jeugd 10-12 jaar

Frans van Duijn

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Frans van Duijn in de categorie jeugd 13-15 jaar.

 

Tinka's mooiste smash
Frans van Duijn


Als Tinka Bezemer aan komt fietsen bij het tennispark ziet ze dat het beeld van Richard Krajicek beklad is met verf. Zijn neus is nu knalrood, hij heeft een enorme zwarte druipsnor, op zijn borstkas staat in knalroze letters help! gekladderd en op zijn billen staat een rat met een roze strikje en een hagedis aan een parachute. Ook de naam van Richard is onleesbaar gemaakt, daar staat nu de naam Karim.
Tinka is woedend! Ze heeft vorig jaar een clinic (soort les) bij Richard gevolgd en hij is superaardig! Wie doet nou zoiets?
Haar vriendin Fanny is minder boos. Die hagedis en rat zijn best knap getekend, vindt ze en waarom staat er eigenlijk help! op het beeld geschreven?
De meiden praten nog even door over het rare voorval en beginnen te spelen. Het gekke is dat even later weer iets raars gebeurt, Tinka slaat met haar tennisbal een vogel uit de lucht. Het arme diertje, een kauwtje, ploft op de grond en blijkt zijn vleugel gebroken te hebben. Tinka is er beroerd van.


Na een bezoek aan de dierenarts neemt ze het beestje mee naar huis en zorgt goed voor hem. Het grappige is dat hij een beetje kan praten. Hij heet Kauw ontdekt ze.  Maar als de vogel ineens Karim zegt, schrikt Tinka, dat is toch de naam die op het bekladde beeld stond? Wat heeft Kauw daarmee te maken? Ze besluit niets tegen haar ouders te zeggen en, samen met Fanny, zelf op onderzoek uit te gaan.
Bovendien wil Tinka, die slecht tegen onrecht kan, wraak nemen op die vreselijke man die heel wreed met vogels omgaat. Ze heeft een heel goed plan bedacht!


Tijdens het zoeken naar de kladderaar, die inmiddels weer heeft toegeslagen, ontdekken Tinka en Fanny ook waarom er help! op het beeld stond. Het is duidelijk niet voor niets geschreven, er blijkt een heel ontroerende oorzaak voor te zijn. Tinka probeert daarop ook daadwerkelijk hulp te bieden, niet wetende dat ze daarmee een sneeuwbal effect veroorzaakt die wereldwijd aan het rollen gaat, tot in Syrië aan toe!

Naast alle avonturen rond de kauw moet Tinka ook nog een paar belangrijke tenniswedstrijden spelen, die bloedspannend verlopen.
Tinka is een fel dametje tijdens het tennissen maar als ze iets ziet of hoort wat ze akelig of oneerlijk vindt, barst ze helemáál los. Haar bedaarde vriendin Fanny vormt een mooi tegenwicht.
Het enige kleine minpuntje van dit boek zijn de typische, voor mij onbekende, tennistermen die af en toe gebruikt worden, het zou mooi zijn als achterin het boek die termen verklaard zouden worden.
Voor de rest is het een heerlijk onderhoudend verhaal dat soms grappig, soms licht ontroerend en soms spannend is. Als je eenmaal begint in het boek wil je het achter elkaar uitlezen.


ISBN 978989546357 paperback 129 pagina's Uitgeverij Elikser mei 2014
Leeftijd ca. 10+

© Dettie, 28 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER