jeugd 13-15 jaar

Kirstin Vanlierde

http://www.kirstinvanlierde.be

 

altYuma
Kirstin Vanlierde

Al weer even geleden dat ik ‘Sequoia’ las, de toekomstroman van Kirstin Vanlierde. Ik kreeg het vervolg in handen en was benieuwd of het net zo boeiend zou zijn als deel een. Vaak valt het tegen.
Maar ‘Yuma’ valt absoluut niet tegen, ik zat weer heel snel in het verhaal, en las door tot het uit was.
Om het geheugen op te frissen begint het boek met een korte inhoud van deel een.


Maarian is afkomstig uit Eden, de ondergrondse wereld, waar men technisch zeer ver is, maar waar geen greintje natuur is, geen echte frisse lucht en waar nieuwe borelingen geborenen in een laboratorium opgroeien. Er bestaat wel liefde, maar niet tussen man en vrouw. Alleen homoseksuele relaties zijn toegestaan. Er is wel meer niet toegestaan, waar de Bovengrondsen vreemd van op kijken.
In Eden wordt verteld dat er boven de grond geen leven mogelijk is, dat er dus ook geen levende wezens zijn.
Maarian heeft in deel een ontdekt dat zij voorgelogen worden: er is wel degelijk leven, en het zijn gewone mensen. Ze zijn niet zo ontwikkeld, en – waar zij aanvankelijk van gruwt, omdat deze mensen haar hebben! – lichamelijk contact tussen man en vrouw is heel gewoon.
Het eten is ook totaal anders: hier kan het immers gewoon groeien!
Maarian heeft in deel een vriendschap gesloten met Ginko en Abbas en is als het ware gebombardeerd tot de nieuwe Wijze. Maar het volk accepteert haar niet zomaar!


Als twee nieuwe Edelingen bovengronds verschijnen en de huidige Wijze doden, moet hemel en aarde bewogen worden om oorlog te voorkomen. Aan Maarian de taak de Bovengrondsen er van te overtuigen dat er niet een nieuwe kernoorlog op til is; dat de huidige Edelingen ook vrede willen.
Intussen is ondergronds het volk ook in beweging: er zijn mensen die het liefst iedereen onwetend houden zodat ze braaf doen wat van hen verwacht wordt. Maar er zijn ook mensen die naar boven willen, die vrede willen sluiten, die graag zouden zien dat beide volkeren samenwerken. Maarians vader blijkt een van de eersten geweest te zijn.
Binnen dit verhaal gaat het over vriendschap en verraad; over liefde en trouw. Over de gevolgen van schijnbaar onbelangrijke beslissingen.
Het sleept je mee, en het is bijna jammer dat het er niet naar uit ziet dat er een derde deel zal komen.


ISBN 9789059084315   | Paperback | 224 pagina's | Davidsfonds| maart 2012
Leeftijd 14 +

© Marjo, 28 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSequoia
Kirstin Vanlierde


‘Ze legde haar hoofd op haar arm en snikte. De wanhoop van de laatste weken welde in grote golven naar de oppervlakte. Na haar verloren gevecht met de haren,de uitputtende tocht, het gebrek aan hygiëne, de stiltes van Ginko, de waarschuwingen van Shuman, was dit wat haar ogen opende. De plek waar ze heen ging, zou niet beter zijn.’

We bevinden ons in de 25e eeuw, in een wereld die na een grote catastrofe vernietigd is. Kernramp? Wat heeft Maarian bezield toen ze ontsnapte uit de onderaardse wereld?  Waar is ze naar op zoek?
Waarom wil ze niet geloven dat haar vader, die eerder ontsnapte, inderdaad omgekomen is omdat leven boven de grond niet mogelijk is?
Kristin Vanlierde beschrijft de gevolgen van haar ontsnapping. Aan de ene kant is er beroering in haar oude wereld, en aan de andere kant wekt haar onverwachte verschijning onrust in het bovengrondse land. De eerste mens die ze ontmoet – een schok, want eigenlijk is haar altijd verteld dat de wereld  boven dood en verlaten is, een giftige wereld waar geen levende wezens hebben kunnen overleven.
Maar Shuman is echt en levend en hij helpt haar op weg. Hij geeft haar een nieuwe naam, Seqoia, en een amulet, en stuurt haar naar een van de rijken, in gezelschap van een gids, Ginko.
Niet alleen is de nieuwe wereld waar ze kennis mee maakt een schok, het is vooral een vreselijke ontdekking dat zij en de andere onderaardsen dus altijd voorgelogen zijn.


In dit eerste boek maken we kennis met die twee werelden zoals Kritsin Vanlierde die voor zich ziet, en het lijkt er erg op dat het tweede boek zal gaan over een eventuele hereniging. Die voor hetzelfde geld grandioos mislukt. Maar voorlopig is dit eerste deel een hoopvol boek. Sequoia heeft een missie. Vanuit zichzelf en doordat haar komst voorspeld is in de bovenwereld.
Ik kijk uit naar deel twee. Hoe zal de aarzelende vriendschap tussen Ginko en Sequoia zich ontwikkelen?  Zij die opgegroeid is in een wereld waar een man-vrouwrelatie uit den boze is, en men elkaar niet eens aanraakt; hij uit een patriarchische cultuur zoals die ons meer bekend is. Maar vooral: hoe gaat het verder nu de waarheid dreigt uit te komen?


ISBN 9789059083721 | Paperback | 192 pagina's | Davidsfonds | juli 2010
Leeftijd: 13 plus

© Marjo, 25 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER