jeugd 10-12 jaar

Milouska Meulens

Elin
Milouska Meulens


Als op die ene zaterdag aangebeld wordt, rent Elin naar de deur. "Opendoen vindt ze leuk, omdat ze nooit weet wie er staat." Ze is gek op bezoek want haar ouders leven erg in hun eigen wereldje, met bezoek is er lekker wat reuring in huis.
Helaas het is geen bezoek maar de postbode met een telegram voor Rafi, Elins vader, en daardoor verandert alles...


"Ik moet direct gaan," zegt Rafi. [...]
Hij zakt door zijn knieën en kijkt Elin recht aan. "Ik hoopte dat deze dag pas zou komen als jij wat ouder was. Ik moet terug naar het regenwoud. Het is mijn beurt om ervoor te zorgen. Mijn moeder..., de traditie... Het is mijn plicht.' Uit de schoenendoos haalt hij een linnen zakje.'Dit is voor jou. Bewaar het goed. En onthoud: niet alles wat je zoekt zal je vinden. En wat je vindt, is niet altijd wat je zoekt."


En weg is Rafi, Elin en haar moeder Ylva verbijsterd achterlatend.
 
Elin is letterlijk ziek dat haar vader zomaar is weggegaan. Zij en hij waren vier handen op een buik. En haar moeder, een kunstenares die van oude dingen nieuwe dingen creëert, raakt helemaal de weg kwijt. Het huis wordt een bende, het groeit dicht en Elins moeder ook! Elin kan nauwelijks haar eigen slaapkamer meer in!
En op een dag is ook Ylva weg! Ze kan er niet meer tegen staat op het briefje dat ze achterlief, ze moet tijd voor zichzelf hebben. Elin mag het nu dus helemaal alleen uitzoeken, maar gelukkig heeft ze haar schaduw nog!


Dat is ook het unieke aan dit boek. Doorheen het verhaal, in aparte hoofdstukken praat Ombra, Elins schaduw, persoonlijk tot ons. Hij vertelt daarnaast ook Elins verhaal. Maar in zijn persoonlijke praatje vertelt hij hoe hij dingen een kant op duwt, hoe hij regelt dat Elin de juiste mensen tegenkomt of de goede dingen doet om verder te komen. Daardoor ontmoet Elin Bobby, de puinruimer, en blijkt haar nieuwe klasgenoot Zhimo een betrouwbare en hulpvaardige vriend.


Bobby is echt een geval apart, het is een bonk van een vrouw, vol tatoeages, met een stem als een reus en een daadkracht die nauwelijks bij te benen is. Ze heeft geen seconde nodig als Elin haar verhaal verteld heeft, ze gaat mee met Elin naar huis. Ze gaat puinruimen, zowel in huis, als in Elins hoofd.
Zhimo staat bescheiden aan de zijlijn maar staat als een huis voor Elin als er wat gedaan moet worden. Beiden lieten alles onmiddellijk vallen om Elin te helpen.


Met deze twee mensen gaat Elin de speurtocht aan want ze zal en moet weten waarom haar vader hals over de kop vertrokken is. Het levert een mooi en diepgaand verhaal op, dat ook dankzij Bobby veel wijsheid en inzichten oplevert.  Had Ombra hier de hand in? En wat doen de schaduwen van Zhimo en Bobby? Gaan zij ook samenwerken?

De schaduw is nu uitverteld maar nog niet klaar...


ISBN 9789021426690 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Volt | NUR 283 | oktober 2021
Met illustraties van Sioejeng Tsao | Het boek is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2022 | Leeftijd 10+

© Dettie, 26 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER