jeugd 10-12 jaar

Femmie van Santen

https://femmievansanten.wixsite.com

 

Waar hoor ik thuis?
Femmie van Santen


De twaalfjarige Noortje weet haar hele leven al dat ze als baby'tje geadopteerd is. Dat vindt ze ook helemaal niet erg. Ze heeft lieve ouders en een zusje en broertje, Lieke en Max, de tienjarige tweeling die na haar adoptie geboren zijn. Zij zijn de natuurlijke kinderen van papa en mama.


Maar nu Noortje in de pubertijd komt, een tijd waarin vaak alle gevoelens op zijn kop gezet worden, begint het toch te knagen bij Noortje. Ze lijkt bijvoorbeeld helemaal niet op haar adoptiefamilie maar zou ze wel op haar Portugese ouders lijken? Hoe zouden die zijn? Wat was de reden dat ze geadopteerd werd? En zo zijn er nog meer vragen die ze niet zo goed durft te stellen. Ze is bang dat ze haar Nederlandse ouders daarmee zal kwetsen. Maar ze merkt wel dat ze zich steeds vaker anders voelt.


Gelukkig heeft ze haar vriendin Pam. Pams familie is ook anders. In tegenstelling met de toch wat stijve en keurige ouders van Noortje is het Surinaamse gezin van Pam vol leven, kleur, lawaai. Ze lachen als ze blij zijn, schreeuwen als ze kwaad zijn en zijn bijna altijd vrolijk, zelfs naar hun kerk gaan, waar iedereen hapjes mee naartoe neemt, lijkt op een feestje. Pams ouders, Noortje mag ze Alice en Ronny noemen, zijn gewoon veel minder zwaar op de hand dan de vader en moeder van Noortje. En oma Tibby, die tegen iedereen mi goedoe (mijn schatje) zegt is zelf ook een schatje.


Uiteindelijk vertelt Noortje aan Pam waar ze mee zit en Pam heeft gelijk een superidee. Ze zorgt ervoor dat haar familie kiest voor een vakantie naar Portugal en Noortje mag mee! Dan kunnen ze gelijk naar Noortjes familie zoeken! Inmiddels is Orlando, de leuke zestienjarige broer van Pam, ook bij de zoektocht betrokken maar voor de rest weet niemand iets van hun plannen af.


En dan reizen ze af naar Portugal, wat zal hun dat brengen? Ze hebben maar heel weinig gegevens, ze weten alleen dat Noortjes moeder morreu (overleden) is en in welk ziekenhuis Noortje geboren is. Orlando heeft ook het adres van het adoptiebureau gevonden, maar dat is alles.
De hele zoektocht blijkt gecompliceerder én gevaarlijker dan de kinderen verwacht hadden. Het is maar goed dat Oma Tibby af en toe een gebedje voor ze bidt...


Femmie van Santen heeft in feite een geschreven versie van het programma Spoorloos gemaakt alleen zijn er spannende elementen aan toegevoegd. Het is een vlot geschreven verhaal alleen zijn er een paar zaken die in feite niets toevoegen aan het verhaal, zoals de schoolfilm en de ziekte van opa. Maar voor de rest is het een heerlijk, meeslepend geheel geworden waarbij de gevoelens van Noortje mooi beschreven worden.


Kortom, een spannend, meeslepend avontuur over vriendschap, familiebanden en het vinden van je eigen roots.


ISBN 9789026623059 | Other formats | 223 pagina's | NUR 283 | Uitgeverij KokBoekencentrum | augustus 2019
Leeftijd 10+

© Dettie, 1 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER