jeugd 10-12 jaar

Kris Kowlier

http://www.jeukiboek.be/kris_kowlier.htm

 

altFelix en de bende van het Moordenaarsbos
Kris Kowlier


Het verhaal van Felix de troubadour speelt in het jaar 1777. Hij woont in Torhout. Tenminste: in de wintermaanden woont hij daar. Als het maar enigszins aardig weer is trekt hij rond, want hij verdient de kost met het zingen van liedjes. In herbergen, op kermissen, waar men maar luisteren wil.


In de bossen bij Thorout waart een roversbende. Met hun overvallen maken ze de bevolking bang. Een aantal dorpelingen proberen hen te pakken te krijgen, maar een van hen komt nooit meer terug naar huis. Ook de smid verdwijnt. Niemand durft meer door de bossen te gaan. 


Wannes is de zoon van de verdwenen boer. Zijn vriendin is Laura, de dochter van Emelie, die weer bevriend is met Felix.  De troubadour is bezig met een nieuw lied. Jawel: over de bende van het Moordenaarsbos. Steeds komt er weer een strofe bij, maar dat vindt de bende helemaal niet prettig. Ze bedreigen Felix. Als op een dag Laura gevaar lijkt te lopen, gaat Wannes het bos in. Hij doet een vreselijke ontdekking, maar bedenkt ook een valstrik voor de rovers. Zou het lukken hen te pakken te krijgen? En kan Felix dan een einde aan zijn al vrij lange lied maken?

Het verhaal is spannend, maar vooral humoristisch: de rovers zijn nogal dom...en misschien bloeit er wat op tussen Felix en Emelie? Of tussen Wannes en Laura? Hapt lekker weg.


Wie wil weten of dit verhaal waargebeurd is of alleen maar historisch gekleurd is, komt enigszins bedrogen uit. Kris Kowlier laat het in het midden. Wat hij in de rand van de raamvertelling beschrijft klopt, vertelt hij: hij heeft perceeltjes bos gekocht in het Groenhovebos, en een deel daarvan bleek de naam Moordenaarsbos te hebben. De oude schrijfwijze van voorkomende plaatsnamen lijkt eveneens te kloppen. Maar wat maakt het uit. Waar of verzonnen, het is een verhaal waar je van geniet.


Kris Kowlier is zelf een moderne troubadour. Hij trekt in Vlaanderen langs bibliotheken en scholen met zijn vertelkoffer. Als een verhaal aanslaat, schrijft hij het uit. Het lied waarvan sprake is in het boek werd ingezongen door troubadour Dirk Insleghers en is te beluisteren op YouTube.


Kris Kowlier, alias Chris Couwelier (1960,  Torhout) is naar eigen zeggen ‘een verhalenbouwer, een fantast, een verteller en nu nog schrijver ook’. Behalve dit boek over Felix heeft hij  griezelverhalen geschreven die opgenomen zijn in de bundels Junior monsterboeken. Hij is ook boekhandelaar.


ISBN  9789462420342 | Hardcover| 121 pagina's | Uitgeverij Kramat |  juni 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER