jeugd 10-12 jaar

Esther van Lieshout

http://www.esthervanlieshout.nl

 

altSOS fabelwezens
Deel 1 uit de serie Hex & Co.
Esther van Lieshout


Hier heb ik zo lang naar uitgekeken: een nieuw verhaal van Esther van Lieshout! Zij verdient het dat met dit boek dan toch eindelijk die grote doorbraak komen zal… Aan het verhaal zal het niet liggen, het is zoals ook de eerste boeken, een heerlijk avontuurlijk verhaal. Ok, je moet wel meegaan in een wereld van feeën, geesten, vampiers en nog meer van die fabelwezens, maar die zijn zo menselijk herkenbaar beschreven dat je nauwelijks merkt dat ze fantasiewezens zijn.


‘Ik geloof dingen pas als ik ze zie,’ zegt Kat. En zien zal ze het! Voor ze het weet is haar leven compleet veranderd. Het begint met een beetje jeuk aan haar arm. Maar ze is verbijsterd als op die plek een teken verschijnt met zwarte lijnen in de vorm van een oog. Nog meer raars gebeurt er die dag. Meneer Draver, de postbode, ziet er vandaag heel anders uit: hij heeft ineens vier benen. Kat beseft dat hij een centaur is! Kats vader heeft niets geks gezien, maar Kat kijkt nog eens, en het is toch echt zo. En daar blijft het niet bij… In de supermarkt krijgt ze een stukje kaas aangeboden. Door een elf!


Haar vader geeft haar de brief die de centaur heeft gebracht. Het is voor haar en het is een brief van een notaris. Ze is erfgenaam of zoiets.
Maar wat een erfenis! Een groot landhuis met zeven inwoners. Vader maakt zich al zorgen over de kosten, maar het kost niets, zegt de notaris. Al snel gaan ze het huis bezichtigen en maken ze kennis met de bewoners:


Madame Mopsa runt het huishouden. Ze is een fee en met een toverstaf is alles zo gepiept.
Ze stelt Quilp voor, de dwerg in het gezelschap met een luide stem, hij kan heel nors en nurks zijn, hij hanteert hamers en beitels alsof het niets is, en zijn kracht is helemaal des dwergs.
Meester Alfrik, die een eigen kaasmakerij heeft. Met heel speciale kazen. Kat schrikt er van: dat is die elf uit de supermarkt!
Dan is daar een faun: Jack B. Giddius, die zich voorstelt als de tuinman. Het is een hele knappe faun, Kat moet ervan blozen, als hij voor haar buigt. En er is een jongen van ongeveer Kats leeftijd. Hij heet Splinter, de staljongen. Aan hem ziet Kat eigenlijk niets bijzonders. Is hij ook een fabelwezen? Wat dan?
Maar het is allemaal zoveel, dat ze zich er niet druk over maakt. Vooral als ze de zesde huisgenoot ontmoet. 'Niemand Weet Het' is zijn naam, en hij is een geest.

Wat het allemaal nog lastiger maakt is dat haar vader gewoon mensen ziet. Hij kan niet zien dat zij anders zijn, en ze moeten hun geheime krachten en talenten verborgen houden. Madame Mopsa vindt het maar niks dat ze echt moet staan kokkerellen! En Jack heeft eigenlijk helemaal geen verstand van tuinieren, dus hoe moet dat als Kats vader hem opdraagt hem te helpen in de tuin?
Maar wacht eens: zeven inwoners, zei de notaris. Wie is dan de zevende? En hoe kan het dat Kat wel door de 'vermompeling' van de fabelwezens heen kijkt?
Haar gave is dus ook heel bijzonder, en omdat zij nu de nieuwe landhuiseigenaar is, wacht haar een zwarte taak. Er zijn namelijk fabelwezens die heel andere ideeën hebben over de geheimhouding en de macht van de wezens.

‘Doe maar wat je moet doen, maar ik doe niet mee!’
’Hoezo niet?’ vroeg Giddius onnozel.
‘Omdat jullie één heel belangrijk ding vergeten!‘
Giddius trok zijn schouders op. ‘Wat?’
‘Dat ik een meisje ben! Van tien!’ voegde Kat er vurig aan toe in een poging haar punt duidelijk te maken.‘


Wat volgt is een heerlijk spannend avontuur, met ontzettend veel humor. De naam van de geest alleen al is een bron voor veel grapjes, maar ook het feit dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen om Kats vader niets te laten blijken. Wat als er ineens een naakte jongen in Kats kamer is? Gelukkig zijn er kaasjes…al moet je daar soms een gasmasker bij opzetten.
Ik heb geen enkel negatieve opmerking, alles is gewoon fantastisch, letterlijk fantastisch!
Dan zijn er nog de tekeningen. Zwart-wit, en precies passend bij het verhaal. Heel mooi gedaan door Marieke Nelissen.

Esther van Lieshout (Tilburg 1968) studeerde fotografie en film aan de academie voor beeldende vorming. In 2007 kwam haar eerste boek De Dromers van Morfhuis uit bij Uitgeverij Ploegsma. Inmiddels schrijft ze regelmatig voor educatieve Uitgeverij Zwijsen.


ISBN 9789401444620 | hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Lannoo | augustus 2017
Geïllustreerd door Marieke Nelissen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vlucht van de Grimjager

Het tweede boek van Esther van Lieshout is net zo spannend als het eerste, ook dit heb ik weer in één ruk uitgelezen!


Het verhaal begint met het weesmeisje Hero, dat alleen op de zolder van het weeshuis woont, met de kater Rufus, als er ineens iets heel vreemds gebeurt. Plotseling bevindt ze zich in een vreemdsoortig bouwsel, en niet alleen zij, maar de hele zolder is verplaatst. Ook Rufus.


Het bouwsel is een soort schip, dat bestaat uit allerlei kamers, gangen, trappen en andere ruimtes.  Het heet de Grimjager, en het is constant in beweging, want de wezens die de Grimjager bevolken zijn op de vlucht. Ze zoeken naar een veilige haven. Een raadsel voorspelt dat er een mens zal komen dat hen de deur naar die veilige haven zal tonen. Als dus ineens Hero opdaagt tussen de faunen, eenhoorns, centaurs, elfen en nog meer vreemde wezens, denken die allemaal dat zij hen zal redden. Maar Hero snapt het raadsel niet, en weet helemaal niet wat ze zou moeten doen.
Maar ze moet iets doen, want al snel blijkt dat er gevaar dreigt: ze worden gevolgd.


Het is een fantasyverhaal, dat tegelijk heel realistisch is, omdat de twee hoofdpersonen, Hero en de faun Beer, beschreven worden als gewone kinderen. Samen gaan ze de strijd aan tegen het kwaad.
Een erg spannend verhaal!


Ook in dit tweede boek laat Esther van Lieshout zien hoe ze met woorden kan spelen. Ze verstopt allerlei oneliners in de tekst, en leert haar lezers spelenderwijs van alles over fabeldieren. Voor de duidelijkheid staat achterin het boek ook nog een lijst van al die wezens.


Hardcover 207 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | ISBN: 9789021666143 | november 2008

© Marjo, maart 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

boeken 10De Dromers van Morfhuis


Een fantasy-verhaal voor de jeugd.


Rasmus is een jongen van twaalf, die met zijn vader in een klein onooglijk huisje woont. Beneden is er de 'Warwinkel', een verzameling met van alles en nog wat, rommel eigenlijk, te koop voor iedereen. Maar veel klanten komen er niet.
Rasmus en vader Warre zijn buitenbeentjes in het dorp. En er zijn ook wel vreemde dingen: waarom legt Warre altijd rozemarijn onder Rasmus' bed? En wat zit er in die geheimzinnige pakjes die gebracht worden door iemand anders dan de postbode? En die vreemde verschijning die de laatste dagen in het dorp gezien is, wat is dat?


Maar dan slaat het noodlot toe: zijn vader had al aangekondigd dat ze de volgende dag zouden vertrekken, maar die nacht wordt Rasmus wakker door de wind, door gerommel en lawaai in huis. Zijn vader blijkt verdwenen en Rasmus vlucht, en hij komt op een heuvel waar een deur opstaat. Zonder klink. Hij wil het net gaan onderzoeken als hij een vreemde verschijning ziet, met zijn vader in de armen. Die verdwijnen onder de deur door. Rasmus vindt een manier om ook door de deur te gaan en komt in een ander dorp terecht.
Hij wordt opgevangen door juffrouw Prudy en ontmoet in haar huis Rokus, die hem wegwijs maakt in Dromers Haven, een compleet andere wereld dan die Rasmus kende. Maar hij voelt er zich thuis. Maar waar is nu zijn vader? En wat moet hij met de voorspelling van het orakel: "een jongen uit twee werelden zal als dag en nacht samenvallen hetgeen het daglicht niet kan verdragen alten verdwijnen."?


Wat een heerlijk spannend verhaal is dit! In Dromers Haven is alles anders, daar zijn dromen en nachtmerries; daar is rozemarijn zeer belangrijk, en is kwelwater iets wat je maar beter bij je kunt hebben. Daar zingt en boom op het dorpsplein en komt een waterman geregeld boven water. Maar het is er gevaarlijk voor Rasmus omdat hij de jongen uit twee werelden is.


Deze fantasy met de eeuwige strijd tussen goed en kwaad blijft vrij dicht bij de werkelijkheid en is daardoor erg toegankelijk. Er is geen overbodige uitleg, maar wel humor en woordgrapjes. Makkelijk te lezen door de vele dialogen en omdat het filmisch geschreven is. Rasmus en Rokus zullen veel kinderen aanspreken. Ze deden het mij ook.


Hardcover | 276 Pagina's | Uitgeverij Ploegsma ISBN10: 9021665107 | ISBN13: 9789021665108 Leeftijd: + 10, AVI: 9+

© Marjo, november 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier