jeugd 10-12 jaar

Carry Slee

http://www.carryslee.nl

 

Spijt!
scenario: Ahmad Resj
Tekeningen: Ralf van der Hoeven
Carry Slee

In de jaarlijkse Week Tegen Pesten (eind september) werd een heruitgave van Spijt! het bekende boek van van Carry Slee uitgebracht. Eerder was er al de film en een musical, nu dus ook een stripboek. Het boek verscheen in 1996, en is nog steeds actueel.


Voor wie het verhaal nog niet kent, in het kort:
David is een jongeman die toekijkt terwijl een klasgenoot gepest wordt. Ook als de pesterijen erger en erger worden doet hij niets om het slachtoffer, Jochem, te helpen. Als die jongen het niet meer aan kan en tot een drastische daad overgaat, krijgt David spijt. Te laat dus.


Behalve dat het onderwerp nog steeds actueel is en een nieuwe uitgave nuttig blijft, is er ook de overweging dat een stripboek misschien makkelijker opgepakt wordt in deze tijd van ontlezing.
Het verhaal is hetzelfde gebleven maar op details toch anders. Zo is David hier een gekleurde jongen. En door de flitsende kleurrijke tekeningen van Ahmad Resh doet het geheel ook eigentijdser aan. Plaatjes zijn bovendien meedogenloos, ze laten niets aan de verbeelding over: het is overduidelijk wat er gebeurt. Hoe Jochem door iedereen, zelfs de leraren, vernederd en in elkaar geslagen wordt.


Het verhaal spreekt jongeren nog steeds aan, en dat zal dit stripboek zeker ook doen.
Het boek Spijt! won in 1998 de Prijs van de Jonge Jury en werd in 2013 verfilmd. Het boek is zo’n succes, dat in 2022 de 50e druk van Spijt verscheen!
Carry Slee ontdekte tot haar verrassing dat ze zelf ook afgebeeld is in de strip.


Carry Slee (1949, Amsterdam)  is de meest bekende kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.


Ahmad Resh begon zijn schrijfcarrière in 2013, toen zijn eerste Disney-scenario bij weekblad Donald Duck werd aangekocht. Vervolgens ging hij als freelance redactiemedewerker bij het vrolijke weekblad aan de slag en sindsdien ging zijn loopbaan in sneltreinvaart. Zo vertaalde hij onder andere stripboeken, schreef artikelen en columns voor bladen en kranten. Momenteel werkt hij aan meerdere (strip)boeken.


Ralf van der Hoeven volgde een opleiding aan het Grafisch Lyceum en een opleiding Illustratie aan de Hogeschool van de Kunsten. In 2020 debuteerde hij met zijn eerste stripboek. Vervolgens maakte hij strips en illustraties voor onder andere Lakoro BVBA, Reboot Comics en Dark Dragon Books.


ISBN 9789048863082 | Paperback | 48 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 22 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Fake!
Carry Slee

Max’ ouders zijn gescheiden, waarna zijn moeder is gaan drinken. Max wil niets te maken hebben met de nieuwe vriendin van zijn vader, en is woest als zijn vader het ouderlijk huis wil verkopen om een ander huis met haar te kunnen kopen. Bovendien raakt hij dan zijn lucratieve baan kwijt: hij is namelijk met zijn vrienden Levi en Ahmed in de schuur een toko begonnen waar ze fietsen en brommers repareren, met het gereedschap van zijn vader. Zijn vrienden weten niets van de problemen thuis.


Max is verliefd op Olivia, maar het lijkt niet wederkerig. We lezen dat het wel zo is, maar Olivia mag van haar vader niet ook nog eens een vriend hebben, ze zit al op een toneelclub en op school gaat het niet zo best. Haar tegenspeler op die club is Emiel, met wie ze het best kan vinden. Te goed naar Max zijn zin.
Wat hij niet weet: Emiel is homo, maar durft niet uit de kast te komen omdat zijn vader een homohaat koestert. Dus vertelt hij thuis dat hij verkering heeft met Olivia. Dat wakkert de jaloezie van Max nog meer aan. Alleen de meisjes weten hoe het echt zit.


Mila heeft verkering met Levi, en is boos op haar ouders als ze hoort dat ze hoogstwaarschijnlijk met het hele gezin gaan verhuizen naar een andere stad. Als Levi ziet dat Emiel dikke maatjes lijkt te zijn met Mila trekt hij verkeerde conclusies. Emiel pikt alle meiden in! Ze – Levi en Max - zullen hem eens een lesje leren!
Het wordt een lichte schermutseling en de jongens zetten niet door.
Helaas gebeurt er iets ergs: Emiel, die gewend is aan pesterijen, rent wel bang weg, en komt ongelukkig ten val. Hij belandt in het ziekenhuis, in coma.


En dan komt het hoofdthema van het boek ter sprake: een klasgenoot heeft dit allemaal gezien, en het gefilmd. Het leek hem een goed idee om er een lopend filmpje van te maken. Daarin lijkt het alsof Levi Emiel schopt, waardoor Emiel ten val komt. Ruben plaatst dat op YouTube.
Als hij beseft dat het niet zo’n goed idee was, is het al te laat: het filmpje is ontelbare malen gedeeld, en alles loopt uit de hand.  De politie komt op school, Levi wordt geschorst en bedreigd.
Dat het filmpje fake is, gelooft niemand meer…


De kracht van Carry Slee is dat ze haar doelgroep goed aanvoelt. Als ze schrijft voor kinderen op basisschoolleeftijd zitten haar verhalen vol fantasie, met avontuur en in het geval van Juf Braaksel zelfs met een tikje magie. In deze verhalen begint de realiteit langzaam binnen te sijpelen.
Maar de belevingswereld van tieners is anders dan die van jongere kinderen, dus als de doelgroep ouder is, op weg naar de volwassenheid, verandert ook de toon van haar verhalen. Die worden puur realistisch met alle problemen die zich in het leven voor kunnen doen: drugs, drank, pesten, scheiden, homoseksualiteit, en nog veel meer. In de moderne wereld spelen ook nog de risico’s van de moderne media. Ook dat behandelt Carry Slee, alsmede de innerlijke rijping: tieners komen voor keuzes te staan, beseffen meer en meer dat de wereld niet om hen alleen draait.  
Al zijn de problemen velerlei, haar stijl is zodanig dat haar boeken de jeugd zeer aanspreken.


Carry Slee (1949, Amsterdam) is van kind af aan bezig geweest met verhalen: eerst voor haar knuffels, later voor haar leerlingen.
Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte.
Carry Slee heeft meerdere prijzen op haar naam staan; zo won zij negen keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de prijs van de Jonge Jury. En in oktober 2016 kwam daar de Gouden Boekenstapel bij: vijf miljoen van haar boeken zijn er al verkocht.


ISBN 9789000376520 | Hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Overamstel | mei 2021
Leeftijd: 12+

© Marjo, 1 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt#Laatste vlog
Carry Slee


Noud en Gijs zijn de beste vrienden. Gijs heeft verkering met Femke, maar hij is nogal jaloers aangelegd. Het is al vaker gebeurd dat het uit was, maar steeds raakte het weer aan. Tot nu dan.

Gijs heeft zijn vriendin betrapt op een innige omhelzing met Jesse, en hij wil niet geloven dat Femke en Jesse gewoon vrienden zijn.  Het is nu klaar: alles wat hij ooit heeft gekregen van Femke moet verbrand worden. Het is tegen zijn zin, maar Noud helpt. Maar het blijkt een zeer domme actie: Gijs belandt in het ziekenhuis, en de vriendschap is voorbij. Noud begrijpt het wel: hij is erg laf geweest, maar dat Gijs er voor zorgt dat iedereen op school hem met de nek aankijkt, vindt hij vreselijk!


Femke en Roos zitten bij hen in de klas. Terwijl Femke net als de anderen meteen bereid is om Noud te veroordelen, twijfelt Roos. Oké, ze is verliefd op hem, maar ze gelooft hem als hij vertelt dat hij er spijt van heeft. Hij is geen lafaard, zegt hij, maar hoe moet hij dat bewijzen


Roos is fanatiek op Instagram, ze maakt artistieke foto’s, en post die daar. Ze krijgt altijd een heleboel likes. Als Noud haar vraagt een filmpje te maken van een actie waarbij hij laat zien dat hij geen watje is, om op YouTube te zetten, inspireert dat Gijs en Jesse om ook filmpjes te maken, en Roos filmt ook voor hen. Maar ze gaan wel erg ver!
In Roos’ leven verandert nog meer: ineens komt Susan, de dochter van haar stiefvader bij hen wonen en ze doet helemaal niet aardig. Er is iets met haar aan de hand en het heeft te maken met al dat geld dat ze steeds maar leent.
Noud die wil bewijzen dat hij heus wel moedig is, en Roos die er achter wil komen wat er met Susan aan de hand is. Hoe komen die twee bij elkaar?


Eigenlijk is Roos degene waar alles wat er in het boek gebeurt om draait. Ze heeft persoonlijk geen problemen, maar raakt wel betrokken bij de sores van anderen. En omdat ze zo aardig is, wil ze iedereen helpen. Haar tegenpool is Gijs, die nogal een kort lontje heeft, en snel met een oordeel klaar staat. Het kost heel wat moeite om hem zijn fouten in te laten zien.


In een snelle opeenvolging van gebeurtenissen waarbij ook de personages nauwelijks tijd hebben om even na te denken volgt het ene probleem op het andere dat de wereld nog niet uit is. Spannend is het zeker, maar het is wel een opeenstapeling van misverstanden, foute beslissingen en ongelukjes. Gelukkig is er die verstandige Roos en wordt het allemaal wel opgelost! Qua stijl is het verhaal nauwelijks een uitdaging: het leest als een trein. Maar dat is wat de doelgroep lekker vindt om te lezen.


Carry Slee (1949, Amsterdam) was dramadocent in het middelbaar onderwijs, en de lijst met boeken die ze geschreven heeft is indrukwekkend. Ze schreef voor diverse leeftijdsgroepen en veel films zijn verfilmd. Zou met #Laatste vlog ook zomaar kunnen.


ISBN 9789048839377 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Overamstel | augustus 2017
Leeftijd 12+

© Marjo, 21 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVerdacht
Carry Slee


Tess, Rachel, Victor en Brahim zitten in de tweede klas. Tess en Victor zijn al een half jaar een stelletje, en de andere twee vinden hen soms nogal klef, maar met z’n vieren zijn ze toch een hecht vriendengroepje. Dan wordt er een roofoverval gepleegd op een juwelier, die na een paar dagen komt te overlijden. Als de politie bewijzen aan het verzamelen is wijst alles naar één dader: de vader van Tess. 


Het is notabene Tess zelf die het eerste bewijs in handen van de politie speelt. Als zij met haar vriendengroepje een filmpje aan het maken is voor een opdracht van school, heeft ze net voor de overval ter plekke gefilmd. Ze brengt het filmpje naar het politiebureau, niet wetend wat ze daar mee aanricht.
Er is namelijk op te zien dat de man die achter het stuur zit van de vluchtauto, net zo’n bijzonder horloge heeft als de vader van Tess. En als de politie de vluchtauto aantreft, vinden ze een aansteker met de vingerafdrukken van Tess haar vader er op.
Het gaat niet goed met haar vader, weet Tess, hij is werkeloos, en haar moeder moet zelfs geld lenen bij oma om de schulden te kunnen betalen. Maar een roofoverval plegen? Dat zou haar vader nooit doen! Dat weet ze zeker! Maar hij wordt wél opgepakt...


‘Dit is wel een bijzondere dag,' zegt de man als ze klaar zijn. ‘Nu ben ik een filmster en vanochtend voelde ik me ook al heel belangrijk. Ik kreeg namelijk de politie op bezoek. Het ging over de overval op de juwelierswinkel. [...] In de auto hebben ze een aansteker gevonden. Ze denken dat de dader die hem mist een nieuwe heeft gekocht, zodat het niet opvalt dat hij hem kwijt is. Of ik er de laatste dagen een heb verkocht, vroegen ze. Nee, zei ik. En ze zijn nog niet weg of er komt een man binnen. Een aardig type. Wel een beetje nerveus. Wat denken jullie? Hij koopt exact dezelfde aansteker!’


De omgeving van Tess is er zeker van dat niet alleen de vader van Tess een misdadiger is, maar Tess zelf wordt ook al snel van diefstal beschuldigd. En op school wordt ze uitgemaakt voor dochter van een moordenaar. Ze wordt met de nek aangekeken en nageroepen.
Maar ze kan toch wel rekenen op haar vriendengroepje? Victor, Brahim en Rachel? Zij zullen haar toch wel steunen?


Carry Slee won negen keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer die van de Jonge Jury. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan 4,5 miljoen exemplaren verkocht.
Wie haar boeken voor de oudere jeugd wil lezen, kan er van uit gaan dat het geen dolle boel gaat worden. Er is altijd iets ergs aan de hand.
Hier gaat het om vriendschap in een brede zin. Hoeveel is de vriendschap waard? Gaan ze echt voor elkaar door het vuur? Is hun vertrouwen in elkaar groot genoeg?


Het is niet zo moeilijk om te raden dat er van alles fout loopt voor Tess, maar het is wel de vraag of het ook weer goed komt. Natuurlijk komt er nog andere thematiek aan de orde, allemaal items die belangrijk zijn voor jongeren.
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, zodat we een goed beeld krijgen van de achtergronden van de vier vrienden.
Dat wordt weer smullen voor de jeugd.


ISBN 9789048834488 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2016
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 30 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat heb ik weer!
Superromantisch Liefdesboek van Britt & Masja
Carry Slee & Masja


Als jong en zeer romantisch meisje kon ik heerlijk wegzwijmelen bij beeldromannetjes en vaak tekende ik plaatjes na uit die boekjes. Die getekende prins op het witte paard was het toch wel helemaal... Ook de Tina was favoriet al was die meer voor jongere meisjes.
Bij het bekijken en lezen van dit boek komt dat gevoel weer terug. Britt en Masja hebben ook een pagina in de Tina en de kleurplaten die er in staan doen wel denken aan de beeldromannetjes.
In dit Superromantisch Liefdesboek boek staan allemaal meidendingen die je toentertijd ook allemaal erg belangrijk vond en antwoord gaven op de vele vele vragen die je had. Bijvoorbeeld: Hoe voelt verliefd zijn eigenlijk? Hoe weet je dat je verliefd bent? Hoe kun je zorgen dat iemand verliefd op jou wordt? Wat doe je als je liefdesverdriet hebt?  enz.
Britt, bekend van de vier 'Dat heb ik weer' boeken, geeft overal antwoord op. Ook vertelt ze het mooie verhaal over hoe erg ze in de war was toen er een nieuwe jongen in haar klas kwam. waarom kreeg ze steeds een rood hoofd als hij naar haar keek en waarom droomde ze dat ze samen stonden te zoenen? Ze is stapelgek op haar vriend Dave, dus waarom heeft ze dan van die vreemde gevoelens als ze Daniël ziet?


Naast dit bovenstaande staat er nog veel meer in dit boek. Je kunt kijken of het sterrenbeeld van die jongen die jij zo leuk vindt wel bij die van jou past.  Je kunt ook  jouw vriend letterlijk versieren dankzij de romantische versieringen die in het boek staan. Je kunt ze uitknippen en rond een foto van hem plakken. Verder staan er veel tips en testjes in, bijvoorbeeld over romantische uitstapjes, beautytips, weetjes over zoenen, heel lekkere recepten om jezelf en je lover te verwennen en nog veel meer.

Dit tweede in deze vorm uitgegeven 'Dat heb ik weer!' boek is een echt zwijmelboek vol romantiek geworden. Britt plaatst doorheen het boek korte berichtjes getiteld 'Dat heb ik weer!' waarin de testjes staan of dingen die ze beleeft heeft. Elke keer reageren drie dezelfde personen daarop waardoor je als lezer zelf ook na kunt gaan denken en een mening kunt vormen over wat er in het berichtje staat.
Zelf vind ik het wel apart dat er kleurplaten en romantische slingers die je zelf kunt inkleuren in staan die totaal niet kinderachtig zijn. Ergerlijk vind ik dat Britt steeds egt schrijft in plaats van echt. Maar daar zullen fans van de populaire Britt zich weinig van aantrekken. Sterker nog, superromantische meiden zullen heel erg genieten van dit fraai verzorgde boek.

(Masja is de dochter van Carry Slee, Britt is de hoofdpersoon in de 'Dat heb ik weer' boeken)
http://masjavandenberg.nl
http://www.carryslee.nl
http://www.dathebikweer.com

ISBN 9789049925451 paperback met flappen108 pagina's Uitgeverij Pimento augustus 2012
Vanaf 10 jaar

© Dettie, 2 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat heb ik weer!
Megacool opkikkerboek van Britt en Masja

Carry Slee & Masja


Een boek voor meiden die weleens een dipje hebben en een opkikkertje kunnen gebruiken. Britt is de hoofdpersoon van de Dat heb ik weer! serie van Carry Slee en Masja is de dochter van Carry Slee.


Het boek begint met tips over flirten. Hoe flirt je eigenlijk met die leuke jongen... Er staan allemaal tips van meiden in die je verder kunnen helpen met flirten. Daarna is er uitleg over astrologie en elk sterrenbeeld wordt uitgebreid besproken. Je kunt denken, 'dat kan ik in elk tijdschrift lezen' maar wel bijzonder is de romantische kleurplaat die bij elk sterrenbeeld staat. Het zijn echt kleurplaten voor oudere meiden.
Het hele boek staat verder boordevol met tips zoals auditietips en opkikkertips en natuurlijk mailtjes en nog meer tips maar dan van Britt in de vorm van 'Dat heb ik weer!' berichtjes.
Er staat ook nog een vrolijk verhaal in over Britt, Puck, Dave en... de heel bijzondere Lucky! Ze beleven weer heel wat met z'n allen.


Achterin het boek staan nog allemaal dingen die je zelf kunt maken zoals een mooie wikkelrok of het BF (Best Friends) spel dat bestaat uit kaartjes met vragen en de voorkant kun je zelf inkleuren. Ook kun je een CD-hoesje maken voor iemand die wel een opkikkertje kan gebruiken en een heel mooie rand voor een fotolijstje dat je zelf kunt inkleuren en daar kun je dan een leuke foto van jou met je BF instoppen of iets anders en dat cadeau geven (of zelf houden). Of een leuk etiket om je waterflesje er leuker uit te laten zien. Ook staan er allemaal troostrecepten in. Wat dacht je van een lekkere chocolade-laagjes-taart?


Persoonlijk word ik een beetje moe van dit soort boeken met al dat gebabbel en die tips, mailtjes en losse blokjes. Het schrijven van egt in plaats van echt... vind ik écht vreselijk. Het langere verhaal over Britt springt erg van de hak op de tak, aanvankelijk dacht ik dat er stukjes vergeten waren. Uiteindelijk blijkt het verhaal wel te kloppen maar er is elke keer even verwarring.
Maar toch is dit boek minder 'erg' omdat het niet als leesboek is aangekondigd maar als doeboek en dan weet je dat je geen verhaal aan één stuk kunt verwachten.
Apart vind ik de kleurplaten, geen beertjes of poppetjes maar mooie romantische tekeningen. Daardoor vind ik het boek toch een dikke plus waard.
Er staat zo enorm veel in het boek om te doen, te lezen en te maken, er zit zelfs in de achterflap een enorme retro-bloemenposter die je kunt inkleuren, dat je gewoon vergeet waarom je verdrietig of in een dipje was en vanzelf weer vrolijk wordt. Het is daardoor wel een opkikkerboek geworden.


ISBN 9789049925109 Hardcover 128 pagina's Carry Slee november 2011
Vanaf 12 jaar

© Dettie, 25 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat heb ik weer! 3
Carry Slee


Flaptekst: Britt heeft het eindelijk goed voor elkaar. Ze gaat met Dave, de knapste en liefste jongen van haar school, met wie ze ook de hoofdrol speelt in een nieuwe bioscoopfilm. En de band Crazy Ontbijtkoek, waarvan ze manager is, begint succes te hebben. Oké, haar vader staat op het punt naar Japan te emigreren, haar moeder is meer dan ooit verliefd op Blok Geitensok, de grootste loserleraar ever, en er doen gemene roddels de ronde over Noah, met rampzalige gevolgen voor Crazy Ontbijtkoek. En wat doet de superknappe Melanie de hele tijd in de buurt van Dave? Voor Britt het weet, zit ze tot over haar oren in de problemen. Hoe redt ze zich hier nu weer uit?
Dat heb ik weer! Crazy ouders, mega misverstanden en een valse gossip queen is het derde deel over het leven van publiekslieveling Britt. Evenals de eerste twee delen bevat dit boek testjes die de lezer zelf kan maken en grappige blogs van Britt.

---------------


Eigenlijk dacht ik over dit boek hetzelfde... Dat heb ik weer! Wéér zo'n boek...
Carry Slee spreekt heel veel meiden aan en daar gaat het natuurlijk om en het is geweldig dat ze zoveel meiden aan het lezen heeft gekregen, maar moet het allemaal zo veel van hetzelfde zijn?  Vlotte meiden, leuke jongens, probleempje hier, probleempje daar, zoenen en kleren en vervelende jaloerse toestanden om jongens. Niet alleen Slee schrijft zulke boeken maar er verschijnen zoveel (teveel) van dit soort verhalen en allemaal zijn ze zo nietszeggend. En allemaal gebruiken ze dezelfde trucjes met lijstjes, mailtjes, testjes... We worden er mee platgegooid in de meidenboeken. Het is een concept dat werkt maar het is zo nietsig en niet erg origineel meer.
Carry Slee wint de ene na de andere prijs. Dat is leuk voor haar maar ik vraag me toch steeds af, worden meiden nu echt blij van aldoor dit soort boeken? Komen na het zoveelste deel die verhalen niet hun keel uit? Dit is alweer deel drie en eigenlijk is het concept precies hetzelfde als de voorgaande twee boeken alleen is het verhaaltje wat anders. Ik word zo moe van al dat gebabbel van Britt en haar vriendinnen.
Dit bovenstaande geldt trouwens voor heel veel meidenboeken. Maar het idee werkt en de boeken verkopen als een trein, meiden smullen ervan.
Mijn zegen hebben ze, maar ik hoef niet meer. Gelukkig ben ik de doelgroep niet.


Voor nog meer testjes en weetjes kun je naar de website http://www.dathebikweer.com


ISBN 9789049923877 Hardcover 207 pagina's | Carry Slee | maart 2010
Vanaf 10 jaar

© Dettie, februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

De kinderen van De Grote Beer
Verhalen uit groep 7 + 8
Carry Slee


Het eerste verhaal Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers is het spannende verhaal over leerlingen van groep zeven die in de klas van meester Tom zitten. De meester is in tegenstelling tot hun vorige meester Karel helemaal niet sportief maar hij maakt wel heel mooie foto's. Ze hebben nu zelfs een donkere kamer op school waar de kinderen foto's mogen ontwikkelen.
Ze zitten nog maar drie weken op school en weten nu al, dankzij meester Tom, hoe ze een mooie foto moeten maken. Maar die dag letten ze niet goed op want morgen begint de driedaagse schoolreis.
De volgende dag verzamelt iedereen zich op het schoolplein en dan vertrekken ze naar de Bonte Specht... op de fiets nog wel. Arme meester Tom.
Diezelfde avond wordt er een dropping gehouden. Lisa, Frank, Sid en en Duko zitten in dezelfde groep. Ze worden ergens gedropt in het donker en Sid weet een korte weg zegt hij, dwars door het bos. maar Sid haalt een flauwe grap uit en Lisa en Frank blijven zonder zaklantaarn achter. Daar staan ze, midden in het bos, zonder lamp. Ze weten helemaal niet waar ze zijn en dan ontdekken ze ook nog allemaal dierenklemmen! Het zijn er veertig! Ze maken alle klemmen onklaar en dat is heel veel werk. Maar ondertussen is de meester heel ongerust omdat Lisa en Frank nog steeds niet terug zijn... Sid en Duko hebben hem een leugen verteld en nu weet niemand waar de twee zijn.
Ondertussen hebben Lisa en Frank besloten dat zo gauw ze terug zijn in de Bonte Specht de politie zullen waarschuwen. Maar als ze terug zijn is meester heel boos en gelooft geen woord van hun verhaal, wat nu?


In het tweede verhaal Een broodje gras en linke soep heeft de klas zomervakantie gehad en zit iedereen nu in groep acht. Ze moeten hard werken. Eerst moeten ze de Cito-toets maken en daarna oefenen ze voor de musical. Kelly heeft de hoofdrol maar zij wil ineens niet meer. Iedereen vindt dat heel gek. Ze vondt het toch zo geweldig, ze was toch zo blij? Hoe kan dat nou? Zou het komen omdat haar kat verdwenen is?
Kim, Daan, Quilfort, Frank en Lisa vertrouwen het niet en proberen uit te vinden waarom Kelly niet meer mee wil doen. Ze zien haar praten met een jongen op een scooter. Hij geeft haar een pakje. Ze achtervolgen Kelly en zien dat zij het pakje ergens afgeeft. Wat heeft dat te betekenen? Uiteindelijk weet het groepje Kelly zo ver te krijgen dat ze vertelt wat er aan de hand is... Kelly is in gevaar en de groep heeft moeten beloven aan niemand wat te vertellen... wat nu?


Beide verhalen zijn lekker spannend. Grappig is ook dat er al wel sprake is van mobiele telefoontjes maar nog niet van digitale camera's, er worden nog fotorolletjes gekocht en de foto's worden nog ontwikkeld in de donkere kamer. Hieruit blijkt dat de verhalen al wat ouder zijn maar dat geeft niets. Een leuk en spannend verhaal blijft een leuk en spannend verhaal en dat zijn ze, alle twee!


ISBN 9789049925093 Hardcover 168 pagina's Carry Slee/fmb uitgevers november 2011
Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers 1e druk  in 1999
Een broodje gras en linke soep 1e druk in 2000

© Dettie, 24 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verborgen prins
door Sofie Mileau
illustraties Margriet Heymans


Een boekje van 35 pagina's, waar ook nog tekeningen op staat (van Margriet Heymans). Het begint met een soort voorwoord, dat eigenlijk het eind van alles is:


"tTen Lotte zag wat haar ogen niet verzonnen en hoorde wat haar ogen niet konden liegen, dacht ze: Ik huil dagenlang, zodat de straat een zee van tranen wordt en ik in de golven verdrink. Ik ren naar het eind van de wereld en spring eraf. Ik schreeuw zo hard dat de kerktoren omvalt, bovenop mijn hoofd. Maar ze liep stilletjes naar huis, ging voor het zolderraam staan en keek naar buiten. Niets was meer hetzelfde. Het paleis aan de overkant was weer huis geworden. En de prinses was veranderd in een meisje dat knikkerde met haar vriendinnen, alsof er nooit een prins had bestaan. En dat deed pijn. Erger dan toen niemand de prins kende."


Lotte is een meisje dat anders is dan andere meisjes. Ze beeldt zich in dat ze een prins is. Aan de overkant van de straat komt een nieuw meisje wonen, Eva, en zij speelt mee met Lotte. Ze is de prinses. Maar Eva, die ook bij Lotte in de klas zit, laat haar vallen als ze meer gewend raakt in de straat en de klas, en andere vriendinnen krijgt. Meisjes die wel gewoon rennen en springen en knikkeren...


Een mooi verhaal, dromerig en tegelijk schokkend. Hoopvol, en ook hard. Dit boek wordt geschikt geacht voor kinderen van acht en ouder. Qua opzet en strikt als verhaal kan een kind van acht dit wel begrijpen, maar als je weet dat de schrijfster lesbisch is, dan begrijp je dit verhaal pas goed.  Sofie Mileau is het pseudoniem van Carry Slee


Hardcover | Carry Slee | 1997 ISBN: 9026989237
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo

Reageren? Klik hier!