jeugd 10-12 jaar

Kirstin Vanlierde

http://www.kirstinvanlierde.be

 

De oceaan van Mare
Kirstin Vanlierde

Reya, Robin en Mendel verzorgen de serres waar werelden bewaard worden.
Reya weet veel van de planten, maar genezen, dat kan ze niet. Gelukkig is de twaalfjarige Robin in staat om planten te helpen herstellen. Dat is hard nodig, in de woestijnserre bijvoorbeeld zijn veel planten er slecht aan toe. Robin vindt het prima om daarmee te helpen, maar van water moet hij niets hebben.
Maar als er trillingen gevoeld worden bij het water in de Poseidonkoepel en Robin een vreemde scherf vindt aan de oever, wordt duidelijk dat ook in het water iets gaande is.


‘Hoe komt een scherf als deze op het strand terecht?’ wil Robin weten.
‘Aangespoeld, zou ik denken.’
‘Aangespoeld?’ fronst Reya. ‘Van waar dan? De zee loopt tot aan de rand van de koepel, er is geen plaats waar dit vandaan kan komen.’
Mendels blik wordt donker. ‘Boven water alvast niet.’


De zeebodem trilt, denkt Mendel, en hij weet uit notities van voorgangers dat het eerder ook af en toe gebeurde. Een van die voorgangers was ene J.C. Hij schreef over een aardbeving en over blauw licht. En dat licht heeft Robin ook gezien. En als er meer scherven te vinden zijn in de oceaan, dan moet hij er in. Maar zijn angst voor water dan?


En doordat Robin zijn angst weet te overwinnen, lezen we vervolgens een mooi sprookjesachtig avontuur, zoals hij dat diep onder het water beleeft.
Hij ontmoet er Mare. Maar wat is dat voor wezen? En wat heeft zij te maken met die blauwe gloed?


Behalve over de natuur, en hoe belangrijk het is daar goed mee om te gaan, is dit een boek over vriendschap – en jaloezie - en over hoe je kracht in jezelf kunt vinden om te dealen met je angst. Al is hun leefwereld niet echt (gelukkig niet!), de personages zijn herkenbare jonge mensen. De oceaan van Mare is het vervolg op De serres van Mendel en De wortels van de wereld maar kan ook afzonderlijk gelezen worden.


Kirstin Vanlierde (Gent, 1977) is een Belgische schrijver van kinderboeken.
Illustrator en vormgever Jurgen Walschot (1977) maakte prachtige illustraties bij dit boek, en gebruikt daarbij vele blauwtinten. De paginagrote illustraties zijn fraaie schilderingen van de diepzee.


ISBN 9789464019476 | hardcover | 91 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | 26 oktober 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER