Alle wensen van de wereld
Tekst: Rian Visser
Illustraties: Janneke Ipenburg
Gedichten, niet iedereen houdt er van.
Des te groter is dan de verrassing als de gedichten van Rian Visser prachtig blijken te zijn en zo indringend dat ze blijven hangen!
Ieder gedicht is bijzonder, en ze spreken alle leeftijdsgroepen aan omdat ze herkenbaar zijn, en je doen nadenken over de moeilijke, maar ook de mooie dingen van het leven. Dingen die iedereen meemaakt.
Het zijn geen ellenlange teksten, waardoor ze nog meer raken aan de emotie van de lezer. Deze bijvoorbeeld, zo mooi:
Schots
Jouw brein de noordpool.
IJskap na ijskap stort in zee.
Sleurt jaren met zich mee.
Jouw geheugen de kustlijn.
Na een zware orkaan
zijn brokken land verloren gegaan.
Dit bankje staat vast.
De zon schijnt en jij geniet.
We eten een ijsje.
Dit is nu.
Dit is mooi en beter
wordt het niet.
Daar hoort een mooie illustratie bij van Janneke Ipenburg. Je ziet oma en kleinkind tevreden likkend aan een ijsje. Op een bankje. Achter hen gebeuren de beschreven rampen, maar daar trekken ze zich niets van aan.
Tekst en afbeelding zijn overal uitstekend op elkaar afgestemd, soms is een simpele tekening al genoeg. De tekeningen bij het gedicht Het beste vak. Hilarisch!
De gedichten zijn nadenkertjes, maar het gaat vanzelf als je ze leest. Vlot en vrij eenvoudig taalgebruik bevordert dat. En de humor, die je ook tegenkomt, bijvoorbeeld is dat gedicht over de flat die vergeleken wordt met een stapelbed.
Gedichten van Rian Visser staan geregeld in het tijdschrift DICHTER. van Plint. Enkele van de gedichten uit deze bundel zijn daar ook al eerder in gepubliceerd, zoals bijv. het geweldige gedicht Hoofdschrijven (denk aan hoofdrekenen…), dat werd gepubliceerd in de mooie (inmiddels uitverkochte) editie Tem de tekens, over laaggeletterdheid.
Ook interessant is het filmpje dat Rian Visser heeft gemaakt van het maken van het boek!
De bundel Alle wensen van de wereld is - en dat is absoluut niet verrassend - een aantal maal in de prijzen gevallen!
De jury van het Vlaamse Poëziecentrum en CANON Cultuurcel bekroonde de bundel met de Gouden Poëziemedaille 2022, een tweejaarlijkse prijs. En twee afzonderlijke gedichten kregen een Gouden Poëziester. Dit jaar kreeg het boek ook de Zilveren Griffel 2022.
Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim tachtig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar zoals Nippertje, Blitz!, hier is pier, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas. Ook schrijft ze voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs maakt ze gratis digibordlessen bij het thema van de Kinderboekenweek.
ISBN 9789025882259 | Hardcover | 48 pagina’s | 290 - Poezie kinderen en jongeren algemeen | Uitgeverij Leopold | oktober 2021
Illustraties van Janneke Ipenburg | Leeftijd vanaf 10 jaar
© Marjo, 15 juli 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER
Onzichtbaar gevaar
Robotoorlog: Deel 2
Rian Visser
In het eerste deel hebben we kunnen lezen dat Denny en zijn broertje Flint, die samen in een weeshuis wonen, het doelwit zijn van de robots. Gelukkig heeft Denny uitstekend leren vechten dankzij De Geheime Kracht, een genootschap dat de robots probeert te bestrijden. De Geheime Kracht wordt geleid door Panthera en Hirundo, die de opa en oom van Denny en Flint bleken te zijn. Iets waar Denny erg blij om was, want zo heeft hij toch nog een beetje familie, zijn ouders zijn namelijk gedood door de robots. Panthera weet dat Denny een grote rol zal gaan spelen bij het genootschap maar eerst moeten ze op weg, naar het eiland waar de robots kinderen gevangen houden.
Panthera en Denny vermommen zich als vrouwen, ze zijn oma en kleindochter. Hirundo verstaat de kunst 'onzichtbaar' te zijn. Dat wil zeggen hij verstaat de kunst van niet opvallen zo goed dat niemand hem écht ziet. Denny is best wel trots dat hij alleen mee mag ondanks dat het weesmeisje Talia smeekt om mee te mogen. Denny wil het echter niet hebben en hij heeft het voor het zeggen! Talia legt zich er niet bij neer en halverwege de reis wordt ze als verstekeling in de woonwagen ontdekt, tot grote woede van Denny. Talia is wel een heel goede vechter en dat komt hen allen in de rest van de reis nog heel goed van pas.
Ze blijkt overigens nog veel meer goede kwaliteiten te hebben, zelfs Denny moet dat diep in zijn hart toegeven. Alleen is ze ontzettend eigenwijs, vindt hij, en dat is maar goed ook!
De reis naar het eiland waar de ontvoerde kinderen verblijven, verloopt namelijk heel moeizaam en is erg gevaarlijk. Helemaal als er spinachtige, gevaarlijke robots verschijnen die zich als een kameleon kunnen aanpassen aan hun omgeving, ze zijn daardoor bijna onzichtbaar. Alleen hun 'messen' aan het uiteinde van hun poten zijn soms te zien. (zie de prachtige cover) Zelfs de geoefende vechters Panthera en Hirundo hebben moeite met deze 'insecten'. Gelukkig zijn Denny en Talia er ook nog... Maar je houdt je adem in, redden ze het wel?
Er volgt een heel spannend verhaal waarbij de twee kinderen alles uit de kast moeten halen om vol te houden en niet weggemaaid worden door al die verschillende robots die overal verschijnen en heel akelige streken uithalen. Maar als ze eindelijk op het eiland zijn wacht hun een nieuwe verrassing... Willen de ontvoerde kinderen eigenlijk wel mee?
Rian Vissers fantasie is eindeloos en dat maakt het verhaal ook zo bijzonder. Het leuke is dat er overal tekeningetjes van gemaakt worden zodat wij als lezer ook precies weten hoe de robots eruit zien en waarom ze zo gevaarlijk zijn. Het verhaal heeft steeds heel onverwachte wendingen waardoor je steeds weer verrast wordt. Bovendien is het erg spannend allemaal. Gelukkig komt er nog een deel...
ISBN 9789491647116 | Hardcover | 165 pagina's | Books2download | september 2017
Leeftijd 10+
© Dettie, 6 april 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Geheime kracht
Robotoorlog: Deel 1
Rian Visser
Arion en Denny zijn goed vrienden, ze wonen in een weeshuis nadat de robots de macht hebben overgenomen en hun ouders gedood hebben. Eén maal per dag mogen de jongens een uurtje naar buiten, maar ook dan is het oppassen geblazen. Ze kunnen zomaar Neppers tegenkomen, dat zijn robots die net mensen lijken. Ze ontvoeren kinderen en doden volwassenen. Gelukkig heeft Denny een meer dan uitstekend gehoor en daardoor weer hij gelijk of er een mens of een Nepper aankomt. Hij hoort de motoren van de Neppers.
Die dag mogen ze weer even naar buiten, en het valt Denny op dat die oude man alweer bij het bushokje staat, het zal toch geen Nepper zijn? Hij weet dan nog niet dat die man zijn leven totaal zal veranderen want even later zien ze dat deze man vijf robots in zijn eentje verslaat en daarmee de jongens redt. De man, Panthera genaamd, neemt de jongens mee en zo ontdekken ze dat er een geheime genootschap bestaat die de robots probeert de bestrijden. Deze Geheime Kracht zoals ze zichzelf noemen hebben zich allerlei vechttechnieken eigen gemaakt en zo kunnen ze de robots te snel af zijn en onder andere de stralen van de stroomwapens ontwijken.
Al gauw blijkt dat Denny en zijn broertje Flint het doelwit zijn van de robots die op allerlei slinkse manieren proberen de jongens te pakken te krijgen. De Geheime Kracht weet dat en ze proberen de twee kinderen zoveel mogelijk te beschermen en ze leren Denny, Arion en enkele andere weeskinderen de vechttechnieken die zij zelf tot in de puntjes beheersen. Later lezen we waarom de robots het op de Flint en Denny gemunt hebben en dringt bij Denny het besef door dat hem een zware taak wacht... Denny vindt dat niet erg, hij is er helemaal klaar voor!
Maar voor het zover is volgen we eerst de avonturen van Arion, Denny en hun spectaculaire strijd tegen de robots. Wie zit er achter die robots? Wie stuurt ze aan? Dat is natuurlijk de grote vraag...
Rian Visser heeft, zoals altijd, haar fantasie de vrije loop gelaten. De ene keer lezen we in haar boeken over personages die op een planeet wonen tussen allerlei rommel die mensen weggooien, de andere keer lezen we over een paardje dat bij het circus gaat en deze keer mogen we de strijd tegen robots meemaken en leren we tegelijkertijd heel veel over deze ijzeren 'mensen'.
Verder laat ze haar lezers kennis maken met vechtsporten die vooral gericht zijn op techniek en weerbaarheid en niet op agressie. Ook de Geheime Kracht is gericht op een vredelievende, liefdevolle samenleving zonder de angst en het verdriet die de robots teweeg brengen. De robots hanteren weer andere technieken die wél agressief en dodelijk kunnen zijn en dat zorgt ervoor dat de kinderen constant op hun hoede moeten blijven.
Het prettige is dat de Arion en Denny van Pantehra hun vorderingen moeten bijhouden in een schrift en die schriften mogen de lezers soms ook inkijken, (zie http://robotoorlog.nl) waardoor ze via tekeningen en bijbehorende korte teksten precies weten welke attributen de jongens gebruiken en welke technieken ze leren en die zijn best pittig!
Kortom, een heerlijk fantasievol én leerzaam boek. Gelukkig is er inmiddels al een deel twee verschenen... Hoe zal de taak die Denny wacht verlopen?
Over de auteur: Rian Visser (1966) is kinderboekenschrijver, educatief auteur en vaste dichter van het tijdschrift DICHTER. (Plint). Ze is ook Schoolschrijver en ze maakt gratis digibordlessen. Samen met Het Poëziepaleis organiseert ze het project Raadgedicht. Ze geeft lezingen over leesbevordering voor leerkrachten en bibliothecarissen en verstuurt wekelijks Tips leesbevordering. Haar website is www.rianvisser.nl.
Rian Visser heeft ervaring met judo, jiujitsu en aikido.
ISBN 9789491647000 | Paperback | 160 pagina's | Books2Download | februari 2017
Leeftijd 10+
© Dettie, 5 maart 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Ik lieg nooit tegen jou
Rian Visser
‘Tegen mij mag je nooit liegen,’ zei ze.
‘Vertel me altijd alles.
Ook als het niet leuk is.’
‘Goed,’ zei Jody.
Jody heeft er nog geen idee van hoe moeilijk het is zo’n belofte te houden. Er zijn immers altijd dingen waar je liever niet over praat, en verzwijgen is ook een vorm van liegen. En in deze moderne wereld met computerspelletjes waar je actief aan mee kan doen, is het helemaal makkelijk om niet eerlijk te zijn, omdat je dan zeker denkt te weten dat de ander dat niet door heeft.
Jody en haar vriendin Mei-Lan gaan vaak naar Loes, een oudere vrouw, om voor haar boodschappen te doen of sneeuw te ruimen. Loes vindt het gezellig als de kinderen komen en ze is gul. Dat vinden de kinderen dan weer erg prettig. Maar als ze op een mooie lentedag naar Loes gaan, heeft die geen karweitje. Dus verdienen ze geen geld. Gelukkig heeft Loes wel wat: ze mogen de zilveren voorwerpen die Lies heeft een beetje oppoetsen en dan krijgen ze toch een paar euro.
Buiten laat Jody een zilveren paardje zien. Mei-Lan wil dat ze dat teruggeeft, maar Jody peinst er niet over. Loes heeft er genoeg, zegt ze.
Dan is er ruzie. Maar er is nog steeds dat computerspelletje, waar ze allebei iemand anders zijn. Jody kent het beter dan Mei-Lan, en haalt een gemeen trucje uit.
Maar Mei-Lan is ook een meisje van deze tijd en ze weet heel goed wat er met zo’n computerspelletje mogelijk is.
