jeugd 10-12 jaar

Helga Warmels

Geen gezicht
Helga Warmels


Een boek uit de Leesserie over buitenbeentjes. In elk boek speelt een buitenbeentje de hoofdrol; elk boek heeft een andere thematiek.
In dit boek krijgt de dertienjarige Marit door een nogal domme actie van een klasgenoot tweede- en derdegraads brandwonden. Ook een deel van haar gezicht is verbrand. Marit droomde van een carrière als model, en ze beseft al gauw dat ze dat wel kan vergeten. Nog erger is het dat mensen die haar zien vervelende opmerkingen maken. Sommige leerlingen op haar school gaan daar wel erg ver in.

‘Bij het hek staat een groepje jongens uit de hoogste klassen te praten en te roken. Wanneer Marit langsloopt wordt ze van achteren beetgepakt. ‘Hé, waar ga jij zo snel naar toe, schatje?’ klinkt een lage stem, vlak bij haar kapotte wang. ‘Weet je wat ze zeggen? Dat jij zo’n lekker wijf bent. Zo’n lekker héét wijf…’


Maar tegen die tijd is Marit al sterker geworden en weet ze er een oplossing voor. Ze heeft de nodige steun van een psychologisch begeleider, en haar ouders steunen haar prima. Al vindt Marit het niet zo geslaagd als blijkt dat haar moeder lid is geworden van de patiëntenvereniging. Maar daar kun je alleen lid van worden, vertelt haar moeder, als je volwassen bent.
Er zijn meer problemen naast het leren omgaan met een nieuw uiterlijk:  ze is ontzettend boos op de jongen die de oorzaak was. Als Jens haar een brief schrijft wil ze niet eens zijn excuses lezen en frommelt het papier de prullenbak in.
En Ahlam, haar beste vriendin, heeft niets meer van zich laten horen! Wat is er aan de hand? Wil ze haar niet meer kennen nu ze verminkt is?
Het is dus niet zo makkelijk om de draad van het leven weer op te pakken.


Helga Warmels schreef een recht toe recht aan boekje over een precair onderwerp. Kinderen die in die situatie verzeild raken, hetzij als slachtoffer, hetzij als dader zullen hier veel aan hebben. Het kan niet anders dan dat een boek als dit uit deze serie een opgeheven vingertje heeft en dat het een positief verhaal is. Dat is dus ook zo.


ISBN 9789026605895 | 96 pagina's | Callenbach | augustus 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar (AVI-niveau M6-M7)

© Marjo, 27 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER