat abrupt, ik had wel willen weten hoe het verder gaat met Zeger en Rosalie.


isbn 978 90 8949 002 5 deel 12 uit de Kidsbibliotheek, Lemniscaat, 12 jaar en ouder

© Dettie, januari 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Hij & ik


De twaalfjarige Rosalie moet haar vakantie thuis doorbrengen, omdat haar ouders geld opzij moeten leggen voor hoognodige verbouwingen. Ze verveelt zich, haar beste vriendin Saskia is niet alleen wél op vakantie, maar ze hadden vlak voor haar vertrek ook nog ruzie en Rosalie weet niet of het nog goed komt. Na de vakantie gaan ze allebei naar dezelfde middelbare school.
Op een dag komt haar moeder thuis met een hele rare plant, en omdat ze niet goed weet wat ze er mee moet geeft ze hem aan Rosalie om hem als welkomstcadeautje naar de nieuwe buren te brengen. Zo ontmoet ze Zeger, een jongen die net zo oud is, naar dezelfde school zal gaan, maar die bepaald niet is zoals de andere jongens die Rosalie kent. Hij leest graag, en is erg in allerlei dingen geïnteresseerd. Ze kan heel goed met hem over van alles en nog wat praten. En zo brengt ze deze vakante veel tijd door met Zeger. Dan begint school.
Saskia, haar vriendin, gelukkig is ze dat nog steeds, en zij komen ook bij elkaar in de klas. Waar ook de knappe Ramon zit, op wie elk meisje valt, en Zeger. Die is al snel de dupe van allerlei pesterijen, omdat hij zo anders is.
Tot haar schrik merkt Rosalie dat ze op school Zeger uit de weg gaat, soms zelfs ook om hem lacht. Maar thuis is hij nog steeds haar vriend. Dat kan natuurlijk zo niet doorgaan...
Dit is een thema waar al veel over geschreven is, en ook de manier waarop Eiselin het aanpakt brengt geen verrassingen met zich mee. Een lekker leesboekje dus, niet bijzonder.


isbn 978 90 8949 002 5 deel 12 uit de Kidsbibliotheek, Lemniscaat, 12 jaar en ouder

© Marjo, februari 2008

 
jeugd 12De echte Floor


Floor is 15, zit op het VWO. Een echte puber, bezig met uiterlijk en jongens. Ze wordt verliefd op Daniel, en wat leuk voor haar: het is wederzijds. Ze kan het haast niet geloven, en verwacht dan ook dat hij haar zo weer zal laten vallen. Maar de eerste test doorstaat hij grandioos.
Omdat Floor met haar moeder heeft afgesproken dat ze een maand zal wachten voor ze de pil gaat slikken, moet ze dus ook een maand zal wachten voor ze echt gaan vrijen. Daniel moppert wel, maar blijft haar bellen en opzoeken. Hij gaat zelfs mee naar de dokter, als de maand voorbij is...
Het enige dat hij niet leuk vindt is dat ze, met haar vriendin Jasmijn, bij de toneelclub gaat die op school door een knappe leraar gegeven wordt. Maar Floor houdt vol, vooral omdat ze goed blijkt te zijn in acteren. Ze kan meer dan ze dacht.
Dan verdwijnt Daniel ineens. Drie dagen lang is hij onbereikbaar en als hij terugkomt blijkt hij met zijn vader in Amsterdam geweest te zijn. Harko, de vader, is een machomannetje met een vrijgevige hand en een protserige auto en... hij is het voorbeeld van Daniel. Is dat de reden dat Daniel nog met zijn vroegere vriendin blijkt af te spreken? Hij wil geen gebondenheid zegt hij, maar hij houdt wel van Floor.
Maar Floor wil wel zekerheid.


Tienerchicklit? Vooral meiden van 12 tot 15 zullen zich hier herkennen. Het is een boek in de 4ever reeks, een vervolg op de Vlinderreeks. Geen diepgaande problemen, een makkelijk boek.


Hardcover | 128 Pagina's | Leopold B.V. | 1ste Druk ISBN10: 9025846157 | ISBN13: 9789025846152
Vanaf 12 jaar

© Marjo, september 2007

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 
jeugd 10De 1001 geheimen van Eva Zout


Eva zit in groep 8. Daar zit ook haar vriendin Eva. Omdat deze Eva Peper heet met haar achternaam wordt de eerste Eva Eva Zout genoemd. Zij is de ik-figuur. Ze kan goed leren, en heeft opvallend rood haar. Ze is het mikpunt van pesterijen, vooral door Farouk...


Als het verhaal begint zit Eva Zout nog vol dromen over spion worden, ze doet niets liever dan mensen bespioneren, en geheimen delen met Eva. En er is iemand die steeds belt en dan ophangt. Ze is vast van plan om uit te zoeken wie dat toch is.
Dan gaat haar moeder een weekend weg met haar vriendin Inge. Een `herijkweekend`.
Eva denkt dat ze dat weekend veel tijd zal doorbrengen met haar eigen vriendin. Maar alles loopt anders. Eerst ontdekt Eva dat haar ouders een baby verwachten. Waarom hebben ze haar dat niet verteld?
En ineens is Eva Peper verliefd, en nog wel op Farouk!! En ze begint mee te doen aan de pesterijen. En Eva ziet haar vader zoenen met Inge.. Alles loopt verkeerd. Ze loopt weg..en ook dan blijkt de wereld anders in elkaar te zitten dan ze dacht. Er zijn zoveel geheimen...


Een meisje ontdekt dat de wereld niet zo simpel is. Een leuk gegeven. Ook de manier waarop Eva alles onder ogen ziet, het zou zomaar de reactie van een normaal meisje kunnen zijn. Er worden geen oplossingen geboden, en ook dat is eigenlijk heel realistisch...


Hardcover | 128 Pagina's | Querido Kinderboek | 2006 ISBN: 9045102986 vanaf 10 jaar

© Marjo, oktober 2006

Lees de reacties op het forum, klik HIER