En laat nu ook Loes niet achterlijk zijn (gelukkig!). Maar of het nog goed komt tussen de twee vriendinnen?
Het verhaal wordt in korte zinnen, die steeds op een nieuwe regel beginnen, verteld. Deze lay-out is het gericht op moeilijk lezende kinderen, maar qua onderwerp is het voor wat oudere kinderen. Het is een verhaal over vriendschap en trouw die op de proef gesteld worden, zoals dat in het gewone leven gebeuren kan, vooral in de hedendaagse maatschappij met zijn social media.
De paginagrote illustraties zijn erg druk, maar komen zo niet over doordat ze niet ingekleurd zijn.
ISBN 9789048708109| hardcover |44 pagina’s | Zwijsen | april 2011
Leeftijd vanaf 10 jaar, voor kinderen die moeite hebben met lezen
Illustraties van Caroline van Pelt
Met twee cd's, waarop volgens de Intervalmethode voorgelezen wordt door Vetra Hilhorst.
© Marjo, 11 oktober 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De stille dief
In een interview vertelde Rian Visser dat een vriendinnetje van haar dochtertje dove ouders en een doof zusje heeft. Zij dacht toen 'eigenlijk bestaan er weinig kinderboeken waarin een personage doof is' en besloot daarom dit boek te schrijven. Op de voor-en achterkant van het boek staat in gebarentaal o.a. de titel afgebeeld.
Het verhaal:
Lars en Wouter zijn tweelingbroers. Wouter heeft als bijnaam Spoetnik en Lars wordt de Stille genoemd. Dit omdat hij niet graag praat, hij weet dat zijn praten raar klinkt, hij is namelijk doof. Hij kan wel heel goed liplezen en zijn broer en hij kunnen heel goed samen praten in gebarentaal.
Maar Wouter is een beetje aan het veranderen, hij helpt Lars niet meer zo vaak. Vroeger hielp hij altijd en vertelde dan dat Lars doof is en Wouter was ook heel goed in gekke dingen zeggen waar Lars altijd om moest lachen.
Die zomer gaan ze weer naar opa en oma die een huisje hebben op camping De Deining. De meeste huisjes zijn leeg en vervallen maar opa en oma vinden het nog steeds fijn en blijven elk jaar gaan. Lars heeft er veel zin. Maar als ze daar zijn wil Wouter niet naar de pony's en eigenlijk wil hij niets.
Met oma gaat het niet zo goed, ze is steeds van alles kwijt en opa is een beetje bezorgd om haar. Ook de eigenaar van de camping, een oude man, is steeds van alles kwijt. Een enkele keer wordt wel weer eens wat teruggevonden maar dan op een heel gekke plek. Hoe komt oma's wasgoed aan de waslijn bij de eigenaar? En heeft oma andere glazen gekocht? Of toch niet...
Op de camping is ook een 'nieuwe' man, Joop, met een jongen van dezelfde leeftijd als de tweeling. Joop heeft een grote sportwagen en Lars vindt Joop en de jongen maar vreemd. Op het kampeerveldje verderop staat een meisje met haar vader. Wouter zit liever bij haar dan bij Lars! Omdat Lars nu vaker alleen is gaat hij op onderzoek uit, het is wel vreemd dat oma zo veel dingen kwijt raakt, en hij ontdekt van alles dat helemaal niet klopt en het wordt steeds gekker en gevaarlijker...
Het is een lekker spannend boek. Wat het helemaal apart maakt is dat heel goed weergegeven wordt hoe iemand die doof is alles ervaart. Door het moeten liplezen (en heen en weer kijken) worden vaak delen van zinnen gemist. Muziek en woorden worden in kleur of geur ervaren. Ook hoort Lars geen auto's of brommers aankomen. Het verhaal wordt op een leuke en realistische manier vanuit Lars vertelt en zo lees je ook hoe Lars zélf gesprekken, muziek, uitdrukkingen enz. ervaart.
Erg leuk boek, lezen!
ISBN 9789044808629 Gebonden 160 pag Tekst en idee: Rian Visser Illustraties: Fréderiek Westerweel Uitgeverij Clavis Jaar 2008 Vanaf 10 jaar.
© Dettie, april 2008
Reageren? Klik hier!