jeugd 10-12 jaar

David Barclay Moore

De sterren onder onze voeten
David Barclay Moore

Een jongen in Harlem heeft het niet makkelijk in zijn eentje. De wijk wordt geregeerd door allerlei bendes, crews, zoals ze genoemd worden. Een groep jongens, maar ook meisjes, die elkaar beschermen, maar diegenen die niet in hun crew zitten belagen.
De twaalfjarige Lolly (een bijnaam, hij heet Wallace) wil niets te maken hebben met die bendes, al weet hij dat hij dan een groot risico loopt.
Want in zijn eentje door de straten lopen, dat is gevaarlijk.


'Maar voor mij was er niets, maar dan ook niets, waardoor ik ooit weer iets met kerst zou hebben. Ik was er klaar mee. Klaar. Klaar met alle kerstmuziek, kransen, versieringen en gelukkige-feestdagenshoppers. Een paar weken geleden had ik besloten dat ik nooit meer gelukkig zou zijn. Want het was niet eerlijk.’


Het is niet eerlijk dat hij niet veilig door de straten van Harlem kan lopen.
Het is het niet eerlijk dat zijn broer er niet meer is.
Jermaine, zijn broer, zijn held, die er altijd voor hem zou zijn, die is er niet meer. Omgekomen bij het geweld van juist zulke bendes.


Thuis is hij veilig. Maar daar is de leegte die Jermaine achter gelaten heeft. Lolly heeft maar één uitlaatklep: hij is dol op Lego. Hij heeft wel zesenveertig Lego-sets. Als de vriendin van zijn moeder twee grote zakken vol legosteentjes voor hem meeneemt, verandert zijn wereld. Hij begint te bouwen aan een fantasystad.
Met zijn vriend Vega gaat Lolly elke dag naar een naschools programma. Daar is meneer Ali, de directeur, die ook maatschappelijk werker is.
Deze man ziet waar Lolly mee worstelt, en probeert hem te helpen. Lolly mag in een ruimte op school bouwen aan zijn stad. Later komt daar Rose bij, een meisje dat het moeilijk heeft op school. Het duurt wel even voor zij elkaar accepteren.


Op de omslag zie je een jongen lopen over een straat die geplaveid is met lego. Er zitten openingen tussen die legosteentjes. Daar schitteren kleine sterretjes…


’En als je sterft, begraven ze je, maar je ziel vliegt naar de sterren. Je mama, je papa - ze werden onder de grond begraven, maar het zijn nu sterren, meisje, sterren onder onze voeten.’


Maar het kan niet zo blijven. De school wil de ruimte waar de twee bouwen terug hebben. Hun bouwsels moeten weg. En intussen is de straat nog steeds niet veilig. Tekenend voor de beleving van hun wereld is de opmerking die Lolly maakt als ze in het park een coyote spotten:


‘Onze coyote was onderdeel van een diersoort die in gevaar was. Opgejaagd en neergeschoten. We wisten hoe het voelde.’


De wereld om hen heen eist bijna dat zij de criminele wereld instappen. Hoe houden onze hoofdpersonen zich staande? Hebben zij een kans?


Een aangrijpend verhaal over een moedige jongen. Barclay Moore gebruikt veel symboliek (zou dit overeind blijven in de film die gemaakt gaat worden?) en al is het best pittig voor jonge lezers, door de ruime verdeling van de tekst over de pagina’s en het gebruik van veel dialogen is het een prima leesbaar boek.


David Barclay Moore is een Amerikaanse auteur en filmmaker. In 2018 won hij met De sterren onder onze voeten de Coretta Scott King/John Steptoe prijs. Verder was het boek favoriet op vele lijsten, waaronder Publisher's Weekly Best Book of the Year en Shelf Awareness Book of the Year.Binnenkort wordt het boek verfilmd door Michael B. Jordan en David werkt hier zelf aan mee als scenarioschrijver en producent.


ISBN 9789464530612 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Condor | september 2023
Vertaald uit het Engels door Michiel Nijenhuis | Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 7 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER