jeugd 10-12 jaar

Ben Golob

http://www.bengolob.nl

 
jeugdHet Land van Zwach


Wanneer hij het papier heeft los gefrunnikt staat er een wit doosje voor hem. Er ligt een briefje bovenop. Het vergeelde papier kraakt als hij het openvouwt; het lijkt eeuwenoud. Boven aan het blad staat in sierlijke letters: ‘Beste Tim, zorg alsjeblieft goed voor deze Calawab. Je ziet ze niet meer zoveel. Groeten, Berlius.’ De rest van het blad is leeg.


Het zal je maar gebeuren, je bent twaalf en op de dag dat je ouders op vakantie gaan, krijg je een mysterieus pakje thuisbezorgd. De afzender is ene ‘Berlius’, maar die ken je niet. De inhoud is een brief en een Calawab, een pluizig beestje zo groot als een tennisbal, dat piept, praat, van kleur verandert, vliegt en vonken schiet.
Dit overkomt Tim. En dat is nog maar het begin!


De Calawab brengt Tim in het grauwe, onheilspellende Land van Zwach, dat in de greep is van de zwarte magiër Kobol.
Tim ontmoet Berlius, de voormalige leider van het Land van Zwach. De oude tovenaar is door Kobol verslagen en zit in een schilderij gevangen. Alleen hij kan zijn land van Kobol en de duisternis bevrijden. Maar niet zonder hulp. Daar heeft hij Tim bij nodig!
Tim besluit Berlius te helpen, maar hij weet niet wat hij zich daarmee op de hals haalt...


Dit boek is het debuut van Ben Golob
(Uitgeverij Solo, ISBN 90 76268 62 2)

Dettie, 30 Juli 2004

Lees de reacties en de vragen aan en de antwoorden van de schrijver zelf!

 

Het Land van Zwach


Tim ontvangt een vreemd pakketje: er zit een pluizig bolletje in dat beweegt, en praat! Nou ja, praat, Tim hoort het stemmetje in zijn hoofd. Het ding heet een Calawab, en het kan toveren. Het tovert Tim naar een een andere wereld, het land van Zwach, waar hij getuige is van een 'gevecht' tussen ene Berlius, en een akelige man met een helm op, die een kooi, met daarin de Calawab, vasthoudt. Hij slingert die kooi in het moeras...
Er steekt een sterke wind op, die de man op de grond doet vallen, de helm rolt in Tims richting. Een van zijn helpers raapt de helm op, geeft hem terug aan zijn baas, die hij Kobol noemt. Maar er is een stuk van de helm af, een goudkleurige vleugel, en als Tim die pakt voelt hij tintelingen. En een stem klinkt in zijn hoofd: "gebruik de vleugel en red de Calawab".
En dat is het begin van een groots avontuur: Tim blijkt de helper geworden te zijn van de tovenaar Berlius, die gevangen zit in een portretlijst. Het is de bedoeling dat hij Kobol gaat verslaan en Berlius bevrijdt. Hij heeft de hulp van de Calawab, en hij vindt een vriendinnetje Isoba. Zal het hen lukken?


Het is een vrij spannend boek, maar ik mis de humor. Ik weet niet hoe kinderen dit beoordelen.

Uitgeverij Solo, ISBN 90 76268 62 2

© Marjo, 27 september 2005