jeugd 10-12 jaar

Ans van Melis

altJoyce
Een kasteel vol geheimen
Ans van Melis

De dertienjarige Joyce is blij dat haar moeder heeft besloten om uit Amsterdam te vertrekken. Sinds Joyce drie jaar geleden van de trap viel, heeft ze paranormale ervaringen en wordt ze op school gepest. Joyce is toe aan een nieuwe start en neemt zich voor om op haar nieuwe school zo min mogelijk op te vallen.

Esther, de moeder van Joyce, heeft haar oog laten vallen op een klein huisje, vijf kwartier rijden van Amsterdam vandaan. Joyce snapt niet waarom haar moeder dit huisje heeft gekozen, zelf vindt ze het geen prettige woning. Het huisje straalt iets dreigends uit. Joyce kan haar negatieve gevoel over het huis niet goed verklaren want eigenlijk ziet het er best leuk uit. Toch had ze liever gehad dat haar moeder een andere woonruimte had uitgekozen. Joyce een Esther krijgen bijzondere nieuwe overburen want tegenover het huis bevinden zich een klein kerkhof én…een echt kasteel!

Op de eerste schooldag lijkt Joyce al meteen het slachtoffer van pestkoppen te worden. Gewoon, omdat ze nieuw is. Maar gelukkig springt iemand voor haar in de bres. Het is Manon en ze blijkt in het kasteel tegenover het huisje van Joyce en Esther te wonen. Vanaf die dag fietsen Manon en Joyce altijd samen naar school maar pas in de zomervakantie worden ze dikke vriendinnen als Joyce door Manon wordt uitgenodigd om samen met haar nichtje Claire, die bij Joyce logeert, het kasteel te komen bekijken. Ook Maikel, een erg leuke klasgenoot volgens Joyce, is van de partij.

Het kasteel is ronduit fantastisch en bevat geheime, ondergrondse gangen. Claire vindt het allemaal een beetje griezelig maar Joyce is enthousiast. Joyce ziet dingen die anderen niet kunnen zien maar…Manon ziet ze ook! Manon is ook paranormaal begaafd en vanaf dat moment delen Joyce en Manon hun ervaringen. Om het kasteel heen zien ze vijf schimmen zweven. Wie zijn deze geesten? Tot grote vreugde van Joyce maakt ook Roderick zijn opwachting. Roderick is een geest. Hij hield Joyce lange tijd gezelschap en verdween toen uit haar leven. Nu is Roderick terug maar hij is behoorlijk zwijgzaam. Hij maakt raadselachtige opmerkingen en drukt Joyce en Manon op het hart om te blijven zoeken. Maar waarnaar?

Het huisje van Joyce en Esther is de voormalige portierswoning van het kasteel. Joyce ontdekt dat het huisje, net als het kasteel, geheime doorgangen heeft. Wat is het nut van deze doorgangen? De nieuwsgierige Joyce en haar al even nieuwsgierige vrienden gaan op onderzoek uit en vallen van het ene avontuur in het andere.

Een kasteel vol geheimen is een heerlijk boek om te lezen. Het is in vlotte, begrijpelijke taal geschreven en het verhaal is spannend en avontuurlijk. Elk kind zou toch graag in een echt kasteel op onderzoek uitgaan! Bij een spannend avontuur horen ook een paar slechteriken. Wat zijn de boeven in dit boek van plan? Wat dit verhaal extra leuk maakt is dat Joyce en Manon paranormaal zijn. Vaak vinden mensen het maar raar als iemand paranormaal is maar in dit boek wordt er geen al te groot probleem van gemaakt. En Joyce en Manon zelf leren dat het helemaal niet erg is om anders te zijn. De introverte meisjes worden steeds vrolijker. En dan is er nog Maikel, Joyce vindt hem de leukste jongen op aarde. Zou hij haar ook leuk vinden? Hij lacht wel altijd heel lief naar haar…

De schrijfster van dit boek beloofde om voor elk van haar vier kleinkinderen een boek te schrijven. Een kasteel vol geheimen is haar vierde boek. Zal het ook echt haar laatste zijn? Stop niet met schrijven Ans van Melis want dan zou je alle kleinkinderen van oma’s die geen boeken schrijven tekort doen!

ISBN 9789081721721 | paperback | 194 pagina's| A Dokter van Melis| november 2013
Vanaf 12 jaar

© Annemarie, 26 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Joyce
Een kasteel vol geheimen
Ans van Melis

Joyce is blij als haar moeder besluit te gaan verhuizen want na een val van de trap heeft ze paranormale verschijnselen. Daardoor wordt ze op school gepest en ze hoopt dat ze het op haar nieuwe school leuker zal krijgen.

Ze gaat nu in een dorp wonen waar haar moeder een klein portiershuisje gekocht heeft dat tegenover een oud kerkhofje gebouwd is. Naast het kleine begraafplaatsje ligt een kasteel. Al vanaf de eerste dag heeft Joyce, elke keer als ze haar nieuwe omgeving in zich opneemt, een onbestemd gevoel. Telkens ziet ze op het kleine kerkhofje een tuinman lopen maar de begraafplaats ziet er vreemd genoeg heel onverzorgd uit. Ook van het vervallen oude schuurtje krijgt Joyce de koude rillingen.

De nieuwe school valt erg mee, Joyce heeft vanaf het begin een redelijk goed contact met Manon, het meisje dat in het kasteel woont. Maar al snel gebeurt er iets in de klas waardoor de leerlingen weten dat er iets bijzonders met Joyce is. Hoewel Joyce het nog een beetje weet te maskeren hoopt ze echt dat ze niet weer uitgelachen en gepest gaat worden. Het is Manon die er voor zorgt dat Joyce verder niet met vragen lastig gevallen wordt. Gelukkig is het de laatste schooldag voor de vakantie en Joyce hoopt dat ze daarna het voorval vergeten zijn.

Joyce voelt nog steeds iets vreemds als ze naar het kasteel en het kerkhof kijkt. Rond de torens van het kasteel ziet ze regelmatig vijf schimmen zweven, wat moeten die daar? Wat willen ze? En hoe kan het dat Roderick en Witte Bizon, haar geestvriendje en geestgids, ineens weer verschijnen? Vooral Roderick lijkt haar steeds iets duidelijk te willen maken, maar wat?
Ook heeft ze een rare kist ontdekt op zolder, die ze met geen mogelijkheid van zijn plaats krijgt. Nu het vakantie is kan ze daar ook eens beter naar kijken.
Het is samen met Maikel, die leuke jongen uit haar nieuwe klas, dat ze de kist onderzoekt en ze doen een grote ontdekking.
Als Claire haar vriendin uit Amsterdam er is gaan ze het kerkhofje op, er is iets met die vier graven... er klopt iets niet. Ook daarin heeft Joyce gelijk.
Ze weten alleen niet wat ze allemaal in gang gezet hebben...

Ondertussen heeft Manon gevraagd of Joyce naar het kasteel wil komen in de vakantie, iets waar Joyce, Claire en Maikel die ook mee mogen komen zich erg op verheugen. Al gauw ontdekt Joyce tot haar grote opluchting dat Manon ook paranormaal begaafd is.
Manon geeft de drie een rondleiding door de onderaardse gangen van het kasteel en zowel Manon als Joyce voelen dat er meer is dan wat ze zien. Langzamerhand ontdekken de vier kinderen van alles wat met het kerkhof en het kasteel te maken heeft en dat is niet zomaar iets.
Maar er zijn meerdere, minder goede mensen, bij betrokken die de zoektocht willen dwarsbomen... Maar wie zijn die mensen?
De vier rollen in een heel bijzonder avontuur waarbij ze van de ene verbazing en bijzondere situatie in de andere rollen.


Het verhaal heeft een mooie spanningsboog, de kinderen ontdekken steeds meer waardoor je de hele tijd verder wil lezen. Het is geen thriller maar wel een heel spannend verhaal dat je helemaal meesleept. Ik heb heerlijk mee zitten speuren en mee gepiekerd over wat er nou allemaal aan de hand kan zijn.


Dit is het vierde boek van deze schrijfster. Ze heeft gezegd dat ze voor alle vier haar kleinkinderen een spannend boek zou schrijven en ze heeft nu haar belofte waargemaakt. Meer kleinkinderen heeft ze niet.
Misschien heeft Ans van Melis nog leuke neefjes of nichtjes of fijne buurkinderen waarvoor ze schrijven kan... het zou zo zonde zijn als er van haar hand geen boek meer zou verschijnen. Ik heb namelijk erg genoten van dit boek, het is heel fantasievol, superleuk en superspannend!


ISBN 9789081721721 paperback 194 pagina's A Dokter van Melis november 2013
Leeftijd 12+

© Dettie, 9 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER