jeugd 10-12 jaar

Rian Visser

http://www.rianvisser.nl/

 

Onzichtbaar gevaar
Robotoorlog: Deel 2
Rian Visser


In het eerste deel hebben we kunnen lezen dat Denny en zijn broertje Flint, die samen in een weeshuis wonen, het doelwit zijn van de robots. Gelukkig heeft Denny uitstekend leren vechten dankzij De Geheime Kracht, een genootschap dat de robots probeert te bestrijden. De Geheime Kracht wordt geleid door Panthera en Hirundo, die de opa en oom van Denny en Flint bleken te zijn. Iets waar Denny erg blij om was, want zo heeft hij toch nog een beetje familie, zijn ouders zijn namelijk gedood door de robots. Panthera weet dat Denny een grote rol zal gaan spelen bij het genootschap maar eerst moeten ze op weg, naar het eiland waar de robots kinderen gevangen houden.


Panthera en Denny vermommen zich als vrouwen, ze zijn oma en kleindochter. Hirundo verstaat de kunst 'onzichtbaar' te zijn. Dat wil zeggen hij verstaat de kunst van niet opvallen zo goed dat niemand hem écht ziet. Denny is best wel trots dat hij alleen mee mag ondanks dat het weesmeisje Talia smeekt om mee te mogen. Denny wil het echter niet hebben en hij heeft het voor het zeggen! Talia legt zich er niet bij neer en halverwege de reis wordt ze als verstekeling in de woonwagen ontdekt, tot grote woede van Denny. Talia is wel een heel goede vechter en dat komt hen allen in de rest van de reis nog heel goed van pas.
Ze blijkt overigens nog veel meer goede kwaliteiten te hebben, zelfs Denny moet dat diep in zijn hart toegeven. Alleen is ze ontzettend eigenwijs, vindt hij, en dat is maar goed ook!


De reis naar het eiland waar de ontvoerde kinderen verblijven, verloopt namelijk heel moeizaam en is erg gevaarlijk. Helemaal als er spinachtige, gevaarlijke robots verschijnen die zich als een kameleon kunnen aanpassen aan hun omgeving, ze zijn daardoor bijna onzichtbaar. Alleen hun 'messen' aan het uiteinde van hun poten zijn soms te zien. (zie de prachtige cover) Zelfs de geoefende vechters Panthera en Hirundo hebben moeite met deze 'insecten'. Gelukkig zijn Denny en Talia er ook nog...  Maar je houdt je adem in, redden ze het wel?


Er volgt een heel spannend verhaal waarbij de twee kinderen alles uit de kast moeten halen om vol te houden en niet weggemaaid worden door al die verschillende robots die overal verschijnen en heel akelige streken uithalen. Maar als ze eindelijk op het eiland zijn wacht hun een nieuwe verrassing... Willen de ontvoerde kinderen eigenlijk wel mee?


Rian Vissers fantasie is eindeloos en dat maakt het verhaal ook zo bijzonder. Het leuke is dat er overal tekeningetjes van gemaakt worden zodat wij als lezer ook precies weten hoe de robots eruit zien en waarom ze zo gevaarlijk zijn. Het verhaal heeft steeds heel onverwachte wendingen waardoor je steeds weer verrast wordt. Bovendien is het erg spannend allemaal. Gelukkig komt er nog een deel...


ISBN 9789491647116 | Hardcover | 165 pagina's | Books2download | september 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 6 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Geheime kracht
Robotoorlog: Deel 1
Rian Visser

Arion en Denny zijn goed vrienden, ze wonen in een weeshuis nadat de robots de macht hebben overgenomen en hun ouders gedood hebben. Eén maal per dag mogen de jongens een uurtje naar buiten, maar ook dan is het oppassen geblazen. Ze kunnen zomaar Neppers tegenkomen, dat zijn robots die net mensen lijken. Ze ontvoeren kinderen en doden volwassenen. Gelukkig heeft Denny een meer dan uitstekend gehoor en daardoor weer hij gelijk of er een mens of een Nepper aankomt.  Hij hoort de motoren van de Neppers.

Die dag mogen ze weer even naar buiten, en het valt Denny op dat die oude man alweer bij het bushokje staat, het zal toch geen Nepper zijn? Hij weet dan nog niet dat die man zijn leven totaal zal veranderen want even later zien ze dat deze man vijf robots in zijn eentje verslaat en daarmee de jongens redt. De man, Panthera genaamd, neemt de jongens mee en zo ontdekken ze dat er een geheime genootschap bestaat die de robots probeert de bestrijden.  Deze Geheime Kracht zoals ze zichzelf noemen hebben zich allerlei vechttechnieken eigen gemaakt en zo kunnen ze de robots te snel af zijn en onder andere de stralen van de stroomwapens ontwijken.

Al gauw blijkt dat Denny en zijn broertje Flint het doelwit zijn van de robots die op allerlei slinkse manieren proberen de jongens te pakken te krijgen. De Geheime Kracht weet dat en ze proberen de twee kinderen zoveel mogelijk te beschermen en ze leren Denny, Arion en enkele andere weeskinderen de vechttechnieken die zij zelf tot in de puntjes beheersen. Later lezen we waarom de robots het op de Flint en Denny gemunt hebben en dringt bij  Denny het besef door dat hem een zware taak wacht... Denny vindt dat niet erg, hij is er helemaal klaar voor!
Maar voor het zover is volgen we eerst de avonturen van Arion, Denny en hun spectaculaire strijd tegen de robots. Wie zit er achter die robots? Wie stuurt ze aan? Dat is natuurlijk de grote vraag...


Rian Visser heeft, zoals altijd, haar fantasie de vrije loop gelaten. De ene keer lezen we in haar boeken over personages die op een planeet wonen tussen allerlei rommel die mensen weggooien, de andere keer lezen we over een paardje dat bij het circus gaat en deze keer mogen we de strijd tegen robots meemaken en leren we tegelijkertijd heel veel over deze ijzeren 'mensen'.


Verder laat ze haar lezers kennis maken met vechtsporten die vooral gericht zijn op techniek en weerbaarheid en niet op agressie. Ook de Geheime Kracht is gericht op een vredelievende, liefdevolle samenleving zonder de angst en het verdriet die de robots teweeg brengen. De robots hanteren weer andere technieken die wél agressief en dodelijk kunnen zijn en dat zorgt ervoor dat de kinderen constant op hun hoede moeten blijven.
Het prettige is dat de Arion en Denny  van Pantehra hun vorderingen moeten bijhouden in een schrift en die schriften mogen de lezers soms ook inkijken, (zie http://robotoorlog.nl) waardoor ze via tekeningen en bijbehorende korte teksten precies weten welke attributen de jongens gebruiken en welke technieken ze leren en die zijn best pittig!


Kortom, een heerlijk fantasievol én leerzaam boek. Gelukkig is er inmiddels al een deel twee verschenen... Hoe zal de taak die Denny wacht verlopen?

Over de auteur: Rian Visser (1966) is kinderboekenschrijver, educatief auteur en vaste dichter van het tijdschrift DICHTER. (Plint). Ze is ook Schoolschrijver en ze maakt gratis digibordlessen. Samen met Het Poëziepaleis organiseert ze het project Raadgedicht. Ze geeft lezingen over leesbevordering voor leerkrachten en bibliothecarissen en verstuurt wekelijks Tips leesbevordering. Haar website is www.rianvisser.nl.
Rian Visser heeft ervaring met judo, jiujitsu en aikido.


ISBN 9789491647000 | Paperback | 160 pagina's | Books2Download | februari 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 5 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altIk lieg nooit tegen jou
Rian Visser


‘Tegen mij mag je nooit liegen,’ zei ze.
‘Vertel me altijd alles.
Ook als het niet leuk is.’
‘Goed,’ zei Jody.


Jody heeft er nog geen idee van hoe moeilijk het is zo’n belofte te houden. Er zijn immers altijd dingen waar je liever niet over praat, en verzwijgen is ook een vorm van liegen. En in deze moderne wereld met computerspelletjes waar je actief aan mee kan doen, is het helemaal makkelijk om niet eerlijk te zijn, omdat je dan zeker denkt te weten dat de ander dat niet door heeft.


Jody en haar vriendin Mei-Lan gaan vaak naar Loes, een oudere vrouw, om voor haar boodschappen te doen of sneeuw te ruimen. Loes vindt het gezellig als de kinderen komen en ze is gul. Dat vinden de kinderen dan weer erg prettig. Maar als ze op een mooie lentedag naar Loes gaan, heeft die geen karweitje. Dus verdienen ze geen geld. Gelukkig heeft Loes wel wat: ze mogen de zilveren voorwerpen die Lies heeft een beetje oppoetsen en dan krijgen ze toch een paar euro.
Buiten laat Jody een zilveren paardje zien. Mei-Lan wil dat ze dat teruggeeft, maar Jody peinst er niet over. Loes heeft er genoeg, zegt ze.
Dan is er ruzie. Maar er is nog steeds dat computerspelletje, waar ze allebei iemand anders zijn. Jody kent het beter dan Mei-Lan, en haalt een gemeen trucje uit.
Maar Mei-Lan is ook een meisje van deze tijd en ze weet heel goed wat er met zo’n computerspelletje mogelijk is.  
En laat nu ook Loes niet achterlijk zijn (gelukkig!). Maar of het nog goed komt tussen de twee vriendinnen?


Het verhaal wordt in korte zinnen, die steeds op een nieuwe regel beginnen, verteld.  Deze lay-out is het gericht op moeilijk lezende kinderen, maar qua onderwerp is het voor wat oudere kinderen. Het is een verhaal over vriendschap en trouw die op de proef gesteld worden, zoals dat in het gewone leven gebeuren kan, vooral in de hedendaagse maatschappij met zijn social media.
De paginagrote illustraties zijn erg druk, maar komen zo niet over doordat ze niet ingekleurd zijn.

ISBN 9789048708109|  hardcover |44 pagina’s | Zwijsen | april 2011
Leeftijd vanaf 10 jaar, voor kinderen die moeite hebben met lezen
Illustraties van Caroline van Pelt
Met twee cd's, waarop volgens de Intervalmethode voorgelezen wordt door Vetra Hilhorst.

© Marjo, 11 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>