jeugd 10-12 jaar

Joke Geelhoed

Jagers en verzamelaars
Joke Geelhoed


"In de zomer van 2017 verhuisde ik met mijn gezin van Den Haag naar de Planetenbuurt in Groningen. In de lange zomervakantie verkenden de kinderen hun nieuwe buurt, die veel geheimzinniger is dan hij op het eerste gezicht lijkt. De kennismaking met deze nieuwe omgeving gaf mij de inspiratie voor dit verhaal, waarmee ik de wedstrijd Nieuw Gronings Schrijftalent van het Forum Groningen heb gewonnen."

Dit schrijft Joke Geelhoed op de site van Slagboom, een crowdfundingplatform. Ze wilde van haar verhaal heel graag een echt kinderboek maken, met mooie illustraties. De illustrator had ze al gevonden, evenals de uitgever, 'Nu het geld nog!' schreef ze. Ze stelde allemaal leuke 'prijzen' ter beschikking die mensen konden krijgen als ze   een bedrag bepaald bedrag zouden storten.
En dat geld kwam er gelukkig, anders hadden wij dit mooie boek nooit te lezen gekregen.


Het verhaal gaat over Frits die net verhuisd is, hij kent nog helemaal niemand in zijn nieuwe buurt. Het is vakantie en weggaan zit er niet in. Frits heeft namelijk ook een nieuw zusje die steeds ziek is en veel aandacht vraagt van zijn moeder. Zijn zus Anneke leest alleen maar en papa moet werken. Frits verveelt zich eigenlijk heel erg, dus gaat hij de buurt maar een beetje verkennen. Vooral dat huis waarvan de tuin helemaal wild is en overwoekerd is met klimop heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Vooral als Frits steeds een poes die tuin in ziet schieten. Zou die poes van iemand zijn? Zou er nog iemand wonen?


Met de bibbers in zijn benen gaat hij op onderzoek uit, de voortuin is zo dichtbegroeid dat hij er niet doorheen komt dus gaat hij maar achterom. Tot zijn stomme verbazing zit er een oude man in het huis, en hij wenkt Frits!
Hiermee begint een fantastische, ontroerende vriendschap tussen de oude Frits en de jonge Frits. De man kan amper lopen en heeft nauwelijks eten maar hij is bang dat hij zijn huis uit moet als ze weten dat hij hier nog woont. Frits moet beloven dat hij niemand iets zal vertellen. Natuurlijk doet hij dat!


Vanaf die tijd is het met de saaiheid van de vakantie gedaan De lieve Frits verzint van alles om oude Frits te helpen, en dat gaat hem goed af. Hij krijgt er ook veel voor terug, want oude Frits heeft alle tijd en aandacht voor de jongen, iets wat hij thuis zo mist.
De twee genieten erg van elkaars gezelschap, ze verzinnen van alles, maar natuurlijk kan het zo niet doorgaan. En dan komt de dag dat Frits een leeg huis aantreft, het lijkt wel een beetje opgeruimd, er hangt alleen een briefje aan de deur, voor jonge Frits...


Het is een heerlijk verhaal dat heel vlot en soepel geschreven is. Je leest het in een klap uit. De zwart-witte potloodtekeningen zijn een leuke toevoeging. Denkelijk heeft Joke Geelhoed met dit boek haar naam wel gevestigd in uitgeefland en zal ze voor een volgend boek - dat ik heel graag zal lezen - geen crowdfundingactie meer hoeven houden. ik heb er tenminste erg van genoten.


Joke Geelhoed (Groningen, 1982) studeerde Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde tevens een propedeuse Nederlandse taal en cultuur. De leefwereld en de ontwikkeling van kinderen hebben haar speciale belangstelling. Naast de zorg voor haar eigen kinderen werkt ze als freelance journalist, met als belangrijkste aandachtsgebied de archeologie.


ISBN 97890493059788 | Hardcover | 67 pagina's | Uitgeverij Palmslag | januari 2021
Leeftijd ca. 10+

© Dettie, 5 februari 2021

Lees de reracties op het forum en/of reageer, klik HIER